Jump to content

МЪДРОСТТА И СИЛАТА НА СЛОВОТО


Recommended Posts

МЪДРОСТТА И СИЛАТА НА СЛОВОТО

„Пчелиците бързат и те да получат

нектар от Божествено Слово,

да чуят нечувани думи -

на Слънцето благата вест."

Делата Божии

„Аз имам едно мнение за Бога - всичко, което Бог върши в мене, е добро.

Всички Божии работи са съвършени.

Новото Учение има за цел да изправи погрешките на старото, да изправя и допълня сегашното знание и да изведе човека в истинското, безграничното знание.

Ученикът на Новото Учение трябва да има сърце чисто като кристал, ум светъл като Слънцето, душа благородна, обширна като цялата вселена и дух мощен като Бога и едно с Бога.

Дойде една мъчнотия в сърцето ти, Извади правилото за сърцето си и кажи: Като ученик аз трябва да имам Сърце чисто като кристал, Без никаква нечистотия.

Дойде мъчнотия в ума ти, кажи:

Аз трябва да имам ум светъл като Слънцето,

Без никаква тъмнина.

Дойде мъчнотия в душата ти, кажи:

аз трябва да имам душа благородна, обширна като цялата вселена, без никакви дребнавости.

И най-после, дойде ли мъчнотия в духа ти, кажи:

Аз трябва да имам дух мощен като Бога и едно с Бога.

Всеки ден, като се намираш в затруднение, извади според случая съответното правило и го произнеси по няколко пъти на ден.

Няма по-хубаво, по-красиво нещо от това, да живее човек с Бога."

*

Солта на живота

„Хлябът свещен, солта на живота,

мирът на Духа, светлина и просвета,

слово на мъдрост и истина свята

носи Учителя благ за душата."

„Христос, в своята реч на гората1 започна с деветте блаженства. Блаженствата, за които той говори, имат отношение към друг свят; те не се отнасят към земния живот. За земните хора Христос казва: „Вие сте солта". Аз вземам да говоря за солта, защото на земята живот без сол не може да съществува. Физическият свят е свят на солта, а не на светлината, която пък е свят на ангелите.

„Вие." Кои „вие"? Не вземайте тази дума в ограничен смисъл, само за онези, които вярват. „ Вие" подразбира всички онези, у които има пробудено Божествено съзнание, дето и да са на земята. Всички окултисти, кабалисти, мистици под думата „сол" разбират „ сила на равновесие, онзи елемент на силата, който държи нещата в равновесие. Под думата сол разбират онази сила, която сгъстява материята, пази я от разлагане и дава условия, за да може по-висшите сили в света да работят. Кои са причините за изгубването на тази сол? На първо място това са необузданите човешки страсти. След всяка страст, от какъвто и да е характер тя, човек чувст-

твува една слабост. Вие всички сте изпитвали това. Страстите не са потребни на хора, които имат сол, а само на онези, които нямат сол. Христос казва на своите ученици: „ Вие сте солта и, ако солта изгуби своята сила, т. е. обезсолее, тя не струва нищо, освен да се хвърли навън и да се тъпче от човеците." А защо именно да се тъпче обезсолената сол? Тъпкането е реакция да се осоли пак солта. Когато страдате, това е тъпкане; изхвърлят ви ангелите навън между хората и вие ставате слаби, защото сте обезсолени. Ако сте били богати, осиромашавате, ако сте били умни, оглупявате.

Човек, който има тази сол, е магнетизиран.

Искам беседите, които ви говоря, да ги проверявате на опит и да видите техните резултати. Силен е само онзи човек, който има дълбоко убеждение за нещата, има преживян опит, защото, ако вие вярвате на всички, вие сте без сол. Аз вярвам, че Бог говори на хората според силата, солта, която те имат."

1 Палестинска хълмиста земя, покрита с гора (б. р.).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...