Jump to content
Ани

10. КАК СЕ УЧИ БЕЗ ПАРИ

Recommended Posts

10. КАК СЕ УЧИ БЕЗ ПАРИ

Веднъж се връщаме с баща ми от село Райко Даскалово (с. Църква) през нивите и стигаме до една голяма нива. Казва ми:
 
- Абе, ще учиш, ще станеш учен човек.
А пък аз виждам възможностите на баща ми. Те имат блага, имат имот и стока, но трябва да го продадат, за да вземат пари и аз да се изуча. Да се продаде нещо, та да има пари. Баща ми изобщо не се занимаваше със стопанството, той не работеше, а се занимаваше с обществени работи, тичаше насам и натам и все нещо оправяше за селото. А той бе зодия Овен и се занимаваше все с нови идеи, с нови работи в селото.
Аз му казвам:
- Аз ще се уча само тогава, когато сам ще започна да си изкарвам прехраната. Когато стана господар и сам да си изхранвам прехраната - тогава ще уча.
Много разговори с него не можеше да се говори. Навремето това беше добре дошло за тях, защото аз оставах у дома5 да се грижа за стопанството. Имах задача да уча, като идея.
Минаха 3-4 години, и в тази възраст човек заяква, работи навсякъде, коситба по ливадата, събиране на сено, вършитба - всичко минава през ръцете ми. Но през мойте ръце. Баща ми беше много приказлив. Като тръгнем някъде с него, като срещнем някого, веднага ще го заприказва и минава време, а аз чакам. От 19-годишен сам работех.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×