Jump to content

62. Цеко Матов Етугов


Recommended Posts

62. Цеко Матов Етугов*

Много братя работят усърдно и помагат в общото дело, особено в лагерите на Рила. Такъв е и Цеко Матов Етугов. Завършва електротехникум и работи в мореплаването. На Рила той често вози Учителя с лодката. Крайно услужлив е и помага на всеки, който го вика на помощ. Пее братските песни, прави опити да пише стихове и всякога гледа да ги римува. Приятелите се подиграват на неговото пеене и на стихотворенията му, но той не се отчайва, а работи усърдно. Постепенно Цеко започва да пее добре песните и да пише хубави стихотворения. При един разговор Учителят го пита: „Цеко, ти какъв искаш да станеш в другия живот?" Цеко веднага отговаря с рима: „Учителю, искам да стана поет и да измета от света всичката смет." След малко, като се позамисля, казва: „Учителю, ученик искам да стана." Учителят отговаря: „Тя свърши вече. Ще станеш това, което първо пожела."

Цеко живее в барака на Изгрева. Понеже няма малък часовник, постоянно носи в пазвата си будилник с две камбани Когато някой го попита колко е часът, той изважда будилника и дава точно време. За да се събуди сутрин навреме за беседа, слага будилника в голяма тенджера, курдисва го, захлупва тенджерата с капака и сутринта, когато започва да дрънка, се събужда цялата махала.

* Виж « Изгревът» том V стр. 674-676; том VII стр.373-374; томXVI стр. 107, N93.

Когато Учителят дава задачата всеки да се нахрани с 10 хапки хляб, Цеко решава задачата по своему. Взима един топъл самун от 1 кг., разчупва го на 10 части и започва да се мъчи да вкара всяка една в устата си, за да изпълни задачата. Учителят казва, че трябва да вечеряме преди залез слънце. За да изпълни и тази задача, Цеко се качва на върха на черешата, яде, докато вижда Слънцето, и щом то залезе, спира яденето. В Мърчаево Учителят му казва: „Цеко, приготвяме ти нов апартамент." Цеко отговаря: „Учителю, на мен ми е много добре в бараката на Изгрева. Не искам никакъв апартамент." (Учителят му говори за духовното жилище, което се подготвя.)

В Цеко се влюбва жена, която желае да се омъжи за него. Цеко е наивен като дете и не мисли за последствията. Тя му е била враг в миналото и е искала да го отклони от духовният му път. Учителят вижда и знае всичко. Веднага взима мерки да го предпази от падението, което го очаква. След няколко дена, Цеко е ударен от ток и си заминава от този свят. Той поправя тока на брат Пеньо Ганев и държи единият проводник с ръка. В това време духва вятър и дългата му коса се опира до другия проводник и си заминава, както е на стълбата, опряна на стълба. В момента на заминаването му на Изгрева, Учителят казва в Мърчаево: „Сега Цеко е при нас с духовното си тяло и отива в духовния свят при по-добри условия." Той остава верен на Младежкия клас и не се оженва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...