Jump to content
Ани

59. ГОЛЯМАТА КНИГА «УЧИТЕЛЯТ»

Recommended Posts

59. ГОЛЯМАТА КНИГА «УЧИТЕЛЯТ»

През 1946 г. излиза голямата книга «Учителят». А този, който я издава, е Неделчо Попов. Той живее в къщата на Балтова, къщичката им е пред салона. Балтова обича да се представя пред обществото. Взима отпечатаните книги и отива до Банката, където е министерството на пропагандата, и на всички минувачи подарява по една книга. Казва им:
 
- Ето, това е Учителят.
А преди това е имало заседание и спорят в Министерския съвет, че е нямало хартия. Червенков искал да се печата комунистическа литература, а той Казасов бил казал, че нямало хартия. Имало е спор. На заседание на Министерския съвет Червенков му казва:
 
- Абе, ти казваш, че няма хартия, а виж тия дъновисти какво правят! - и му показал книгата «Учителят». И оттам решават да наложат ограничения на Братството. И започва се гонението тогава.[1]
И така се стигна до 1957 г., на 6/7 декември взеха литературата на Изгрева. А ние тогава работехме по държавни обекти и те ни наблюдаваха дали ще има реакции от наша страна. А ние си мълчахме. А те държаха на нас, понеже не сме пияници и като обещаем нещо, то го изпълняваме. Значи могат да разчитат на нас. Имаше и други майстори, но те бяха пияници и понякога им се зъбеха. А те видяха, че това пречи на работата. И затова държаха на нас. Като привършехме един обект, отивахме на друг обект. Министър беше Пенчо Куба- дински и той държеше на нас.
-----------------
[1] Вж «Изгревът», том III, стр. 208-210, том XIX, стр. 938-944 и снимки № 7-19. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×