Jump to content

3.Духът навлиза през 1914г. в девствена материя - Епохата на Водолея


Recommended Posts

3. Духът навлиза през 1914г. в девствена материя - Епохата на Водолея

"Което дава живот". 29 беседа държана от Учителя на 30 май 1926 г., в гр. София. Русе, 1927, с. 14-15. (Сила и живот. Неделни беседи, Сер. VIII)

И тъй , разумният живот , който изтича от Духа , се е проявявал много пъти в света , но тъй както светът днес се развива , това показва , че цялата слънчева система е навлязла в нова зона на Духа . Това навлизане е станало от (1914) година на 20 век. По този начин и земята е навлязла в тази зона. Че действително Земята е навлязла в една нова зона, в една нова фаза на съчетание със Слънцето, това нещо ще се докаже най-много след 1 -2 века от тогавашните учени хора. Понеже съществата на слънцето са много по-напреднали от хората на земята, това нещо оказва известно влияние върху нашата земя. Или с други думи казано: ние сме навлезли във връзка с една девствена материя и затова очакваме възкресение. Ето защо онези хора, които са готови за това време, ще възприемат този жизнен елексир и ще възкръснат, а онези, които не са готови, ще заспят и ще чакат още хиляди години за новите условия, които ще дойдат в бъдеще.

Този нов Дух индусите наричат Брама; окултистите го наричат Адам Кадмон , или големият, космическият човек, а евреите го наричат Йехова. Съвременните учени под думата „Дух" разбират „неовитализма", т.е. живата природа . Туй , което се проявява от Духа , единият му полюс е висшата интелигентност на човека , която засягат съвременните учени хора . Тази интелигентност се проявява в една малка част на човешкия образ. Тя се проявява именно в неговото чело, в неговото лице. Голата част на лицето у човека представлява разумния, благородния човек. По челото, по лицето, по скулите му ти познаваш дали може да се разчита на един човек, или не, дали ще бъде той гениален, или обикновен човек.

В окултната наука има известни правила, чрез които се изучава човешкото тяло. Вземете, например, ухото на човека е създадено по един начин, окото - по друг начин. Ухото показва през какви условия е минала нашата земя в своеторазвитие. То представлява цялото битие. Очите също тъй показват условията, през които е минала нашата земя в своето развитие. Очите или ушите не могат да се създадат на всяко време. Носът, ръцете, както и всички останали органи на човешкото тяло, показват начина, по който природата се е развивала. Те представляват особени книги на природата. Всичко това съставлява една обширна наука, която човек трябва да изучава, но за което трябва да има специално ръководство.

Вие имате лица, но още не сте запознати с тях, не знаете стойността на вашите лица. Вие имате нос, но още не сте запознати с него. Казвате: аз имам нос. Да, имате нос, но не знаете какъв тип е вашият нос, дали гръцки, римски или какъв друг. Вие имате чело и по него ред бръчки, но не знаете какво е вашето чело, дали като на някой гениален човек, или като на някой обикновен човек, защото бръчките по челото на гениалните хора са поставени по един геометрически начин, а тия на обикновените хора - по друг начин. Те са безразборно разхвърляни, както може безразборно да се набръчка един плат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...