Jump to content

26_01 ЗА БИБЛИЯТА / НАЙ-ЦЕННОТО В БИБЛИЯТА


Recommended Posts

ЗА БИБЛИЯТА

 

НАЙ-ЦЕННОТО В БИБЛИЯТА

 

Де е умът на човека? То е все едно да ви запитат кое е ценното в Библията. Един ще посочи известни места от Библията, втори ще посочи други някои и т.н. Обаче важно е да се каже кое място в нея представлява единството, единението. Единението, единството се намира вън от Библията, а не вътре в нея.(27, с. 63)

 

Кое е най-важното, което намерихте в Библията? Аз ще ви кажа: най-важното за вас е, че Бог във всичките векове е един и същ. И във времето на Адама, и във времето на Авраама, и във времето на Мойсея, и във времето на Христа, и в сегашните времена – Бог е един и същ, но само че методите, чрез които действа, са различни. Бог е един и същ и в Него блика живот, Любов. Бог е пълен с Любов!(131, с. 23)

 

Главният обект в Библията е животът на проявения Бог в света или проявлението на Христа. Животът на всички пророци, апостоли – то е все изявяване на Божествения живот в тях. Централното лице в Библията обаче е Христос. Да се разбере животът на Христа в най-широк смисъл – за това се изисква един възвишен ум. Защото според степента на нашето съзнание е и схващането ни за Бога. Ние можем да схванем Бога като съдия по отношение на нашата престъпност, а можем да Го схванем и като Любов по отношение на нашата слабост – както майката постъпва с любов по отношение на детето си.(131, с. 35)

 

“Къде ще намерим Бога?” – В меката и приятна светлина, в чистия въздух, в чистата вода и в доброкачествения хляб. Бог е в цялата природа, във всичко живо, което Той е създал и направил. Четеш, например, Евангелието и си доволен. Защо си доволен? Защото се разговаряш с Христа. Като четеш Неговите светли и възвишени слова, намираш, че Той е говорил само през светли, слънчеви дни. Затова именно словото на Христа наричаме слово на деня, т.е. на светлината. Следователно четете свещените книги, Евангелието, за да се свържете с Христа, носителя на Любовта. Без Любов нищо не се постига. Ще каже някой, че чрез самообразованието ще постигне всичко. Той не знае, че за да постигне това, се ползва от труда, усилието и работата на хиляди интелигентни същества, живели преди него и работили с Любов. Благодарете на всички, допринесли нещо за вашето развитие. Това значи да цени човек малките работи и малките придобивки.(23, с. 175)

 

Библията е написана от един Дух, Който е диктувал на мнозина да пишат. Каквото Първичният човек е казал на Йезекиила, това и той е писал. Има един човек в света, който никога не е съгрешавал и не съгрешава. Той е Първичният човек. Първичният човек е Христос, Който казваше на Петра: “Скрий ножа в ножницата си. Задачата, която Бог Ми е дал, Аз ще я разреша”… “Тури ножа в ножницата си” – това значи: впрегни ума си на работа и мисли!(65, с. 138)

 

“Изпитвайте Писанията, изпитвайте тази свещена книга!” Какво е Писанието? – Туй са опитности. Изпитвайте пророците, апостолите, светиите, мъчениците, верующите; изпитвайте какво са казали и писали те, какъв е бил техният живот…

… “Изпитвайте Писанията, защото в тях има живот!” В тия Писания има една велика философия, чрез която можем да пресъздадем своя живот съобразно законите, които сега съществуват вътре във вселената. А съвременните хора, съвременното общество, съвременните народи не спазват тия закони.(37, с. 63 и 70)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...