Jump to content

X. ПОЗИВ КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ВЪЗДЪРЖАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО «ДУХОВЕН ПОДЕМ»


Recommended Posts

X. ПОЗИВ КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ВЪЗДЪРЖАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО

«ДУХОВЕН ПОДЕМ»[1]

п. г.

Преди две години, при едно рядко единодушие и въодушевление, с Вашите усилия и тия на други граждани, в града ни се тури начало на една от най- високо хуманните дейности - борбата с алкохола, тютюна и други рушители на човешкото здраве, щастие, морал и материално благосъстояние; преди две години от огъня на Вашето човеколюбиво и благородно сърце се запали факелът на просветата, на човешкото щастие, на човешкото благосъстояние, факелът, който ще освети пътя на човека към по-голям разраст на неговите сили и по-голям дял на благата, които ще направят живота му ПРАЗНИК; преди две години с Вашето съдействие цъфна най-хубавото цвете на човешкото сърце - благородната идея да се подаде ръка на падналия, невежия, на подхващащия с общи усилия да се спаси човекът, да се извади от калта, да се направи от него нещо по-горно от света на животните; преди две години се основа във Варна Гражданско [...] Въздържател но дружество «Духовен подем».
За голямо съжаление обаче това наше дело, тази наша тъй любима рожба тъкмо в годините на нейното растене и закрепване остана без нужната подкрепа; слаб, много слаб интерес проявихме към «Духовен подем». Голяма част от членовете нито на събрание идваха, нито сказките и беседите посещаваха, нито членските вноски изплатиха. Една неоправдана апатия, едно незаслужено пренебрежение, едно осъдително слабоволие. Туй, което у един трезвеник трябваше да го има в най-голяма степен - високо съзнание за дълг, постоянство, твърдост и точност - това именно за съжаление се оказа да липсва на мнозина и делото не тръгна напред и запаленият факел, вместо да свети и сияе, почна да тъмнее и мъжделее. Така се изгубиха две скъпи години. Дружеството обаче не е окончателно обезверено. То здраво вярва, че въздържателното дело ще напредне, че светлината ще озари съзнанието, че истината ще проблесне. То също вярва във Вашата гореща любов към делото и се спира на Вашата сплотеност и взаимност, от които ще съгради несъкрушима сила на трезвеността, на бъдещето. То иска от Вас най-малкото, което с малки усилия и никаква мъка може да му дадете - то иска Вашата твърдост, Вашето постоянство и Вашата точност. С тази несъкрушима вяра, то се обръща към Вас чрез избраното на 21 ноември т. г. настоятелство и най-учтиво и настоятелно Ви кани да се явите на общото дружествено събрание в 2 ч следобед, което се свиква на 12 т. м. в салона на вегетарианската гостилница на ул. «27 юлий» при следния дневен ред:
 
1. Четене и приемане на протокола от миналото заседание.
 
2. Приемане приходразходния бюджет за 1926/1927 г.
 
3. Просветна организационна дейност на дружеството.
 
4. Отношенията на дружеството към Неутралния въздържателен съюз.
 
5. Приемане нови членове и заличаване от списъка на нередовни стари.
 
6. Разни.
Забележка I. Ако много уважителни причини Ви попречат да се явите на заседание, бъдете така добър и чрез някого или по някакъв начин известете - желаете ли да бъдете и занапред член на дружеството, защото отсъствието Ви ще се смята за нежелание.
Забележка II. Към касата на дружеството дължите сумата............................ за изтекли години, които се умолявате да внесете касиеру г-н Петличкову в това заседание, или пък във всяко друго време г-ну Ал. Вичеву, който в своята книжарница на ул. «Преславска» всякога е на разположение на желающите членове да изплатят членските си вноски срещу редовна квитанция.
Варна, 8 декемврий 1926 г.

С другарски поздрав и трезвото ЗДРАВЕЙТЕ!

Председател: (Подпис)

Секретар: (Подпис)

------------------------------
 
[1] Адресиран до д-р Иван Жеков, който е един от основателите му. (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...