Jump to content

I. ПОКУШЕНИЕТО ЧРЕЗ ЛЕДЕНИЯ КАПЧУК


Recommended Posts

I. ПОКУШЕНИЕТО ЧРЕЗ ЛЕДЕНИЯ КАПЧУК

Вергилий Кръстев

Беше 7 март 2006 г. Сутринта трябваше да отида до общината, за да занеса някакви документи във връзка с отчетността на моята фирма, чрез която издавам поредицата «Изгревът».

Обикновено минавам по едни и същи улици, докато изляза на ул. «Янко Сакъзов» и до общината. Но какво стана, не знам, нещо ме накара да не минавам по тези улици, а да заобиколя и да мина покрай Консерваторията, понеже тротоарът е широк. А през това време в София беше зима. Имаше сняг по улиците и беше студено. Аз се движех със зимно облекло, с шапка на главата.

Минавам покрай Консерваторията. По това време в главата ми се върти един заснет филм на борбите, през които преминавам и проблемите/с които се боря. Това се отнася до онова, което работя и вкарвам в «Изгревът» като история. А всички са против това. И онези долу, и онези горе. Не искат да се знае нищо, искат всичко да се забрави. Не искат да има нещо. Искат да няма нищо. Ето, с тези неща се занимава съзнанието ми и аз крача бавно по заледения тротоар.

И както вървя бавно, бавно, изведнъж усещам, че някой за миг ме спира, хваща ме за рамената и ме спира. Следващата крачка, която трябва да направя, увисва във въздуха. Някой ми изтегля главата назад. И в същия момент пред мен, в краката ми, се стоварва с трясък един куп с лед, около половин метър, към 100 килограма. А той пада, този лед, от капчука на една кооперация, от височина 40 метра. По това време по всичките кооперативни сгради зимно време, когато се топеше снегът, вечерно време замръзваше и на сутринта се виждаха висулките от лед. Понякога падаха върху главите на хората и имаше много пострадали, и дори и мъртви. И така, тези ледени висулки, дълги към 40-50 см, дебели около 3-5 см в диаметър, по команда се отлепват отгоре и политат надолу с цел да ме улучат и да ме убият. И това щеше да се случи, ако някой не ме бе дръпнал за рамената ми, за миг да ме спре и да ми издърпа главата назад.

Аз стоях пред този куп с лед. Гледам и не мога да разбера нищо. Купът с лед е до коленете ми. Изведнъж виждам един човек, застанал на 2-3 метра от тази ледена камара, и целият трепери. И аз треперя. А онзи вика: «Леле, леле, как ти се размина! Щяха да те убият.»

Аз стоя и го гледам. Този човек още трепери и непрекъснато това прави повтаря: «Размина ти се, размина ти се!» Изведнъж започнаха да прииждат минувачи. Всички гледат и не могат да повярват на очите си, че такава камара лед може да се стовари от покрива. Оглеждам с поглед покрива. Та тази ледена камара беше приготвена дни преди това и ме чакаше да мина и да ме пребият. Има един, който управляваше всичко това. Той ръководеше онези сили, които воюват срещу «Изгрева» и не искаха да го има. Но първо трябваше лично да ме ликвидират. И много пъти са правили покушения върху мен. Но винаги в последния момент ми се е разминавало. Виждал съм, че това е покушението върху живота ми.

Но винаги се явяваше Един, Който стоеше над тях, имаше власт и сили и в последния момент се намесваше и ме запазваше от явна смърт. Сега се случи същото.

Ето, днес, на 24 юли 2006 г., описвам това. А вчера, на 23 юли 2006 г., предадох «Изгревът» том ХХIII, готов за последния етап, да се странира, да се изкарва на паус и да се занесе след това в печатницата. Ако бяха ме претрепали, това щеше да спре. И нямаше кой да продължи и да довърши започнатото.

А защо това стана на 7 март 2006 г.? По това време «Изгревът» том XXII се печаташе в печатницата. Обикновено той се печата за около 20-30 дни. Излезе от печат на 8 април 2006 г. Ако бяха ме претрепали по времето на печата, всичко щеше да спре. А това бе целта на покушението върху мен.

Защо разказвам всичко това? Да се знае каква е цената на «Изгревът» том XXII. И с какви усилия се стремяха да го спрат. А аз след излизането на този том бях изчерпан психически докрай дотолкова, че не можех да се движа. Още не зная как можах да се възстановя. Някой отново ме напомпа със сила. Тя дойде в мене и аз можах да завърша «Изгревът» том XXIII.

А когато го четете, трябва да знаете, че за него е платена голяма цена, която не може да се измери с човешките ни представи.

Вергилий Кръстев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...