Jump to content

А. БЕЛЕЖКИ НА СЪСТАВИТЕЛЯ НА «ИЗГРЕВЪТ» ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ ЗА III ЧАСТ


Recommended Posts

А. БЕЛЕЖКИ НА СЪСТАВИТЕЛЯ НА «ИЗГРЕВЪТ»

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ ЗА III ЧАСТ

1. Д-р Иван Жеков, който е завършил ветеринарна медицина, се занимава с природолечение. През 1940 г. издава 2 брошури «Библиотека за природолечение». Поради липса на хартия по време на войната 1939-1945 г., той спира издаването му.
 
2. Опитва се чрез писма до държавните органи да получи хартия, но получава отказ. За да се ориентирате в тези две брошури, то поместваме няколко статии. Дали имат някаква стойност? Имат стойност за онова поколение, но за днешното никой няма да ги прочете. Но те представляват етапи, през които преминава идеята за природолечението. За него говори Учителя Дънов. Но последователите Му тръгват по друг път. Те искат да докажат смисъла на природолечението чрез други автори от Запад и Изток. А оригиналът е в България, в Словото на Учителя. И това е цялата трагедия - приемат чуждите автори, а отхвърлят оригинала, който е в Словото на Учителя. Единствено Цанка Екимо- ва бе извадила на пишуща машина извадки от Словото Му за болестите и лечението им.
 
3. В писмо до Васил Коларов от 9 юли 1948 г., когато той е министър на външните работи и отговаря за вероизповеданията, той споменава, че е предал две томчета от Учителя Дънов. Едва ли ги е дори прелиствал, защото има постановление на правителството за ограничение на дъновистите от 21 юли 1948 г. Виж «Изгревът» том III, стр. 364. Споменава се за писмо, което са изпратили за среща с Георги Димитров, което изобщо е отхвърлено от властта. Проличава едно непознаване на историческата епоха, която е дошла за следващите 45 години - от 1945 до 1990 г.
 
4. В писмото си до Петър Коларов от 8 ноември 1956 г., който е вече министър на Народното здраве (1950-1962 г.), д-р Иван Жеков споменава за няколко важни неща:
 
а) Как е достигнал до метода на лечение на Луи Куне;
б) За своята бунтарска дейност като социалист и за изключването си от цяла България;
в) За Конгреса на Българската работническа социалдемократическа партия (БРСДП) в Казанлък през 1897 г. и за робоя с тоягите на селяните;
г) За следването си в чужбина;
д) Приложил е благодарствени писма от онези, които е излекувал с неговата система. Дори споменава, че има благодарствено писмо от Атанас Кръч- маров, който е подпомогнал баща му да избягат с лодка в Румъния заедно с Георги Димитров. Това писмо ще го публикуваме.
 
5. За да докаже, че е бил наистина заболял и изпратен за лечение, изважда препис-удостоверение за периода 28 февруари 1918 г., а медицинският акт е от 27 февруари 1916 г.
 
6. На 26.12.1950 г. изпраща изложение до Министъра на Народното здраве за лечението, което той провежда по метода на Севастиян Кнайп и Луи Куне с водолечение. Разглежда отделно метода на Кнайп, както и този на Луи Куне. Интересното е това, че той се е ползувал от двата метода и е оздравял. Има личен опит. Освен това той - д-р Иван Жеков - препоръчва вегетарианството с приложението на билки. Така че той разширява тези два метода и ги допълва с вегетарианството и с билколечението, което е владеел добре. В благодарствените писма, които прилагаме, достатъчно добре се вижда, че са използувани методите за лечение на Кнайп, Луи Куне, вегетарианството и билколечението. Антова не е малко, дори е много.
 
7. В писмо до Петър Коларов, министър на Народното здраве, от 11 март 1951 г. д-р Иван Жеков съобщава, че работи в насока за изработване на пълноценна зърнена храна за народа, но е бил изигран от съдружника си. Тогава, понеже е била въведена купонна система за хляба, то съдружникът му го предава, изиграва и насочва полицията да дойде и да му ревизира и реквизира целия склад, в който е имало жито, ръж, овес, ечемик, царевица. А той е правил различни смеси от тях, трябвало е да ги смели с ярмомелка, да ги разлее и сложи в пликове и да ги продава. Но накрая фалира. Не сполучва в търговията и в професията си като ветеринар.
 
8. С писмо от 26 юни1951 г. до Министъра на Народното здраве той съобщава, че изпраща брошурите си № 1 и № 2: «Библиотека за природолечение» и «Лекуване с грозде». Тук Иван Жеков прави опити да бъде приет и признат от новата власт като лечител. Но това не може да стане поради многото причини.
а) Той е ветеринарен лекар, а не хуманен;
б) Онова, което той препоръчва не се приема от съвременната медицина, която е материалистична, защото тя приема, че това са сектантски увлечения на лаици.
в) Начинът, по който предлага и двата метода на водолечение - на Кнайп и Луи Куне, и връзката им с вегетарианството и билколечението, се отхвърля от лекарите и съвременната медицина по простата причина, че в изложението му липсва концепция, методология и философия. Всичко е объркано! Макар, че е вярно и е възможно за възприемане, но е неправилно поднесено и изложено.
На друго място вие не можете да намерите описание на двата метода и връзката им с вегетарианството и билколечението. За мен то е класика и затова го публикувам. Онези съзнания, за които е отворена книгата «Изгревът», ще могат да се ползуват. Само за тях!
 
9. Писмо от министъра на народното здраве до д-р Иван Жеков от 14.VII. 1951 г. от научния съвет, с което отхвърля предложения метод, понеже няма научна и практическа лечебна стойност. То е подписано от заместник-министъра. С това се приключва цялата тази одисея.
 
10. Под полученото писмо виждаме забележка с почерка на д-р Иван Жеков, която гласи: «Ето това е класическо невежество.» И се е подписал накрая.
 
11. Това е наистина класическо невежество, но то не се отнася до научния съвет на Министерството на народното здраве. То се отнася до самия д-р Иван Жеков.
 
12. В какво се състои невежеството:
а) Не може завършил ветеринарна медицина, който цял живот се е занимавал с коне, крави, овце, кози, прасета, след това да лекува хора. Не се позволява. Има нарушение на окултните закони;
б) Не може при нозете на Великия Учител, Който непрекъснато в Словото Си дава съвети за лечение по природосъобразен начин, ти да въздигаш чужди автори и чужди школи;
в) Аз заварих Цанка Екимова, която в разстояние от 40 години беше извадила в различни папки за различните методи на лечение от Учителя, Неговите съвети за лечение с билки, храна, слънце и вода. Те сега още съществуват. Чакат някой да ги издаде.
г) Ти не можеш да се ползуваш от Словото на Великия Учител, ако не Го признаваш за такъв.
 
13. Приложил съм 25 благодарствени писма на излекувани болни от д-р Иван Жеков. Те показват едно и също нещо - че природолечението съществува, че то е живителна сила за онези, които могат да се свържат с него. А това става само с един метод - чрез вярата в него.
 
14. Накрая ще цитирам едно изказване на Учителя Дънов: «Всяка трева може да стане на билка и да те излекува, стига да повярваш в нея.»
Ето това е окултният закон. Той свързва човека с природата, в която се движи, храни, диша и живее.
Най-важното е връзката с природата, а след това следва връзката с Бога, за да се възползуваш от живота на Земята.
Амин.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...