Jump to content

22. ИГНАТ КОТАРОВ


Recommended Posts

22. ИГНАТ КОТАРОВ

Той е от Казанлък. Баща му и майка му са от Братството. Като бил на 9 години, се разболял от холера. Съобщават на Учителя. Отива в Казанлък, посещава ги в къщата. А Игнат лежи на кревата, ще умира. А Учителят пристъпил до него, хванал го за ухото, вдигнал го на кревата и го изкарал навън от стаята, на двора. И така му минало.
Той е бил много немирен като малък. Не слуша баща си. Той го праща тук и там да свърши някаква работа - нищо не свършва, а прави само бели. А баща му викал:
- Като знам какъв аз бях непослушен - бих те пребил от бой. Но и аз бях такъв, какво да те правя?
И той е бил като него.
Идва на Изгрева, търси си работа, става работник - прави паркет, после се качва на връх Мусала, става пазач, бил е на Черни връх пазач. Отчитал е термометрите, колко е студено. По време на бомбардировките е било забранено нощно време да се свети. А той с фенерче е ходил да отчита термометрите. Германците, които са охранявали Витоша, имали са зенитна батарея срещу американски самолети, го забелязали. Хванали го, смятали, че е шпионин и че с фенери е давал сигнал на самолетите къде е Витоша, та да бомбардират по- успешно София. Искали са да го разстрелят на място. Но Учителят се е намесил и го е спасил.
Имал е барака на Изгрева. Учил се е да свири на цигулка. Има го на снимка с музикантите. Бил е по убеждение комунист. И като такъв, няколко пъти по време на беседа е възразявал на Учителя. Учителят му казал:
 
- Имаш право три пъти да реагираш. Два пъти едвам съм те издържал, но трети път - не. Внимавай, скъсвам връзката си с тебе.
 
Като идеен човек, беше много правоверен и праволинеен. Като комунист бе идеен човек - и не отстъпи от убежденията. Беше живял дълги години на Изгрева. Пред очите му беше изминал целият живот тук. И когато някои след това подиграваха някого с името «дъновисти» или упрекваха Учителя, той ставаше и Го защитаваше. Налиташе дори да се бие. Такъв беше. А беше много здрав и доживя до дълбока старост.[1]
--------------------
[1] За Игнат Котаров вж «Изгревът», том I, стр. 39-42, 44-48, 126-128; том II, стр. 292-293, 353; том IV, стр. 100-102, 218-219, том VII, стр. 320-322. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...