Jump to content

ДЕНЯТ НА ВЕЧНОТО СЛОВО


Recommended Posts

ДЕНЯТ НА ВЕЧНОТО СЛОВО

Тази сутрин „Звездата на Изгрева" остана повече с нас, защото вниманието й бе привлечено от едно ново явление. И днес, както обикновено, оживлението започна в четири часа. Но тя не видя по-възрастните братя и сестри, които в сряда и в неделя идват първи. Сега тя поздрави младите, онези, които Учителя бе поканил лично в Младежкия окултен клас. В петък точно в пет часа сутринта програмата беше съобразена за работа с младежите от специалния младежки клас.

Тази сутрин обаче Учителя не излезе от стаята си. - „Зает е!" - каза един от учениците, след което в класа отново се възцари тишина.

Един от младежите започна да чете беседата, която Учителя бе посочил. Другите слушаха, но не със същия възторг и същата радост, които изпитваха, когато техният духовен баща бе между тях. След беседата излязоха на поляната и направиха утринните упражнения, а после тихо, почти незабелязано си тръгнаха. Тази сутрин никой не наруши тишината, дори и птиците се бяха скрили и по-навътре в гората даваха сутрешния си концерт.

Към десет часа Учителя излезе на балкона, каза нещо на стоящите долу и отново се прибра. Новината бързо стигна до чакащите в салона, където настроението бързо се подобри. След малко Учителя слезе по стълбата и влезе в салона.

- Учителя! - съобщиха в един глас две сестри, които бяха останали да го чакат след часовете на Младежкия клас. Те го поздравиха с радост, а после всички му целунаха ръка.

Учителя отиде при дъската, където дълго говори, писа и черта с тебешира. После написа с едри букви думата "ЛЮБОВЪ" и започна да обяснява значението на всяка буква в тази дума.

- Учителю - запитаха някои - възможно ли е всяка буква в думите да има специално значение.

- Да, всяка буква има своя смисъл и значение.

И обясни:

Л—това е висок връх, където се топят снеговете;

Ю - чешма, през която изтича водата;

Б - дръвче край извора.

- Учетелю, - изненада се една сестра - имат ли отношение буквите към смисъла и съдържанието на думата, която образуват?

- Подразбира се, че имат отношение. - отговори той и продължи.

О - плодът на дръвчето;

В — уста, която опитва плода;

Ъ - почивка.

Може да напишете един разказ за значението на тези букви.

Като каза това, Учителя остави тебешира, излезе от салона и се качи в стаята си, като ни остави сами да мислим върху загадката - как да разбираме дълбокия смисъл на словото, за да станем господари на съдбата си.

Невъзможно беше веднага да разберем и приложим знанието, което ни се дава. Но със всеки изминат ден пък ни ставаше по-ясно, че много години на учение и работа ще са необходими, за да започнем да разбираме вътрешния смисъл на Словото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...