Jump to content

5. ПЕНТАГРАМ


Recommended Posts

5. ПЕНТАГРАМ

В 1926 г. един мой много близък приятел и съученик от Младежкия клас - брат Цочо Диков Ракитски отива при Учителя и го помолва да създаде едно музикално упражнение с движение , което да изразява и носи силите на Пентаграма. Този брат не е музикант, а астроном, но любознателен и с буден дух. Учителят, който тогава започва да оформя отделните части от упражненията на Паневритмията , веднага откликва на това красиво желание и подготвя „Пентаграм" със съответна музика и движение.

В 1927 г. след построяването на салона на Изгрева и свършването на събора , Беинса Дуно показва стъпките и движенията на Пентаграма , но приятелите не могат да ги схванат и Учителят ги отлага за по-късно време, което дойде през пролетта на 1938 г. След научаването от нас, децата на „Слънчеви лъчи" ние научихме и показахме „Пентаграм" на възрастните братя и сестри след свършване на Паневритмията.

Пентаграмът е символ на човешкото развитие и оформянето на петте сетива на човека: вкус, мирис, осезание, слух и виждане. Той е носител на петте добродетели : Любов , Мъдрост , Истина , Правда и Добродете л - качества , необходими за излизането на човечеството от Петата, арийска раса и влизането му в Шестата, светеща раса на Любовта. Чрез изиграването на Пентаграма, петте добродетели: Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел се раздвижват и оживяват в човека и почват да работят, да изграждат духовното му тяло.

Още в 1896 г. Учителят получава картината на черно-белия Пентаграм, на върха на който е главата на Христос. Тази картина не е известна на никого от древните учени.

По-късно в 1922 г. той поставя пред горницата в Търново новия Пентаграм, нарисуван от американския художник Шлятер, в зенита на който - Върха на Истината, е поставен образа на Учителя с разтворени настрани ръце, с които благославя цялото човечество. Това е емблемата, хоругвата на хората, които се стремят към Шестата раса.

Пентаграмът представлява човекът с разкрачени крака и разтворени ръце

- гледана Пентограмата в анфас - насреща. Левият крак е Добродетелта, десният

- Правдата, лявата ръка е Любовта, а дясната ръка е Мъдростта, главата е Истината. Тази фигура статично се изразява в упражнението „Пентаграм" с подреждането на пет двойки в една права линия по посока на движението на Паневритмията.

При започване на движението на играчите веднага се образува

Пентаграмът. като първата двойка откъм центъра е лявата ръка - Любовта.

Втората двойка е левият крак - Добродетелта.

Третата двойка, която е в средата, е главата - Истината.

Четвъртата двойка е десният крак - Правдата, а петата двойка е дясната ръка - Мъдростта.

Обикновено повечето приятели се стремят да бъдат първа двойка към центъра, което става още от „Слънчеви лъчи", за да започнат развитието си в Пентаграма от Любовта.

При изиграване на упражнението пет пъти всеки участник става и лява ръка, и ляв крак, и глава, и дясна ръка, и десен крак. Музиката на „Пентаграм" Бархан Беру има 80 такта, с ДС al Fine, които се повтарят 5 пъти = 400 такта.

След свършването на „Слънчеви лъчи" шестата двойка напуска лъча и играчите на всички лъчи се обръщат надясно в посока на движението на Паневритмията. Лъчите в зависимост от играчите могат да бъдат по-малко от 12 в централната част, но никога повече от 12, като тези, които са в повече, излизат във външния кръг около основните 12 лъча.

1. Редицата от пет двойки се нарежда в права линия, краката събрани, погледът е насочен напред и нагоре под ъгъл 45°, а ръцете са с длани надолу на слънчевия възел.

Правим крачка с десния крак напред и едновременно разтваряме ръцете настрани, хоризонтално с длани надолу, правим крачка с левия крак и прибираме ръцете на изходно положение.

Най-лявата първа двойка прави 16 крачки и оформя лявата ръка. Втората двойка прави 8 крачки и оформя левия крак.

Третата двойка (средната) прави 24 крачки и оформя главата. Четвъртата двойка прави 8 крачки и оформя десния крак.

И петата двойка прави 16 крачки и оформя дясната ръка.

Водещият отпред на третата двойка - главата, като направи 24 крачки при изпяване на думата „свобода", се обръща надясно заедно с всички играчи с лице към центъра на току-що образувания Пентаграм.

2. Всички първи от двойките тръгват едновременно с десния крак напред, като разтварят ръцете си настрани. Правят крачка с левия крак и прибират ръцете си в изходно положение. Играещите правят 16 такива крачки за 8 такта, като всеки пръв от двойката отива наляво през една двойка и застава зад втория, който при тръгването на първия прави две крачки напред и освобождава място за идващия пръв отдясно през един. Той застава зад втория, който е станал пръв и е отпред.

3. Вторите тръгват и за 16 крачки или 8 такта отиват зад своя партньор. Всички се обръщат наляво в посока на движение на Паневритмията.

Първият - лявата ръка става дясна - пет; вторият става глава - три; третият става дясна ръка - четири; четвъртият става лява ръка - едно; петият става ляв крак - две.

За четири такта десният крак - четири, и левият крак - две, се изравняват с лявата ръка - едно, и дясната ръка - пет, кат о спира т за момен т на едн о мяст о и след това заедно за четири такта се изравняват с главата - три, като изправят редицата.

4. Двете ръце са при слънчевия възел със събрани пръсти, краката събрани, а погледът е напред и нагоре под ъгъл 45°. Правим крачка с десния крак напред и едновременно със замах издигаме двете ръце нагоре с длани надолу и ги разтваряме като чашка на разцъфнал цвят, за да приемем Божието благословение. Правим крачка с левия крак и ръцете отиват на изходното си положение. (При всяка крачка с десния крак ръцете се издигат и разтварят нагоре.) Правим 32 такива крачки за 16 такта от началото на музикалното упражнение на „Пентаграм" докрая.

Пентаграмът е върхът на Паневритмията и ода на Радостта, Хармонията и Мира, които радиално трябва да се разнасят по цялата Земя и да пробудят висшето съзнание на хората, да се примирят, да си подадат ръка и да заживеят като братя и сестри в едно семейство, в едно стадо с един пастир - Бог.

Братя и сестри, аз не ви предлагам нова Паневритмия, а само ви обяснявам принципите, върху които е изградена тя. Аз махам само панделките и украшенията, които някои наши приятели са прибавили към това, което е дал Учителя, всичко пресилено и крайно, което не хармонира с упражненията.

В Паневритмията няма крайности и всички движения трябва да бъдат отмерени, хармонични и проведени с мисъл и чувство. Стигнем ли до вътрешната същност на Паневритмията, ние постоянно ще придобиваме духовна сила и ако я играем ритмично и изпълняваме отделните движения едновременно и в единомислие, ние ще постигнем един неподозиран висок резултат в нашето духовно развитие на Земята. Висшите енергии ще потекат през нашите умове и ние ще изменим начина на мисленето си, главите ни ще узреят и ще се свържем с гениалните мисли на ангелите, които ще започнем да прилагаме на Земята. Ще станем братя и сестри и новият живот, който тропа на вратата на нашите измъчени души, ще намери благоприятна почва да се прояви, развие и разцъфти върху нашата изстрадала и измъчена от човешки противоречия Земя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...