Jump to content

15.Калугерката


Recommended Posts

15.Калугерката

Тогава потърсих Учителя. Заведе ме една сестра. Слушах неделна беседа, след която Го помолих за прием. Каза ми да ида кой ден искам през седмицата. На другия ден, в понеделник сутринта, аз отидох при Учителя. Той ме прие.
В душата ми имаше толкова тъга, в сърцето ми - толкова мъка - и аз чувствувах, че само Той може да ми помогне. С голяма вяра пристъпих прага на стаята Му. Бях слушана много работи, но те не ме смущаваха, защото ги не вярвах - и за Христа някога говорили лоши работи. И аз влезнах като при един баща, от когото очаквах подкрепа и помощ.
Учителят седна на един стол, около два метра далеч от мене, а аз седнах на друг до прозореца. И тогава плаках и Му разказвах, плаках и Му разказвах всичките си набрани от 16 години болки, страдания и мъки. Той мълчаливо ме слушаше. Сърцето ми бе препълнено със сълзи, душата ми - с горчивини, и аз тъй разкрих пред Учителя всичко, като пред Бога. Казах Му, че съм решила да остана вече дом и деца и да отиде в монастир, защото не можех повече...
Когато замлъкнах, Той ми каза:
 
- Не, Вашето място е в семейството. Че, Вие и сега приличате на калугерка. Може да махнете черното, майка Ви е жива и тя Ви обича толкова много, че замина, за да Ви помага, и ще Ви помага.
 
- Но как, Учителю?
 
- От днес нататък тя ще се явява насън на другаря Ви и ще го съветва. Още малко, и той ще се поправи, животът ви ще стане добър. Няма да ходите при началството му, защото ще му напакостите.
Аз станах. Почувствувах, че се завърши приемът. Целунах Му ръка, благодарих и излязох. И когато се връщах, ми бе тъй леко, тъй радостно, сякаш слънце бе изгряло в самата ми душа, в която дотогава бе само тъмнота и горчивини. В ума ми бяха все думите на Учителя и аз, с преизпълнено от радост сърце, се завърнах дома с нови сили, с нов импулс и желание за нов живот. Като че ли някой помаха невидимо с ръка и в мене стана светло, хубаво, красиво - аз отново възжелах да живея и да се радвам на тоя Божий свят. Поех отново работата си в домакинството, грижата за децата - но всичко бе вече другояче - всичко бе обляно в нова светлина, всичко бе изпълнено с вътрешна красота.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...