Jump to content

2. Пробуждане, разширение на съзнанието и спасението на България


Recommended Posts

2. Пробуждане, разширение на съзнанието и спасението на България

"И земята ще се изпълни със знание". 22 беседа държана от Учителя на 11 април 1926 г., в гр. София. Русе, 1927, с. 28-32. (Сила и живот. Неделни беседи, Сер. VIII)

"Сега Божественото работи в света! Светът няма да пропадне. Навсякъде в света има добри хора. Не гледайте само на лошата страна в света. По целия свят, навсякъде по света има добри хора, у които съзнанието е пробудено. И на земята, и в другия свят, съзнанието на хората се буди. Пробужда се съзнанието на всички, и когато вие се обезсърчите, нещо отвътре ви казва: Не бойте се, има добри хора на земята, има добри хората и на небето.

Та казвам: някои от вас сега седят на кръстопът и мислят, кое учение в света е право.

Учението, което дава разширение на твоята душа , разширение на твоя ум и разширение на твоето сърце, то е Божествено учение.

Учението,което внася всеки ден този Божествен нектар на живота, учението, което внася в тебе този импулс да преодоляваш всички мъчнотии и да растеш, то е Божественото учение.

Учението, при което не остаряваш, не губиш смисъла на живота, но всеки ден се подмладяваш, разбогатяваш и растеш, това е Божественото учение.

Някой път, когато някои от вас се безпокоят, дали ще видят своите заминали, аз казвам; те живеят, живи са, но вие не ги познавате, не ги знаете какви са горе на небето. Ще дойдат времена, когато хората ще живеят най-малко 120 години.В Писанието се казва, че хора, които се обичат, Господ ще ги тури да живеят на земята най-малко около 120 години и когато се наситят на този живота, целокупно ще напуснат земята и ще се преселят гора на небето. Докато са тук, на земята, ще си направят една колиба и ще ходят, ще обикалят света на където искат, докато се наситят. Това е животът.

Смъртта за нас е само една възможност, да се освободим от своите ограничаващи условия. По някой път човек трябва да умре, за да се освободи от лошите условия, в които се намира, да се освободи от своето хилаво тяло, от своя хилав ум, за да може Божественото в него да му създаде за в бъдеще един отличен организъм, с който да служи на Бога. Казвам: сега е време да служим на Бога. Когато друг път можем да служим на Бога? Сега е най-благоприятното време.

Задавали ли сте си въпроса кога можем да служим на Бога? Истинската философия седи в това, като станеш сутрин, да отправиш ума си към Бога, към този велик принцип и да си кажеш: днес ще обичам всичко заради Бога! Бог ще бъде за теб един обект, и изобилието на живота ще се разлее наоколо ти.

Направете този опит и ще видите, че ако Бог живее във вас, във вашия дом, вие ще имате любов. Няма ли Бога във вашия дом, любов няма да имате.

Ако Бог живее в един народ, мир ще има в него; ако Бог не живее в този народ, мир няма да има. И ако сега в България стават размирици, какво показва това? - Че Бог не живее в този народ. Българският народ трябва да стане мек. Този народ не може да се повдигне с тази си грубост. Под думата „мек" не разбирам мекушав, но народ с едно благородно, отзивчиво сърце. Ако Бог поеме българския народ, това малко клонче, и го присади на една дивачка, той народ ще стане, но ако Бог не го присади, от него нищо няма да стане.

А сега че трябвало да се разрешават социални въпроси, че трябвало пари, това са второстепенни въпроси. Вие можете да вземете пари от дето искате, но парата не повдига народа. Размножението не повдига народа. Един народ може да се размножава и намалява, но ако не дойде разширението в съзнанието на хората , ако не дойде тази висша култура в него,от този народ нищо няма да стане . Ако обаче дойде това разширение в съзнанието, тази висша култура, както в един народ, така и в един индивид, това е една мощна сила, която твори, която внася елементи на съзнателен, на разумен живот.

Питам сега: Отде ще дойде спасението на България? Всички казват, ако се свали това правителство, България ще тръгне по-добре. Казвам: 50 години откак България се освободила и през тези години са се сменявали толкова правителства, обаче България спаси ли се досега? Положението и от ден на ден се влошава. И във Франция и навсякъде стават смени на управляващи. Сменяването означава снимане превръзката на един болен, но не означава още и онова лекуване, което иде отвътре. Превръзката е само едно условие.

Новите управляващи, които идват, трябва да имат пробудено съзнание и такава широта , че каквото предприемат за народа си да е продиктувано от следния девиз : днес ще извършим тази работа за Бога ! Ако всички служащи, ако всички управляващи биха казвали, че всичко, което вършат днес, ще бъде за Бога, знаете ли какво щеше да бъде положението на България? - Тя щеше да бъде най-малко 99 пъти по-добре, отколкото е сега. А сега какво се готви от българския народ? Те цял ден мислят срещу кого как да постъпят. Тези - онези секти да избием, да ги изчистим, че да остане само православната църква. Та катоизчезнат всички сектанти, България ще хароса ли? Когато изчезнат всички сектанти , и България ще изчезне . Това да знаят всички! Когато разгониха богомилите из България, българският народ падна под турско робство цели 500 години. Едно време евреите разпнаха Христа, но какво ги постигна след това? - Две хиляди години робуваха.

И Христос, който иде днес, казва на съвременния свят:

„Вложете Любовта в света, и секти няма да има." Щом вложите Любовта в света, и сектантството ще изчезне. Вложете Любовта, вложете светлината! Дайте изобилие! Отде се раждат кражбите? Отде се ражда разврата? Чудни са съвременните хора! Ще избият 50,000,000 хора и после ще кажат, че имало разврат. Как да няма разврат! Толкова мъже се избиват, а остават толкова хиляди жени, на които енергиите остават неизползвани. След всичко това, разбира се, че ще има разврат, и то полов разврат! Не само в Америка, но във всички страни е това зло. И после социалистите ще казват: сектантите внесоха това зло в света. Не, приятели, така не се разсъждава. Вие искате да подобрите този народ, нали? Трябва да знаете, как да турите ножа в корените. Там е злото. Ама сектантите имали грехове. Може и те да имат грехове, това не е чудно, но другаде лежи злото. Кое е хубавото сега в света? Един народ, който има Любов, той ще може да се развива правилно, той ще се увеличава; а народ, който няма Любов, той ще се намалява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...