Jump to content

58. ДА СЕ ОМЪЖИШ ИЛИ ДА СЕ ОЖЕНИШ


Recommended Posts

58. ДА СЕ ОМЪЖИШ ИЛИ ДА СЕ ОЖЕНИШ[1]

Та, те не искаха да бъдат обвързани и не искаха да носят халката на брака. Бракът е робство и робия. А въпросът за брака седи така. Онзи, който е влязъл в Братството и е дошел на Изгрева, на никого Учителят не е разрешил да се жени. А онези, които са имали връзки помежду си в Младежкия окултен клас и в Общия окултен клас, които са ходили при Него да Го питат, тогава им казвал:
 
- Рекох, не бързайте, не е време.
На никого не е дал разрешение. Щом се оженят, те вече имат контакт. И всяка една личност почва да гради себе си. Те отделят време за семейните общувания, идват децата с грижите по тях. А това отнема време и на жената, и на мъжа. Трябва да се грижат за всичко. Ти вече не си свободен да отидеш на беседа. Онова малко дете като ти ревне - то мърдане няма. Стоиш до него. То те командва. Детето блокира и майката, и бащата. А един Учител идва на 2000 години веднъж - трябва да отидеш при Него, а не да се връзваш там чрез брака. Затова Учителят не ги е насърчавал за семеен живот. Но не са Го слушали, правели са каквото си щат.
Пример е стенографката Савка Керемидчиева. Тя е студентка в Университета. Един от професорите я харесва и й предлага брак. Тя отива при Учителя и Му съобщава. Учителят започва да й се кара:
 
- Аз нали ти забраних да мислиш за тези неща!
Да, ама тя мисли. После проявява послушание и не се жени.
Имаше други, които живееха на Изгрева. Едната бе Маргарита Давидо- ва. Втората бе поетесата Олга Славчева. А третата бе певица - Кичка Вълчанова. И трите отиват заедно при Учителя и Му казват:
 
- Учителю, ние искаме да се омъжим. Ние сме на възраст за омъжване, не можем да издържаме.
Това казва първата. А Учителят казва:
 
- Можеш, можеш.
А другата - Олга Славчева, която е също много бойка и иска да се омъжва. А Учителят й казва:
 
- А ти най-можеш.
Значи всички могат да издържат, а Олга може най-много да издържи без мъж.
Учителят продължил:
 
- Ако се омъжите, веднага ще се отдалечите от мене на 100 км и няма да ме срещнете, ако и да живеете тук, на Изгрева. Ще родите деца и те ще бъдат за вас богове, на които трябва да им се кланяте и да им служите. И ще се разминете с мен. Затова избирайте кому ще се кланяте.
 
Едно е да бъдеш близко до Учителя без ангажименти, друго е да бъдеш женен, с деца. Не може, като дойде един Учител на 2000 години, и ти да правиш неща пред Него, както винаги си правел - да се жениш и да раждаш. Защото ще изгубиш много, няма да можеш да четеш беседите, няма да можеш да се зареждаш със знание.
А Олга Славчева беше поетеса, чрез нея се дадоха думите на Паневритмията. Какви ли не истории имаше на Изгрева за кандидатите за омъжване или за оженване. Имаше всичко. И то толкова много, че не е за разказване. Колкото бяха хората на Изгрева, толкова бяха случаите, които нито са за разказване, нито за описване. Имаше всичко на Изгрева.
 
-------------------
[1] Вж. «Изгревът», том I, стр. 540. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...