Jump to content

8. «А КАКВО ЩЕ КАЖЕ НЕБЕТО?»


Recommended Posts

8. «А КАКВО ЩЕ КАЖЕ НЕБЕТО?»

Заредиха се безсънни нощи. Трябваше да се направи решителна стъпка, а тя беше твърде слаба за това. Сърцето й я теглеше към Емил, с когото бяха приятели от детинство, а дългът - към Веско. Твърде скоро изминаха студентските години и Невенка трябваше да изпълни обещанието си, дадено на Веско. Въпросът беше на дни. Неговите близки с радост очакваха сватбата им. Веско се беше върнал от село и не разбираше безразличието й. Душата й беше смутена, сърцето - разбито. Тя не можеше повече да понася това състояние и реши да потърси съвет от Учителя. Стесняваше се да отиде сама при Него и замоли мен да отидем двете. В последния момент обаче тя остана да чака отвън, а аз влязох сама при Учителя и Му разказах нейната история.
Отишла тя на село, да учителствува, за да спечели пари за следване. На гарата приятелят й Емил я запознал със своя съученик Веско - учител в съседното село. За да намалят скуката, двамата започнали да се срещат често и накрая Веско поискал ръката й. В първия момент тя отказала, поставяйки като претекст голямото си желание преди всичко да следва. Това обаче не се оказало пречка за Веско. Той й предложил дори да живее при родителите му в София. Това предложение й се видяло твърде привлекателно. В момента тя забравила Емил. Приела предложението и от септември станала студентка в София. Родителите на Веско я приели като своя, а сам той останал на село, за да я издържа.
През студентските си години Невенка продължавала да се среща с Емил и колкото повече наближавал краят на следването, толкова по-силно се привързвала към него.
 
- И така, Учителю - завърших аз, - моята приятелка е в безизходно положение. Дългът я свързва с Веско, а сърцето я тегли към Емил. Не знае как да постъпи и моли за Вашия съвет.
 
- Когото обича, за него да се омъжи - каза Учителят, след като ме изслуша.
 
- Но, Учителю, четири години е живяла у тях, четири години са я издържали в университета и сега, да потъпче всичкото добро! Какво ще кажат хората за нея?
 
- А какво ще каже Небето?... Парите ще върне, ще се извини. Да се омъжи за този, когото обича. Така ще спази един природен закон, без лъжа, а хората ще поговорят два-три дни, и ще млъкнат. Няма защо да лъже себе си и другите.
Благодарих на Учителя за съвета и го предадох на моята приятелка. Тежка въздишка се отрони от сърцето на Невенка. Горещи сълзи се търкулнаха по страните й. Тя не можеше да надвие общественото мнение и... се омъжи за Веско.
Назначиха ги и двамата в Кюстендил, но това не им донесе щастие. Все повече и повече Невенка се отдалечаваше от Веско. С лъжата опорочиха семейството си. Нямаше радост в този дом, защото нямаше любов между двамата. Невенка често боледуваше, а Веско ставаше от ден на ден все по-груб.
Трагично беше положението и на тримата. Огънят, който пламтеше в сърцата им, не стихваше. Невенка пренебрегна мнението на Небето, но с това не постигна нищо. Постъпиха по човешки и останаха и тримата нещастни.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...