Jump to content

2. Българинът и Новата култура, която иде


Recommended Posts

2. Българинът и Новата култура, която иде

"Защо сте тъжни" : Беседа от Учителя, държана на Великден, 8 април 1923 г., София. - В: Дънов, П.

Поучаваше ги. София, 1948, с. 203-208

Едно е нужно за вас и за всички българи : Да се свържете с Божественото начало. Който е направил тази връзка, добре; който не я направил, да не отлага. Тази връзка ще внесе едно ценно качество у всички - точност. Обещаеш да направиш нещо - ще го изпълниш точно навреме. Нито минута по- рано или по-късно - точно навреме! В своите действия природата се отличава с абсолютна, математическа точност. Изгряването и залязването на слънцето става с математическа точност. Ако и нашите сърца са отворени за любовта, всяко нещо в живота ни ще става точно навреме и на място.

По отношение на точността, българинът има още много да работи върху себе си. Той обещае да отиде някъде в два часа, а пристига в два и половина и се извинява с часовника си. И учениците на новото учение не са абсолютно точни. Щом дадеш обещание за нещо, ще го изпълниш. Преди да си го дал, ще мислиш. Обаче, дадеш ли обещание, никакво отлагане! Обещаваш, че ще платиш дълга си на 20 март. Щом дойде 20 март, ще донесеш парите. Какво става всъщност? Дойде 20 март, и ти не връщаш парите. Минава април, май, дългът стои неизплатен. Най-после дохожда съдебен пристав да продава вещите ти. - Светът е такъв. - Това не е оправдание. Щом светът е такъв, това показва, че няма любов между хората. Любовта регулира отношенията. Когато се приложи любовта, хората ще бъдат абсолютно точни. Когато обичаш някого, ти си точен. Колко пъти с нетърпение вадиш часовника си, когато очакваш своя възлюбен. Щом не го обичаш, казваш: Пет минути по-рано, пет минути по-късно, не е важно. Божията Любов, Мъдрост и Истина са абсолютно точни. От всички хора се изисква точност.

Христос пита учениците си: Постъпвате ли точно според вашите вярвания и разбирания? И на вас се задава същият въпрос. Казвате: Друг път ще отговорим. Питам ви: Жив ли е Христос, или не? Ако е жив, вие сте в критическо положение. - Защо? - Защото не вярвате. Единственият, който може да ви упъти, да ви помогне, това е Христос. Той казва: Щом се намерите в затруднение, обърнете се към мене, аз ще ви помогна. Вие се смущавате от много неща. Оставете настрана смущенията. Важен е новият , т.е. Божественият живот , който прониква в целокупната природа . Нова врата се отваря,нови условия идат,нов цикъл се създава . Който може да влезе в него, той се намира пред велика перспектива. Всеки трябва да бъде готов за новото време. Ако не сте готови, ще закъснеете. Знаете ли, какво ще стане тогава с вас?...

... И сега в света се отваря нова врата за новата култура. Това трябва всички да знаете. Божественото иде в света. - Къде е то? Как ще докажеш това? - На опит, а не на теория. Хиляди години се проповядва Божественото учение. Време е да се приеме, да го приложите в живота си. Това се отнася до всички, без изключение. Бедни и богати, прости и учени, млади и стари, всички имат еднакво право да използуват новия живот. Казано е в Писанието: „В последните дни изля Духа си."

Под „Духът" се разбира любовта, носителка на живота. Това, което се казва за възкресението, е привилегия за всички събудени души . За тях се отваря врата към новия живот . Той е реален, абсолютен. Който влезе в този живот, ще опита неговата красота. Той ще превърне стария човек в нов, какво гъсеницата минава в пеперуда; рибата минава в птица; птицата - в млекопитающо. Съзнанието на стария човек ще се разшири, ще стане ново. Тогава корените на човешкия живот няма да бъдат посадени в земята, както сега, нито в самия човек, а ще бъдат отправени нагоре, към слънцето на живота, към новия живот, към Божествената Любов. В душата на всички хора ще блесне нова светлина, и те ще кажат: Разбираме вече живота, всичко жертвуваме за Бога и за Христа.

Бог, Когото днес проповядвам, не принадлежи само на един народ. Той е Бог на всичк и народи . Бог на Любовта се разкрива постепенно на всички хора, на всички народи. Той е събудил целия свят , раздвижил е всички култури . Той говори на всички свещеници, учители, майки, бащи, на млади, на стари. Вие искате да бъдете щастливи. Приемете любовта и я приложете. - Къде е този Господ? - На онези, които ме слушат, още сега мога да кажа къде е и какво иска от тях. Но едно условия трябва да изпълните: Раздайте имането си, хвърлете шапките от главите си. Като останете боси и гологлави, на всеки ще се даде нова премия - работническа: мотика и сърп в ръка, торба през рамо и на работа. В торбата парче хляб и нова книга за живота. Елате след това при мене, аз ще ви кажа къде е Господ. Това е общ закон и за мъже, и за жени....

..Христос казва: „Какви са тези думи, които си приказвате?" - Трябваше ли Христос да пострада толкова много? Защо не се яви Той в своята слава и величие? - Ако говорите за славата на Любовта, Мъдростта и Истината, това е Божия слава. Когато влезете в Божествения свят , тогава ще видите славата и величието на Бога . Днес се проповядва разпнатия Христос.

Ние проповядваме за Христа на Любовта, която обхваща всички сърца. Ние проповядваме за Христа на Мъдростта, която обхваща всички умове. Ние проповядваме за Христа на Истината, която движи света.

Христос казва: „Слушайте големия си брат. Никой не може да дойде при мене, ако Отец не го е привлякъл." Бог привлича всички души . Пред тях се открива необятна светлина , прекрасе н свя т - с реки, дървета и цветя, със зрели и вкусни плодове. В този свят всичко е живо; всичко расте, цъфти и зрее. Там и кравата сама предлага своето мляко, пчелицата - своя мед. Там канят всички и дават условия да си починат и нахранят. Ще кажете, че това е „приказка от 1001 нощ". Това не е приказка , а действителност .

Гответе се за новата култура, която иде. Живият Господ е между хората, приемете Го ! Ако не Го приемете, Той ще се наложи. Божиите обещания ще се изпълнят . Те не търпят обратни решения . Бог, Който е направил света, Който е наредил свой план, ще го реализира. Хората ще се изменят и ще приемат Божия план. Достатъчно е да мръдне пръчицата си, за да се събудите в един момент и да прогледате. Ще кажете: Колко сме били глупави!

Няма нищо невъзможно за Господа. И тогава всеки ще бъде готов да помага на бедните, на страдащите, на слабите; до повдига падналите. Ето разрешението на главния въпрос на живота. Знаете ли колко хора се мъчат днес? Знаете ли какви страдания, какви въздишки има по света? Чували ли сте воплите и стенанията на хората? Знаете ли какво става сега в София? Знаете ли какво става в големите европейски градове? Не е достатъчно само да състрадавате на думи, но трябва истински да се помага. Ние можем в един ден да спасим човечеството . - Как? - Като се свържем с Бога , а не да Го отричаме .

Сега е век на безверие, на отричане. Иде векът на живата, реална вяра, векът на живия Господ. Да бъдем служители на новото учение и да кажем: Господи, ние ще изпълним Твоя план, както си го наредил. Ще приложим Твоите закони. Когато всички народи приложат Божиите закони, между тях ще настане мир и съгласие, пълно разбирателство, взаимно почитание и уважение. Любовта ще разреши всички противоречия. Напредналите братя и сестри ще бъдат първи и ще помагат на слабите и изостанали,...

... Бъдещето носи нова, велика култура, която ще обърне всичко на добро. Всичко старо ще се измени. Ще дойде Любовта в света и всички ще се зарадват, че Бог е жив, че в Него няма измяна и промяна. Един е Бог на Любовта, Мъдростта и Истината. Той призовава всички българи, всички народи на богата трапеза - великата култура, която иде в света. Той призовава всички владици и свещеници да Му служат, да слушат Неговия глас.

Поздравявам ви с Христа, Когото ще срещнете по пътя за Йерусалим! Какви са тези думи? Защо сте тъжни?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...