Jump to content

19. МАГАРЕШКИЯТ ТРЪН


Recommended Posts

19. МАГАРЕШКИЯТ ТРЪН

На Изгрева е станало дума за т. нар. магарешки трън, който расте нависоко и цъфти много хубаво, но само магарета го пасат, и то само цвета му. Оттук му е името - трън само за магарета. Но той расте и в София, и в с. Мърчаево. Станало дума дали има видоизменения на този трън на различни места. Казах им, че има видоизменения. Тогава идва брат Пеню Ганев и ми казва, че Учителят му поръчал да ми каже да извадя един магарешки трън и да Му го занеса на Изгрева.
Минават години и аз съм забравил. А могло е да отида, и с копачката, с кирката да откопая някой корен в ливадата. Но не съм го сторил, понеже съм забравил или съм смятал, че това не е толкова важно. Идва в с. Мърчаево брат Пеню и вика:
 
- Абе, ти си обещал нещо на Учителя да Му дадеш. Защо го бавиш?
Тогава с него тръгнахме по ливадата, открихме един голям магарешки трън, вече прецъфтял и презрял, и аз го откопах. Дадох го на Пеню и той го отнесе на Изгрева на Учителя. Пеню отива при Учителя, носи Му магарешкия трън, показва го и казва:
 
- Ето го, донесох.
А Учителят с болка извикал:
 
- Е, най-после магарето пристигна на Изгрева!
А магарето според Учителя не е случайно животно. То е символ на четвъртото посвещение на ученика. Та, магарешкия трън го посадиха в двора на д-р Иван Жеков.
Минаха много, много години, може би 40-50 години, и накрая на мястото на този магарешки трън издигнах тази къща на 4 ката, т. е. на 4 етажа. Ето какво роди този магарешки трън. Да се чудиш и да се маеш. От магарешки трън, та да стане чудо и да се превърне на голяма къща. Та, ние много неща не познавахме и понякога подминавахме думите на Учителя. След години разбирахме, че това, което е изрекъл, не са само думи, а закони за човека. И то какви!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...