Jump to content

75.Сава Симеонов Костов


Recommended Posts

75 . Сава Симеонов Костов

Сава Симеонов Костов е най-големият син на Симеон Костов, роден на 30 ноември 1922 г. в Мърчаево. Основно образование завършва в с. Владая. Рано се включва в обработването на земята заедно с цялото си семейство. По време на пребиваването на Учителя в тяхното село той е войник - отслужва военната си повинност. Поделението му се намира в квартал Лозенец . Дават тревога , започва бомбардировка, той напуска казармата и избягва в полето, като оставя поста си. Като свършва тревогата, той се връща в казармата и застава на поста си. Идва командирът и му се скарва, че е напуснал поста си.

След няколко дена - в неделя, той отива в Мърчаево при Учителя, но не му казва нищо за случилото се. Учителя се обръща към него и го пита: „Ти защо избяга от казармата при тревогата? Не знаеш ли, че отгоре те пазят?" Като излиза от стаята на Учителя, Йорданка Жекова го вижда и пита Учителя: „Учителю, кой е този млад войник?" Учителят и отговаря: „Като дойде на Изгрева да живее, тогава ще го познаеш."

По-късно, при честите посещения при Учителя, Савата споделя своя идея - да си направи барака в с. Мърчаево. В нея да чете беседи и да се подвизава като отшелник. Учителят му възразява: „Тук ще ти одерат кожата. Ти ще отидеш на Изгрева и там ще си направиш къща, в която ще живееш и ще работиш в София." Скоро след това Учителя го сприятелява с Йорданка и доктор Жеков. Той отива да живее при тях като техен син.

След заминаването на Учителя Савата започва да работи в строителството, завършва средното си образование във вечерна гимназия. Включва се в бригадата на Борис Николов и след 1950 г. работи в Русе, Варна и други градове на провинцията. По това време Вълко Червенков нарежда да се дава наряд - жито, царевица, мас, вълна и други селскостопански произведения за всеки притежаван декар земя. Сава Симеонов е принуден постоянно да купува продукти от провинцията и да ги изпраща на баща си, за да не му вземат земите.

След завръщането си в София той постъпва на работа в „Паркове и градини". В края на 1960 г. си построява триетажна къща в квартал „Изгрев". Напуска „Паркстрой" и започва да работи в почивните станции и домове на Рила до с. Говедарци. Той е крайно услужлив и се отзовава веднага на всяка мъчнотия, за която му известяват приятелите. Участва при преместване на приятели от една квартира в друга, пренасяне на пиана и много други услуги.

Той е голям планинар и посещава редовно Витоша и Рила, обикновено сам. Сега е на завидна възраст, все още работи и се чувства като младеж.

Савата работи мозайките на видни комунисти от ЦК и всяка сутрин идва кола на ЦК и го взима за работа. Когато той започна да строи къщата си, местните комунисти не му пречеха. Елена, сестра и Вера и аз всяка сутрин ходехме да приготвяме материалите и ги дигахме на етажите. Бетоновите плочи събираха много познати от Мърчаево и до обед се отливаше плочата. Помагахме му до покриването и измазването, а мозайката той си я направи сам.

В с. Мърчаево го беше блъснала кола и получава фрактура на кракът и ръката си. Постепенно оздравя, Много пъти сме работили заедно на обекти: Министерство на транспорта, къщата на Петър Павлов Киров, плочите и замазките на братският офис, ремонта от начало почти до края и другаде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...