Jump to content

3. Моята мечта


Recommended Posts

3. Моята мечта

(Доверително)

Невена Неделчева

Другарю Редактор, като премислях на кого да разкрия душата си и доверя нещо много съкровено, реших, че Вие като редактор, най-добре ще можете да ме разберете, защото сте чели много, получавали сте най-различни писма... доверителни... и пр.
А сега, изслушайте ме. Аз се родих и живях в малко провинциално градче, заобиколено с високите склонове на планината. И може би тъкмо затова душата ми е бивала изпълнена с копнежи по нещо ново, неизвестно, чудно, прекрасно. Имах желание да пътувам, да отида някъде далече, в незнайни за мене страни.
Завърших гимназия и станах чиновничка в съда. Отпосле съжалявах, че не отидох в производството. Там поне имаше надпреварване, ударничество, можеше да стане човек герой на комунистическия труд и какво ли не още, което все пак поддържа духа, обновява сърцето и дава стимул на душата. А то... чиновничка в съда... и при това архиварка... и като си помислите -с всичките копнежи на моята душа. Страшна мъка!
Но ето, че в града ни се разля оживителна струя - ЕСПЕРАНТО!!! Искри на надежда пламнаха в сърцата на мнозина. Искри, които се превърнаха в пламък, раздухвани от младата енергична преподавателка.
Осени ме отведнъж велика мисъл: ето, ето как ще се изпълнят моите мечти, моите крилати блянове - чрез есперанто!
Приятелката на майка ми усърдно ме подтикваше към изучаването на езика, като ми казваше всякога, когато ми гледаше на кафе, че щастието ми е в чужди езици.
Ах, Другарю Редактор, да знаете с какви мечти лягах и ставах! С какви бързи крачки бързах към курса по есперанто, да не изпусна дума, по-скоро да го науча. И, съвсем честно казано, напредвах. И няма да е нескромно, ако Ви кажа, че бях една от първите.
На кафето все по-често се показваше образът на чужденеца, точно такъв, какъвто беше в моите мечти. А покрай сами него се извиваше дългият път, по който щяхме да пътуваме заедно, отвеждащ ни в далечни, незнайни страни, пълни с чудесата, сътворени от моите блянове. Понякога на кафето се показваше и образът на една жена. С времето тя се оформи в приятелката на майка ми. Значи, няма да отида сама в София. Това беше много добре. Сърцето на мама се отпусна.
И ето, дойде желаният час. Стана както предсказваше кафето - дойдохме двете, аз и приятелката на майка ми, в София, точно когато бяха пристигнали гости чужденци -есперантисти.
Сърцето ми щеше да изхвръкне. Сега, сега вече мечтите ще станат реалност, бляновете-действителност!
Предполагам, че знаете какво стремежът към нещо прави човека оживен, очите му са изпълнени със светлина и блясък. Усмихнат е, сияе. Точно такава бях аз, като отивах на срещи с есперантистите. Колко е хубаво - мислех си аз, преливаща от радост, че Заменхов е измислил този език... На него ще дължа щастието си...
Веднъж салонът беше препълнен с есперантисти. Оживлението беше голямо, поради гостите чужденци. И всред многото, виждам едного, който ме накара да прикова поглед в него.
«Този е! - помислих си аз, - този е!» - и го гледам, а по цялото ми същество се разливаше чудна радост. Но трябваше да го заговаря. Ах, този Заменхов, добре, че бе измислил чудния език, иначе как бих могла да заговоря с този чужденец?
Споделих със спътницата си, която по поръка на майка ми ме съпровождаше навсякъде, че най-после Го открих... Тя ме насърчи: Да, точно този бил... Сега бил решителният момент... Дори съжали, че не е изучила есперанто, за да му заговори първо тя и да ме представи на бъдещия ми жених.
Колкото го гледах, толкова го чувствувах по-близък. Та какво собствено ще се боя? Нали този е, когото чаках и който ще ме отведе в незнайния свят?... И аз, цяла сияеща, изпълнена с възторга на бъдещото ми щастие, приближих и заговорих с него.
Очите ми срещнаха неговите. Ах, какви хубави очи! И колко хубаво, свободно говореше есперанто. Разбира се, по-добре от мене... Тия чужденци наистина всичко знаят по-добре от нас... Но мене все пак ми пречеше малко и вълнението.
Говорихме. Какво? Не помня, или - по-право, няма защо да Ви го разказвам. Само ще Ви кажа, че никога не съм говорила с толкова преливаща светлина в очите и усмивка на устните.
Най-после настойчиво го помолих да ми даде адреса си. Той ме погледна с особена усмивка в очите, извади чудно хубаво перо и написа адреса си.
Тъмен облак забули слънцето на моите мечти. Дишането ми стана ускорено, но не от радост... а от провалянето на моето така близко щастие - той беше българин...
Аз му благодарих, все още с усмивка, която разкривяваше навярно устните ми, поемах спазмично дъх и, климайки с ударената си като от гръм глава, аз се отдалечих.
Може би той се бе малко учудил? Навярно не е разбирал защо така бързо се отдалечавах и искаше да продължи разговора... Но аз се мушнах в навалицата и изчезнах. А заедно с това изчезнаха и всичките ми блянове.
На улицата ме настигна приятелката на майка ми и, разбира се, на нея излях всичката си мъка, като й казах, че кафето й нищо не познава.
 
- Не е виновно кафето - рече авторитетно тя, - но защо българските есперантисти нямат специален, български знак, та да се отличават?
Не й казах нищо, защото в този момент ми се плачеше, но после, като размислих, реших, че е права.
Два дни не излязох никъде. Но на третия мъката ми се разсея малко и излязох, но този път сама. Използвах момента, когато приятелката на майка ми спеше дълбокия си следобеден сън. Исках да се поразходя сама, чужда, неизвестна на никого. Представях си, че съм в някакъв далечен, непознат град, някъде накрай света. Тази илюзия някак си ми възвърна духа и се спрях пред витрината на голяма книжарница с много книги, все на чужди езици. Може би, мислех си аз, ще има и някоя на есперанто, за да я купя. Нали съм в чужда страна? Само есперанто зная и само на този език бих могла да чета...
Така дълбоко се бях унесла в съзерцанието на книгите, че леко трепнах, когато някой до мене каза:
 
- О, кара самидианино, бонан тагон![1]
Вдигнах изненадано глава. Гледаха ме хубавите черни очи на есперантис- та, когото бях молила за адреса.
Пламнах от смущение. В първия момент ми се поиска да избягам, но черните очи ме гледаха с някакви хубави, игриви светлинки в тях.
 
- Къде се изгубихте? - запита ме той. - Два дни Ви търсих между есперан- тистите.
 
-Защо? - можах най-после да запитам аз.
 
- Така, да Ви видя... Понякога се случва да срещнем някого и от първия миг ни се струва близък, познат...
 
- А, да - отвърнах аз, защото не знаех какво друго да кажа - и го погледнах. Той ме гледаше все със същата хубава усмивка в очите.
 
- Ще дойдете ли тази вечер в клуба? - запита ме той.
 
- Не зная...
 
- Заета сте нещо?... Със среща някаква неотложна?...
 
- О, не - съвсем искрено отвърнах аз.
-Тогава какво Ви пречи?
Наведох глава и въздъхнах дълбоко.
 
- Да повървим малко - предложи той - тук пречим на минувачите.
Тръгнахме. За какво говорихме? Не си спомням, но се намерихме пред входа на Парка на Свободата. Той предложи да влезем.
 
- О, не - казах аз - не искам вътре.
 
-Защо? - учуди се той.
-Така... мама ми е казала...
 
- Какво ви е казала? - трептяха някакви златни светлини в очите му.
 
-Казала ми е... гледах го смутено аз - в гора да не влизам с...
 
- Та това не е гора, градина е.
 
- Гора е, гора... виждам аз навътре - настоях аз.
 
- Та Вие на колко сте години?
-Току що навърших двадесет и една.
 
- Значи, пълнолетна сте.
 
- Нищо.
 
- Но само до малко, до езерото.
 
- Не, не. Първата крачка води втората - така ми е казала мама.
Той се разсмя силно, с глас. После ме запита:
 
- Та вие досега с никого ли не сте излизали на разходка?
 
- Не съм.
 
- И не сте имали симпатия?
Поклатих само отрицателно глава.
 
- Как е възможно това? Та вие сте хубаво момиче.
Стоях с наведена глава и пламнали бузи. Нима можех да му кажа, че съм мечтала само за чужденец?
 
- Няма да настоявам - заговори сериозно той, но Вие пък ще ми обещаете, че ще дойдете довечера в клуба на есперантистите.
Погледнах го. Не беше чужденец. Но с какво пък отстъпваше на чужденците?
Няма да Ви разказвам с подробности. Само ще Ви кажа, че след един месец сключихме с него в нашето планинско градче брак. Той бързаше, защото щеше да заминава за чужбина...
Отпътувахме заедно. И сега Ви пиша от далечната чужда страна. Но искам да Ви доверя, че колкото времето минава, толкова се радвам, че моят другар е българин и че скоро ще се върна в България. Защото, уверявам Ви, няма по- хубава страна от нашата, с нейните гори и планини, с нейните долини, реки, езера. С нейните високи върхове, вдигнали чела в чистите сини български небеса!
-----------------
[1] на есперанто: «O, скъпа съмишленичке, добър ден!» (бел. М. И.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...