Jump to content

58. Илия Узунов


Recommended Posts

58. Илия Узунов**

Илия Узунов е роден на 18 ноември 1905 г. в Търново. Там той получава средното си образование и отива на един от съборите на Братството. Запознава се с Учителя,приема с любов новите идеи и започва да работи за тях. Идва да живее на Изгрева, сприятелява се със Стоянка Илиева и живеят братски до нейното заминаване. Той следва електроинженерство в Австрия и след завръщането си в България, работи в подстанция, където се и пенсионира. Участва активно в братския живот, посещава редовно Рила и Витоша. Има много идеи, които почти никога не довършва, а други ги използват. Веднъж, когато е в своя роден град Търново, му се внушава мисълта да напише писмо до цар Борис III - да се откаже от престола си доброволно. Това щяло да бъде един уникален случай в света - цар сам да се откаже от царството си. Той философства, разсъждава и накрая не написва писмото. Когато отива на Изгрева, Учителят го среща и го пита: „Илия, защо не написа писмото до царя?"

След заминаването на Учителя Илия Узунов работи известно време в бригадата на Борис Николов. Участва дейно в братския живот и борбите, които се провеждат в братството. Той има много опитности с Учителя, които не написва. След заминаването на Стоянка Илиева на 25 септември 1981 г. живее сам, но много братя и сестри му помагат. Илия Узунов си заминава на 10 юли 1996 г. Остава верен на принципите на Младежкия клас и не се оженва.

*Виж« Изгревът» том І стр. 404; том VIIстр. 71

** Виж « Изгревът» том IV стр. 286-307, стр. 582-584.

 

Като разбрахме от приятелите, че брат Илия е много болен, сготвихме ядене и отидохме с Елена да го посетим. Той беше много отслабнал, не се хранил няколко дена и се подготвил да си замине. Аз го разтрих, взех да му говоря и го склоних да си хапне от яденето, което сестра Елена беше приготвила. Яденето му се услади и той се нахрани добре и започна редовно да се храни. Живя след това още няколко години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...