Jump to content

7. Герои на вярата. Божий свидетели и мъченици


Recommended Posts

7. Герои на вярата

Герои на вярата. Божий свидетели и мъченици

Духовно слово, Г. XIV, 1938, бр. 1-2, с. 15-17.

1 Йоан Кръстител
За него беше пророкувано в Исаия 40:3 и Малахия 3:1 и 4:5, сравни с Мат. 3:3 и 11:14. Той беше предтеча на Господа Исуса Христа и Божий пророк. По строгост на живота си, ревността си за Бога и в работата си между човеците приличаше на пророк Илия и беше с дух и сила Илиина (Лука 1:17). Той смело изобличаваше греха и поканваше към покаяние и духовно събуждане. Исус, следа като беше кръстен от Йоана, го нарече повече от пророк, но все пак бе по-малък и "от най-малкият в Небесното Царство" (Мат. 11:3).
За своето безстрашие да изобличи в грях дори цар Ирод, неговата незаконна жена Иродиада го толкова намразила, че при един празник дъщеря й Соломия, която бе харесала на Ирода с танцуването си, поиска, подучена от майка си, главата на Йоан Кръстителя да й се поднесе на блюдо. Така Йоан бе обезглавен (Мат. 14:3-12).
2. Йоан - апостолът и Евангелистът
От Витсаида в Галилея. До повикването му от Исуса, бил ученик на Йоана Кръстителя и прост рибар (Map. 1:20,1:5-10).
По характер кротък, но решителен. Пълен със смирение и братска любов. Обичаше Исуса повече от всички - наричан апостол на любовта. Твърд и неустрашим - свидетел на Преображението, Гетсимансште страдания и на разпятието на Спасителя и затова ги описва като очевидец (Йоана 19:35). Един от първите свидетели на възкресението и след възнесението смело проповядваше Евангелието из Ерусалим (Деян. 4:13), не се уплаши от затвор, биене и заплашване със смърт.
Той за много години и след смъртта на апостол Павел изобилно е сеял семето на Божията любов из цяла Мала Азия, докато император Домициан около 95 г. сл. Р. Хр., го заточил на о. Патмос, където имал виденията на чудната-книга "Откровение". После се върнал в Ефес, където поради дълбоката старост, бил носен на ръце от учениците в църква. Казва се, че последните му проповеди съдържали само думите: "Деца, обичайте се един друг". Той умрял на 94 годишна възраст в 100 г. сл. Хр., надживявайки всички апостоли. Написал е Евангелието на Божията любов, 3 Послания и книгата "Откровение".
 
3. Джон (Йоан) Бънян
 
Автор на безсмъртния сън, наречен "Пътешественикът от този свят до онзи", най-четената книга след Библията. Той е роден в 1628 г. в Елстоу-Англия, син на тенекеджия. В 1649 г. бива спасен от един много греховен живот и започва смело да проповядва Евангелието. Защото това вършил без разрешение от официалните власти, бил осъден и лежал 12 години в затвора, където написал "Пътешественикът". Написал е около 60 книги, между които "Духовната война" и "Животът и смъртта на г-н Нечистивов". Умрял 1688 г. в Лондон.
 
4. Джон Веслей
 
Основател на Методистката църква, роден на 17.VI.1703 г. в Епфорт, Англия. В 1720 г. отива в Оксфорд и още неспасен отива да проповядва на американските индианци. Връща се в Англия, среща Петър Болер, един от Моравските братя, и получава уверение за спасение на 24 май 1738 г. Започва една жива християнска работа, но духовенството го отхвърля, обаче, той заедно с брат си Чарлз Веслей, Уайтфилд и др., разнася благата вест из цяла Англия. Много пъти изложен на присмехи, бой, замерван с развалени яйца, при слънце и зимни фъртуни, той неуморно тръби Евангелската истина и беше употребен от Бога за едно голямо духовно събуждане в Англия и света. Умрял в 1791 г. в Лондон.
 
5. Джон Накс
 
Великият шотландски реформатор бил роден в 1505 г. Когато започнал да работи за духовно събуждане, почват и неговите гонения, както в Англия така и в странство. Той явно и смело говорил против идолопоклонството в католишката църква и злоупотребленията на папата, изобличавал кралица Мария за лични и държавни грехове. Умрял 1572 г.
 
6. Джон Уиклиф
 
Голям проповедник и преводач на Библията, роден в Йоркшир в 1320 г., бил голям изобличител на папщината. Той основал свое училище и пращал учениците си от село в село да проповядват Евангелието. Наричали ги "бедни проповедници". Същата работа съществува и до днес. Писал е много и проповядвал навсякъде. 35 години след смъртта му, в 1428 г. костите му били изкопани и хвърлени в р. Сфифт- по решение на Констанския събор.
 
7. Джон Калвин
 
Френският реформатор, станал баща на калвинизма, е роден в 1500 г. Студенствувал в Париж, Орлеан и Базел. Силно повлиян от германската реформация. Писал много коментарии. Прочут и като социален законодател. Умрял 1564 г.
 
8. Ян (Йоан) Хус
 
Чехският реформатор, бил роден в 1369 г. в Хусинец. Повлиян от съчиненията на Уиклиф. Станал ректор на университет в 1402 г. Папа Александър заповядвал съчиненията на Уиклиф да бъдат изгорени и понеже Хус продължавал да проповядва техните учения, бил отлъчен от католишката църква. Последвали бунтове. Хус трябвало да бяга, но бил хванат и хвърлен в затвора. Отказал да се откаже и бил жив изгорен в 1415 г. Обаче той оставил дълбоки следи в Чехия и по цял свят.
 
9. Джон Уилямс
 
Мъченикът на Ер-романго, е роден в 1796 г. Работил за много години между човекоядците в Н. Хибридските и други острови. Преводач на Новия Завет на "раратанга" език. Създава един от първите мисионерски кораби за Християнска работа между езичниците. През 1838 г. бил убит и изяден от жителите на остров Ер-романго.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...