Jump to content

77. Влад Пашов


Recommended Posts

77.Влад Пашов *

Друг типичен представител от Братството е Влад Пашов, роден на 11 септември 1902 г. Баща му загива във войната. Цар Борис посещава голямото им семейство и нарежда да им направят къща, като дава голяма сума на майка му, а децата изпраща в пансион за сираци. Там той приема комунистическите идеи и му нареждат да убие царя, който се връщал през Араба конак с лека кола. Влад Пашов застава с два пистолета пред колата и я спира. Царят слиза, гледа го спокойно. В този момент той чува тих глас отвътре: „Хвърли оръжието! Дай път на колата!" Заработва съвестта му и той си спомня всички добрини, които царят е направил за семейството му. Хвърля оръжието на земята и дава път на колата.

Скоро негов познат го завежда на беседа при Петър Дънов и Влад познава гласа - същия, който му проговаря отвътре при срещата с царя. Това повлиява силно на съзнанието му и става негов последовател. Скоро царят го поканва в двореца и му казва: „Млади момко, какво зло съм ти направил, че искаше да ме убиеш?" След това го пуска да си отиде свободно.

Под влиянието на Боян Боев - негов учител от гимназията в Панагюрище, той се включва в издаването и печатането на беседите. Тази дейност продължава почти до края на живота му. През неговите ръце минават почти всички беседи, печатани по времето на Учителя и след неговото заминаване.

Влад Пашов е тих, скромен и образован брат. Постоянната работа със Словото създава условия да направи много извадки от беседите на Учителя. Владее отлично стенография и записва всички беседи, на които присъства.

Той е отличен астролог и издава пръв в България астрология. След закриване на братската печатница той постоянно се занимава със Словото. Изнася лекции и посещава много градове в провинцията. Макар че му правят шест обиска и му взимат беседите, той продължава да работи и разнася идеите на Учителя.

Влад е голям любител на планината и редовно посещава Витоша - Ел Шадай и лагера на Седемте езера. По-късно организира с по-възрастните приятели лагер на Рила в местността Вада. Неговият благ характер, голяма отзивчивост и внимателно отношение към приятелите е пример за подражание.

*Виж« Изгревът» том III стр. 61-63; том IXстр. 193-194; томXVIII стр.256-511, стр.842-846

С Влад бяхме отлични приятели. Стотици пъти сме ходили заедно на Витоша и Рила. Той ми беше първият учител по астрология. Той ме учеше, докато другите десетина астролози само ме изпитваха, и ми възлагаха сложни астрологични задачи.

Когато на 1 декември 1957 г. при отиване на Витоша, бяхме спрели под сипея до започнатата да се строи хижа на строителите и аз ги предупредих, че финансовите инспектори са дошли да проучат каква литература имаме и да ни я конфискуват. Тогава всички около 30 приятели се нахвърлиха срещу мене: „Кой дявол е влязъл в тебе и казва това?" Само брат Влад на другия ден донесе с раница най-важните му астрологични учебници и аз ги скрих. В петък на 6.12.1957 г. конфискуваха и откараха на претопяване 22 камиона с беседи. Аз бях скрил всичко в мазето под бараките високо половин метър и само аз можех да влизам в него покрай подпорните колци. Влад си взе книгите и сърдечно ми благодари.

На Рила той ръководеше духовният живот на Братството: молитвите и беседите, а аз му бях помощник и четях беседи. Често го посещавах в тях и имахме много полезни братски разговори. Заедно с него години наред посещавахме Ел Шадай през зимата, заедно с много още приятели, като използвахме колибата, построена от брат Димитър Стоянов, докато комунистите я разрушиха.

Той беше добър приятел със сестра Юлия Борисова и Мария Шопова. Той постоянно се потеше и си слагаше вестници под ризата на гърба. Разболя се и влезе в болница. Не може да се преоблича, изстина и си замина от бронхопневмония. При погребението му идват двамата му братя - генерали, с мерцедесите си - блестящо облечени, а брат Влад нямаше дрехи за погребението му. Наложи се брат Кирил Стоянов да отиде и му донесе и тогава го погребаха.

Той остава верен на закона на Младежкия клас - не се оженва. Смисъл на живота му става постоянната работа със Словото на Учителя. То го облагородява, издига и го прави вдъхновен проповедник на идеите на новия живот. Влад Пашов ни завеща духовност, всеотдайност и безкористие, в работата за делото на Учителя - делото на Бялото братство в България. Почива на

4.02.1974 г. в София.

Стотици братя и сестри, потопени в аурата на Учителя - в неговите благотворни вибрации и всеобемна Любов, променят своя обикновен живот, намират вътрешния смисъл на Словото му и отдават всецяло силите си за общия братски живот. Всички обикват работата, която им е определена да вършат, изпълняват я с любов и стават образци в своята професия. Така всеки се изгражда като нов човек и дава своя малък принос за живота на Любовта.

Бог е предвидил друг сценарий, друго развитие за учениците на Земята. Поради нашето непослушание и липса на будност ние изпускаме важни моменти от Божието благословение, отправено към нас.

През 1939 г. не се хармонираме, за да създадем истински братски отношения помежду си - тази хармония да се разлее по цяла България, а от нея по цяла Европа, за да се избегне готвещата се Втора световна война. Вследствие на това загубваме благоприятните духовни условия за цели 60 години.

Втори път Бог ни протяга ръка в 1944 г. - след завръщане на изгревчани и Учителя от Мърчаево. Той ни предлага чрез Учителя да се изгради един образцов квартал на Изгрева с еднакви красиви къщи, построени на парцели от 1 декар, с цветни и овощни градини - условия за спокоен, хармоничен, братски и духовен живот. Това външно единство на формите дава богато вътрешно разнообразие на методите и начините за прилагане на Словото Божие на Земята. Ако това беше изпълнено, комунистите никога нямаше да разрушат Изгрева и ние щяхме да изпълним мисията си като ученици, нямаше да стигнем до ненужни материални разправии и спорове. В разговор Учителят казва, че от Изгрева в този му вид нищо няма да остане, всичко ще се разруши, а нас ще ни пръснат из целия град, за да приложим това, което сме научили. Ше ни преследват и ограничават.

„По-късно ще дойде друго управление, което ще бъде много благосклонно към вас. Ще ви върне двойно всичко, което ви е взето. Ще построя Изгрев, какъвто аз желаех: Салон с библиотека над него, Трапезария с кухня и стаи за възрастни братя над нея. Къщите ще бъдат с 4 стаи и кухня, мазе и таван. Всеки дом ще има 1 декар място и ще се отделят с 12 радиални улици, подобно на градовете, строени по времето на Ноя. Но кой ще живее в този Изгрев, когато аз ще ви взема горе при мене, на планетата Вулкан?"

Това, което Бог е определил, непременно ще стане, но при съответните условия, които ще се създадат в бъдеще на Земята. Учителят обяснява, че много промени ще станат на Земята, но те ще бъдат в зависимост от пробуждането на свръх съзнанието на хората. Старото ще си отиде. Ще изтече тази материалистична мътилка, задръстила душите, умовете, сърцата и живота на хората.

От този порядък на нещата и помен няма да остане. Учителя извърши огромна работа, като подготви много светли души - основа за преминаването на човечеството от Петата към Шестата раса. Небето е взело всички мерки да пробуди готовите души за великия живот на Любовта, който Бог е определил за жителите на Земята. Със своята всестранна дейност и изчерпателно Слово Учителят желае да подготви душите и да ги насочи към един велик живот на Любов, определен на Земята от невидимия свят. Неговите идеи проникват в земята, изпълват въздуха, който е най-добрият проводник на новото. Всеки пробуден човек, до когото се докосват, веднага ги възприема и прилага.

Учителя казва, че астралният свят е очистен от всички зли, лукави духове и те са изгонени на Земята. Дошли тук, те ще се проявят толкова лошо, че дори и косите на децата ще побелеят от тях. Сега ще се очисти и Земята от мътната вода, от всички престъпници и хора, които ще заемат своето място, под кората на Земята, където има голяма нужда от работници. На Земята ще останат да живеят само кротките хора, които ще образуват Шестата - светеща - раса на Любовта, която по подобие на ангелския свят, ще възстанови мира и хармонията - Царството Божие на Земята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...