Jump to content

26_02 ЖИВО СЛОВО


Recommended Posts

ЖИВО СЛОВО

 

Писанието, което наричаме Слово Божие, е живо. И като го четем, ние сме в общение с тия души, които са го писали. Туй, което е казал Христос, то е живо. Някои казват: “Какво е казал Христос?” Щом изречеш тези думи, ти влизаш във връзка с Христа. Сега дойдат други тълкуватели, казват: “Ще можем ли с такива чисти души да влезем в общение?” То значи, като дойда до един чист извор, да питам: “Ще мога ли от теб да пия вода? Аз съм много грешен – ще мога ли да се измия от твоята вода?” Този извор казва: “Приятелю, пий колкото искаш, само че по-малко, защото съм студен.”(38, с. 37)

 

В природата няма еднообразие, в нея съществува вечно разнообразие. Като четете Словото Божие, всеки нов ден ще го разбирате по различен начин. Има някои, които са чели Словото Божие и сега пак го четат и ми казват: “Едно нещо разбрахме от него – че колкото повече го четем, всеки ден откриваме по нещо ново в него.” Защо е така? Защото Словото Божие е живо. И в природата също така има един вечен растеж. Словото Божие е вътре в нас. Ние всеки ден се променяме в нашите схващания. Тези схващания също са вътре в нас. Тази лоза, т.е. Словото Божие, трябва да даде плод.(104, с. 263)

 

Сега ще прочета 15. глава от Евангелието на Йоана. Онези от вас, които искат да имат по-голяма светлина, нека прочетат 18. глава от Матея и 18. глава от Лука, за да намерят вътрешната, мистична връзка в прочетената глава. Мнозина ще кажат, че са чели Евангелието и знаят всички глави. Така е, но трябва да се знае, че колкото пъти и да чете една глава, човек все ще намира в нея нещо ново, все ще открива по-дълбокия ў смисъл. Много естествено! Причината за това е, че психическите условия, при които човек се намира, когато чете Евангелието или учи нещо, не са едни и същи. За всеки даден момент идеите, чувствата на човека са различни. Всеки момент в съзнанието на човека става известно изменение, известно разширяване. Следователно, тъй както днес четете и разбирате тези глави, никога друг път така не сте ги чели и разбирали.(140, с. 3)

 

Ще прочета 26. глава от Матея. Като четете Свещеното Писание, казвате: “Ние разбираме Словото.” И като го прочетете един път, мислите, че това е достатъчно. Не е така. Защо? Защото разбирането расте. Днес разбирането е едно, утре – друго. След години разбирането ви ще бъде съвсем друго. Като малки деца вие сте се задоволявали с малко, като възрастни с малко не се задоволявате.(122, с. 215)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...