Jump to content

VI. Любовта на Учителя към учениците му


Recommended Posts

VI. Любовта на Учителя към учениците му

При един разговор Учителят казва, че истинска екскурзия е тази, при която всеки да доведе по трима бедни братя или сестри, да плати пътя им до Рила и обратно и разноските по прехраната им. Такава екскурзия на езерата е благословена. Учителят се грижеше за всички, които работеха в лагера, а нямаха достатъчно средства, да им се дава безплатен обяд.

Следват снимки с Учителя от номер 105 до 112

„Щом е дошъл тук, той трябва да поеме грижата за още трима души: да им плати билета за автомобила или за трена и през всичкото време да се грижи за храната им, както за себе си... Вън от близките си всеки трябва да се погрижи за още трима." /"Царският път на душата", с. 149/

Един беден брат от провинцията имал силно желание да посети лагера на Рила. Помолил се на Учителя да му съдейства за това желание. Едва успял да събере пари само за път. За храна взел една торбичка с жито и решил, когато братята и сестрите седнат за обяд да се хранят, той да се скрие в клековете и там ще яде сурово жито.

Братът пристигнал от провинцията на езерата и там го настаняват в една палатка. Като приспива на другия ден за обяд той изпълнява замисъла си и се скрива зад клек, за да обядва. Всички сядат на обяд, но Учителят не прави молитва. Приятелите му казват, че всичко е готово и може да каже молитвата. Учителят им отговаря, че докато не дойде този брат, който се е скрил в клековете и яде сурово жито, и не седне да се храни с всички, няма да каже молитва. Братята веднага го намират и го довеждат до трапезата. Сипват му една пълна чиния с ядене и тогава Учителят казва молитва и обядът започва. След свършването на обяда и прочитането на молитвата Учителят се обръща към дежурните и им казва: „От днес нататък всеки обяд ще сипвате ядене първо на този брат и след това на всички други." Така братът изкарва отлично на Рила.

Учителя всичко вижда и има грижа за всички.

Гаврил Величков, Димитър Костов и Стефан Дойнов решават да отидат на Рила през зимата. В събота вечерта брат Галилей, облечен туристически, със ски на рамо, среща Марето и сестра Теофана Савова пред салона, които го питат: „Къде ще ходиш в това студено време?" Той им отговаря, че ще ходи на Рила. Оставя ските си до стълбата и се качва пред Горницата на Учителя. Почуква. Учителят му отваря, той влиза пред него и споделя решението на тримата да отидат на Рила - на гости на съществата. Учителят го поглежда много строго и му казва: „Аз ще ви спестя едно ходене, останете тук, защото съществата ще дойдат утре тук. Съблечете се, оставете ските и елате утре в клас."

Тримата остават и отиват на беседа. На следващия ден - понеделник на Рила се разразява голяма снежна буря, при която, ако нашите приятели бяха отишли, щяха да загинат. Учителят ги избавя от явна смърт, за което те отиват и му благодарят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...