Jump to content

6. Отклонението на земната ос от предишната катастрофа


Recommended Posts

6. Отклонението на земната ос от предишната катастрофа

"Никодим." 20 беседа от Учителя,държана на 22 ян. 1928 г., София. - В: Дънов, П. Ни мъж, ни жена. Беседи, сер. X, т. 2. София, 1933, с. 208-209

Първоначално хората са живели в пълен мир и съгласие помежду си, но станала е някаква голяма катастрофа между тях, вследствие на което те са се отклонили от истинския живот. И днес навсякъде, от най-малките до най-големите същества, виждаме само войни и изтребления.Питам: как ще се разреши тази война? Тъй, както военните разрешават този въпрос, те са се отклонили от правия път. Тъй, както духовенството изпълнява своята служба, и то се е отклонило от правия път. Тъй, както учените разбират науката и и служат, и те са се отклонили от правия път. Тъй, както поетите пишат, и те са се отклонили от правия път. Днес всички хора са се отклонили от правия път. Защо ? Защото оста на нашата земя се е отклонила на 23 градуса . Не е малко това отклонение! При това отклонение на земната ос е станало голямо бълникане, голямо раздвижване. И всеки, който се е отклонил на 23 градуса от правия път на своя живот, изпитва също такова бълникане в себе си. Числото 23 е число на размирие . Числото две и три, взети поотделно, са добри числа, но едно до друго, като число 23, това е число на бълникане, на раздвижване, на размирие.

И тъй, не е въпросът, как започваме нещата, но какъв е техният краен резултат. Значи важен е резултатът, който ще стабилизира положението на нашето тяло, на нашите кръвоносна и нервна системи. Всичко това дава условия за засилване на нашия ум, за облагородяване на нашето сърце, за развиване на нашата душа и за укрепване на нашия дух. Всеки трябва да носи тази идея в себе си! За да реализира тази идея, човек се нуждае от знания. В това отношение, хората могат взаимно да си помагат. За тази цел съвременната наука трябва да се постави на друга база: тя не трябва да се занимава с недъзите, с отрицателните страни на живота и на хората, но като им посочва отклоненията от правия път, да ги напъти към онези сили, закон и принципи,чрез които те могат да се изправят и да с е върнат към първоначалния си живот .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...