Jump to content

11. НОВИЯТ ЧОВЕК


Recommended Posts

11. НОВИЯТ ЧОВЕК

По онова време пишех втората част на сборника си «Игри с песни за деца». Имах желание да включа някои от упражненията или песните на Учителя. Чувствувах се задължена да поискам позволението Му. И така, отидох на Изгрева. Пред приемната Му имаше приятели. Дойде моят ред.
 
- Учителю, ще разрешите ли да включа някои от упражненията Ви в моя сборник, или на някои от песните Ви да сложа движения?
 
- Кога ще се печати книгата? - беше първият Му въпрос.
 
- По всяка вероятност след един месец.
 
- Ще ти дам специални упражнения.
След тези думи Учителят затвори очите Си за няколко минути. Наблюдавах учудена. Какво става? Мислеше ли Учителят, или, уморен, бе задрямал? Не можех да разбера. Стоях без да мърдам. След малко Той ме погледна, стана от стола Си и каза:
-Пиши!
И самият Той започна да прави плавни, ритмични движения, като обясняваше:
 
- Всяко движение е привличане на сили. Ако движенията се извършват правилно, с необходимия ритъм, те ще развият много добродетели у децата. Това е за щедрост... Движенията ще привлекат известни Същества на Светлината... на Любовта... на Милосърдието... Вярата...
По този начин Учителят ми демонстрира девет упражнения и аз ги записах. След това поисках аз да ги изиграя и едновременно да чета написаното. Благодарих Му, казвайки, чете са лесни и приятни.
 
- А какво име да сложа за техния автор - Беинса Дуно или само Учителят?
 
- Първо ги опитай с децата. Виж дали ще им харесат и как ще ги играят. Въпросът за авторството не е важен. Няма нужда да пишеш автор. Източникът е Един. Ако хората достигат винаги този източник, ще пият чиста вода. Движения и ритъм - това е хармония на сили! Ритмични движения при акомпанимент на музика могат да извършат чудеса!
«Когато природата се подновява, птичките пеят.
В началото на всяка Божествена култура човеците пеят.
Когато светът се пресъздава, ангелите пеят.»
Това е от най-старата книга в света.
 
- Всяка добродетел има своя линия на движение. Може да се проведат наблюдения, за да се види влиянието на различни движения за приемане и предаване на известни физически и психически енергии. Всички органи на човешкото тяло са свързани с психически процеси. Някои ключови формули, произнесени правилно и придружени от движения и музика, могат да имат огромно влияние.
 
- Когато човек съзнателно движи ръцете и краката си, той привежда към дейност съответните мозъчни центрове, които привличат към себе си повече кръв и енергии - а енергията е сила! Но това е теория. Ти започни да правиш с децата тези девет упражнения.
На следната сутрин показах на децата упражненията. Те ги приеха с радост и оттогава всяка сутрин започвахме нашите занимания с тези девет упражнения. Наричахме ги «Ведрина».
Имах две курсистки. И те правеха упражненията с децата. За моя изненада, след няколко дни едната ми се похвали, че страдала от непрекъснато невралгично главоболие, но откато прави тези упражнения, главата не я боляла вече.
Докладвах на Учителя за успеха. Той само се усмихна и каза:
- Новият човек ще се развива по пътя на ритъма и музиката. Едно движение може да съгражда, или да руши. Нужни са знание и светлина...
След няколко месеца, когато бе публикувана част II на «Игри с песни за деца», имаше един раздел, «Девет ритмични упражнения за най-малките».
Допълнения от съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев
Книгата на Милка Периклиева се нарича «Практиката ми в детската градина», София, 1941 г. Част II на «Игри с песни за деца». Разделът е: «Гимнастически упражнения за малките юнаци», на стр. 248-250. Книгата е одобрена и препоръчана от Министерството на Народната Просвета с Окръжно N°2109 от29.М1941 г.
А през 1936 г. излиза от печат «Игри и песни: Ръководство за детски и основни учителки». Одобрено от Министерството на Народната Просвета с Окръжно № 2915 от 26.IX.1935 г.
На стр. 13-19 са дадени «Гимнастически упражнения за малките юнаци». Това са 9-те упражнения, дадени от Учителя Дънов.
Маршът «По двама все напред» е по текст на Милка Периклиева, а музиката е от Голям Сечко, псевдоним на Симеон Симеонов - цигуларя на Изгрева. А фигурите са нарисувани от художничката Цветана Гатева Симеонова, която е съпруга на Симеон Симеонов. Корицата на книгата е също изработена от нея. За нея виж в «Изгревът», том XIII, стр. 765-782.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...