Jump to content

РАЗБИРАНЕ НА СЛОВОТО


Recommended Posts

РАЗБИРАНЕ НА СЛОВОТО

„Градина, разцъфнали рози

бленуват неземна любов.

Мъдростта свята ги пази

по път на предвечния зов."

Думите

Словото на Любовта отива при будните и жадните за светлина и знание, при разумните хора, които го разбират и прилагат в живота. То открива безграничен хоризонт на знания, на жив опит и нови възможности:

„Изкуство е наистина човек да напише буквите в такъв ред, че да образува от тях срички; от сричките - думи; от думите - изречения; от изреченията - цяла реч, която да представя нещо добре изразено логически и граматически. Изкуство има в нареждането на буквите, изкуство има в нареждането на тоновете при музиката и пеенето, изкуство има и в говоренето. Хората може да ви слушат, като говорите, свирите и пеете, само ако видят някакво изкуство във вас, което може да ги задоволи."

*

Новият смисъл на понятията

(по извадки от беседите)

Влюбването подразбира изучаване на небесния език. Това не е нещо обикновено, особено е.

Вселена - разбираме всички блага, които изтичат от Бога.

Вечност - Това са възможностите за проявлението на разумния живот.

Да изпълниш Волята Божия значи да пожертвуваш имането си, живота си и всичко, каквото имаш, за Бога. Този момент, който обхваща благото на всички същества.

Добра мисъл - Оная мисъл, която приема само доброто. Дето срещне доброто, тя го събира, нищо не оставя да падне на земята. Тя приема доброто, обработва го в себе си и го изпраща навън.

Добро - Доброто седи над всяка гениалност. Няма по-голяма гениалност от тази, щото човек да бъде добър. За да бъде човек добър, трябва да бъде умен.

Да дадеш пари някому, това не е добро. Това е само един разумен акт, само едно приятно, хармонично действие на ума или една благородна постъпка на сърцето. Да дадеш пари някому, това не е добро, то е повече знание, отколкото добро. Доброто, това е целокупно проявление на Любовта в даден случай. В правенето на добро ти трябва да дадеш всичко.

Къде се е родило доброто? — В онзи акт на Любовта, когато Словото излезе от Бога. Доброто излязло от Бога заедно с Любовта. Казвам: Умът на човека трябва да бъде слуга на доброто; парите трябва да бъдат слуга на доброто. Не мислете, че доброто се върши с пари. Всичко външно в света може да спомогне на доброто, което вие трябва да изнесете, но всъщност всичко ще извършат вашият ум, вашето сърце и вашата воля. Парите ви, знанието ви, това са само спомагателни средства. Ако мислите тъй, ще може да се самовъзпитате.

Душа Под думата „душа" ние приемаме онзи безсмъртен принцип в човека, който едновременно е вплетен и в самата природа на човека. Всеки човек има такава душа. Вие може хиляди пъти да я отказвате, вие може хиляди пъти да умирате, но тя не умира. Вие може да страдате, но тя не се плаши от страдания.

Дух - Духът е великото, възвишеното в живота, което замисля вътрешния живот, което поставя всичко в права посока, което туря в контакт човека с всички живи, разумни същества, повдига го и го обезсмъртява.

Това, което прониква цялото пространство, или онази първична материя, която носи в себе си чистия, девствения, неопетнения живот.

Елементи Малките първични проявления на енергията ние наричаме елементи. Тези елементи са набрана енергия.

Женитба - Първоначално е представлявала една разумна връзка, едно разумно отношение. Ако мъжът има една другарка, тя трябва да е такава, че да го повдига в живота.

Жертва - Външната страна на нещата. Човек жертва нещо, което е вън от него - кокошка, агне, плодове, без да се интересува, без да взема във внимание страданията, които причинява на тия същества.

Живот - Песен на ангелите.

Закон на любовта - Среда, в която можеш да растеш и да се развиваш. Любовта е почва, в която ти можеш да живееш и да използуват всички нейни сокове. Само там ще разбереш първата степен на Любовта, която се проявява във физическия свят. Като дойде възрастта, ще се прояви Любовта във втората фаза и ти ще започнеш да изучаваш външните отношения в света.

Земният живот е една велика симфония, създадена от най-великите Богове, и сега тя се туря на сцената, за да се изпълни и чуе от всички.

Идейни неща са тези, които са достояние на всички еднакво.

Идеята за Бога е течение, което поддържа живота на човешката душа. Следователно не отбивайте това течение от неговия път, колкото малко да е то.

Истината, това е най-високото нещо в разумния човешки живот.

Карма - Кармата е закон, създаден от самия човек, вследствие отклонението на човешкия дух от орбитата на неговия път.

Любов - Единствената реалност, чрез която духът се проявява в цялото Битие. Образува обща връзка между всички същества, обединява всичко. Тя съдържа в себе си най-съвършените неща от незапомнени времена на миналото.

Майка Аз вземам думата „майка" не в смисъл на европейската майка, но като емблема на Любовта, като онова първично начало, което не умира, като онова градиво, което влиза в първичния живот.

Милост, милосърдие - В него човек дава от себе си онова, каето е научил и опитал. Ако е добро за него, той знае, че то ще бъде добро и за другите. Има отношение към човешкия дух и човешката душа.

Мистикът разбира живота с всичките противоречия в него. Той знае, че всичко, което се случва в живота на човека, е все за негово добро.

Морал - Подразбира еднакви отношения към всички живи същества.

Мъжът и жената - Слънцето, което грее отгоре и дава условия на зрънцето да расте, е мъжът. Следователно зрънцето трябва да се бои да не се лиши от светлината, да престане да расте. Близко ли е зрънцето до слънцето? - Такива трябва да бъдат отношенията на мъжа към жената. Каквато е любовта на слънцето към зрънцето и на зрънцето към слънцето, такава трябва да бъде любовта на мъжа към жената и обратно.

Новото определение за мъжа и жената е като зрънцето, което расте, и слънцето, което го огрява.

Прав път - Онзи път, който има най-много допирни точки с реалността.

Природа - Представлява една съвкупност от всички разумни същества, които направляват целия сегашен космос.

Проявлението на човека е да проявява и да прилага всеки ден Закона на Любовта. Любовта има тридесет и пет милиона проявления.

Раждане - „Раждането е велик процес, подобен на създаването на нов човек. Това, което внася радост и веселие в живота, което създава идеал и стремеж на човешкия дух, е законът на раждането, на възраждането.

Светлина Това, което разкрива света.

Радост - Блаженство на Духа, разумен живот без ограничение.

Светски хора - Това са ония хора, които признават правото или силата на своите пари, ако са капиталисти, на своето знание, ако са учени, или на своята власт, ако са държавници.

Форма - Една необходимост за проява на реалността.

За мисълта и молитвата

„Молитвата не се изразява в говорене или шепнене на думи. Когато човек се научи да се моли, животът му ще се осмисли. Учениците Христови не знаеха да се молят. И те се обърнаха към Христа с думите: „ Учителю, научи ни да се молим!"Христос им отговори: „ Когато дойде Духът на Истината, той ще ви научи." Те не знаеха да се молят, но имаха образец на истинска молитва в лицето на Христа."

*

„Красиво нещо е молитвата! Няма по-красиво нещо от нея, от общението с Бога.

Благодарение на молитвата човек става проводник на възвишените сили и благодатните средства, чрез които се крепи целият човешки род. Благодарение на молитвата душата си доставя вътрешната духовна храна, от която се нуждае. Благодарение на молитвата тя се обкичва с хиляди благоуханни цветове."

*

В молитвата вие ще укрепнете. Да се молите, това е най-високото и благородно занимание, което може да се върши в този свят. Само така се повдига и облагородява човешкото сърце. Не говоря за външната страна на молитвата, в която взема участие само езикът, но за оная молитва, в която се изразява съзнателният стремеж на душата към Бога — висшата Любов."

*

„За да покаже, че обича, човек трябва да учи. Който се учи, той има любов. Който не се учи, той няма никаква любов. Пробният камък на любовта е учението."

*

„Процесът на мисълта трябва да проникне дълбоко в битието на човека, който всяка сутрин, при ставане още, трябва да каже : „ Аз трябва да мисля като Бога. Трябва да обичам тъй, както Той обича. Защо? Защото само с Любовта, която е проявил, Бог е творил, работил, създал цялата Вселена. С Любовта, която има, Той взема предвид нуждите и на най-малките същества и ги задоволява.

Всичко в света, цялата Вселена, е резултат на Божията мисъл. Като мислил стотици, хиляди и милиони години, Той създал нещата така, както ги виждаме днес.

Човек трябва да мисли! Да има идея за Бога."

*

При Седемте рилски езера сред малка група от ученици Учителя каза:

„Като станете сутрин, вземете положението на дете и си кажете: За великия живот, в който живея, аз съм малко дете. И затова ще се уча от всичко, както детето учи."

*

8 септември 1940 година

Едно богато угощение

„Сега аз говоря на онези българи, които са в Божествения свят. Има българи и в духовния свят. Когато се намерите в известно затруднение и не можете сами да си помогнете, обърнете се към българите от духовния свят, те ще ви помогнат. Ако те не могат да ви помогнат, обърнете се към българите от Божествения свят, те непременно ще ви се отзоват.

Дали вярвате в това или не вярвате, не е важно. Ако е вярно, за моя сметка остава, аз печеля. Ако не е вярно, ще благодарите, че съм ви дал едно богато угощение."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...