Jump to content

61. ТАКА ГОВОРИ ГОСПОД


Recommended Posts

61. ТАКА ГОВОРИ ГОСПОД

Какъв беше конфликтът между Борис Николов и Никола Антов? Борис не можеше да го търпи. По това време той е председател на Братския съвет и той взимаше решения. А Никола Антов искаше да взима участие, но не го допускаха, макар че беше във финансовия съвет. А той беше борбен и се събраха онези, които можеха да се борят един срещу друг. Най-важното беше борбата, кой да вземе надмощие. А другото, което го имаше, беше само повод - парите, които е оставил Учителят, имотите и книгите. След процеса през 1958 г. всичко това изчезна. Дойде разрушението на Изгрева. И затвори за някои.
Ще ви дам пример. Паша Теодорова е стенографка, дешифрира беседите, редактира ги и след това ги дава за печат. От тази длъжност тя става малко горда. Обикновено Учителят, като започва да говори, казва така: «Аз рекох» - спира се за миг и започва да говори какво е искал да изрече. Като каже: «Аз рекох» - това означава, че той, Петър Дънов, не го говори, а Духът Господен го казва. Това го има в Библията. Там е написано така: «Така говори Господ» - и след това следват думите Господни. Та, Паша му чете беседите и употребява една дума, която Учителят не одобрява. Но Паша държи на своето. Обикновено Учителят, като говори, казва: «Аз рекох», но ударението е на цялата дума, т. е. на буквата «е» и на буквата «о». Но в този случай казал: «Аз река.» Значи ударението е само на сричката «ре». Какво е искал да каже? Какво означава думата «река»? Означава нещо. А това е да има ред и последователност на изряден порядък съгласно Духа Господен. Това означава. Така отхвърлиха Духа Господен.
А какво сe случи на Изгрева? Пълен безпорядък. А защо се яви безпорядъкът? Защото липсваше Духът Господен на Изгрева. Нямаше Го вече.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...