Jump to content

1.3. Стефан Томов и Учителят


Recommended Posts

1.3. Стефан Томов и Учителят

А) Теософия и дъновизъм

Християнски свят, Г. XXVIII, бр. 5 (V.1924),

с. 52-53; бр. 6/7 (VI-VII.1924), с. 65-67.

д-р Ст. Томов

I. Прераждане

Теософията, както сега се проповядва в Западна Европа и от двадесет години насам и у нас, датува от 1875 г. В същност това религиозно течение не е ново; то е възобновление на стари индийски и египетски религиозни възгледи, примесен с християнско учение. Теософията в основата си не е нищо друго, освен езичество с християнска маска. Един теософ в Америка, който напуснал теософията и пак пригърнал Христа за свой Спасител, написал една книга озаглавена: "От Теософията към Християнството".
В Германия "Антропософското дружество" под водителството на Рудолф Щайнер, борави също с окултизма, както и теософията. Изглежда, че дъновизмът у нас е нещо като клон от "Антропософското дружество" в Германия. Дънов е слабо и жалко ехо на по-учения от него Щайнер. (1) [ Забележка на коректора: Числата в скоби са въведени от съставителя на "Изгревът", д-р Вергилий Кръстев, като обозначение и отправна точка за коментара към статията, поместен по-долу - раздел IV. 1.З.Б. Възход и падение на един евангелист и протестантин.]
Що е дъновизъм?
Какви са отличителните учения на дъновистите? Понеже възгледите на дъновистите са тясно свързани с окултизма, то на този въпрос ще отговоря, когато дойде ред да разгледам обстойно окултизма, с който постоянно се занимават дъновистите. В тази си статия искам да привлека вниманието на четците на "Християнски Свят"върху едно от главните учения на теософите и дъновистите -прераждането.
Учението за прераждането е прокараната във всички теософски и дъновистски книги, списания, вестници, сказки и беседи червена нишка. Не само упорито, но и фанатично поддържат дъновистите прераждането. (2)
Един съмишленик на дъновистите, говорейки неотдавна за прераждането, ми каза: "Тъй силно съм убеден в прераждането, че дори да дойдеше и сам Дънов и ми заявеше, че прераждането не е вярно, аз бих го нарекъл лъжец и измамник". "Ами ако сам Христос Ви се явеше, отвърнах аз и ви заявеше, че прераждането не е вярно, какво бихте казали?" Той ме изгледа и млъкна.
Прераждането
е староиндийско учение. Хиндусите вярвали, че човешките души произхождали от Върховното Същество, което им позволило да станат отделни съществувания и да се раждат на земята. Тъй разделена от действителния извор на своя живот, душата трябва пак да се върне при този извор, или да се слее пак с оная божествена субстанция, с която първоначално е била едно. Обаче, като се е опетнила от греха, душата трябва да се стреми да се освободи от виновността и да се приспособи към небесното си поприще. До когато душата не постигне това състояние на чистота, тя трябва пак да се роди след разлагането на тялото, с което е била свързана. Такава точна сметка се е държала за делата на душата, щото ставало нужда да се прекарат хиляди години или векове (калпи) в едно или друго от небесата, като награда за добри дела или себеналожено страдание, и все пак душата да бъде принудена да се върне на земята или в пъкъла, за да направи като животно, човек или бяс омилостивение за известни грехове. Това накъсо е староиндийското учение за прераждането или преселението на душите.
Старите египтяни и персийци приемали с някои видоизменения същото учение. В древна Гърция учението за преселението на душата - метемпсихоза - се е приемало само от някои философи и от тъй наречените мистерии. Питагор и Платон са приемали това учение. (3)
Софрони Ников
, водител на Теософския кръжок в София, издаде в 1904 г. книгата "Прераждането, една велика отдавна забравена истина" (Заб. Има второ издание на тази книга.) В тази книга г-н Ников се сили да докаже, че прераждането се поддържало не само от някои гръцки философи, но и от учени евреи и от някои учени отци, като Ориген и др. в III и IV век'след Христа, и че това учение се намирало в Новия Завет. Последното твърдение е, разбира се, абсурдно предположение. Ето как излага С. Ников в гореспомената книга на с. 3-а учението за прераждането:
"Според учението за прераждането човекът не веднъж е идвал досега на земята, както и не последно е сегашното му раждане. През тази минала редица от въплощения на земята той е събирал опитността, която се показва в настоящето му слизане, като вродени способности и предразположения, като гений, талант, а също така и характер; тогава той е изучавал този клон на науката, който днес се явява тъй леко възприемлив за него в сравнение с другите клонове на знанието, тогава е сложил причините, следствията на които го сполетяват днес, следствия добри или лоши. Всичките условия на живота му днес са просто плодове, израсли от семето, посято от него самия в миналото, те съставляват леглото, което сам той си е постлал, за да легне днес на него. Оттова излиза, че човекът сам е творец на своята настояща съдба, както и в сегашното си поведение при условията, които той сам си е причинил, си приготовлява своето бъдеще. Следователно, никакъв хаос и неправда не владеят в живота, а владее само най- пълна законност, която най-накрая ще доведе хората до крайната цел на живота -съвършенството на човека"...
И след туй авторът тържествено заявява, че "това учение представлява една такава пълна и всеобемляюща хипотеза, щото може да се противопостави на всички хипотези по разрешението проблемата на живота". Да, това само наглед е пълна и всеобемляюща хипотеза-старо индийско предположение. (4)
Не е ли странно да се връщаме назад в тъмните векове на староиндийската история и да възстановяваме едно отдавна забравено заблуждение, каквото е учението за прераждането? Не е чудно, че старите хиндуси, копнеещи за сърдечна чистота, са измислили това учение.
Необяснимо е, обаче, това дето теософи и дъновисти, които се хвалят, че са по-добри християни от православни и евангелисти, заявяват, че учението за прераждането е начало и край на тяхното верую. Според тях, без прераждането не можело да се постигне съвършенство, което ни предлага сам Господ наш Исус Христос като казва:
"Бъдете съвършени, както е съвършен Отец ваш небесни". Разбира се, за абсолютно съвършенство Христос тук не говори. Въпросът, който живо интересува всеки вярващ християнин и всеки, който копнее за чистота и святост, е: може ли човек чрез вяра в Христа тъй да живее в този свят, че да намери мир и спокойствие за своята душа, да си създаде небесна атмосфера и да придобие святост, без която никой не може да види Господа? На този въпрос Господ Исус дава ясен и положителен отговор, а именно, че в Него се добива пълно спасение. Той само може съвършено да спаси всички, които с вяра дохождат при Него. Спасението не се дава насила; то се дава на всички, които със смирение и вяра го търсят. След деня на Петдесетницата - в първите дни на християнството християни се наричали ученици Христови и светии затуй, защото са съзнавали, че те са се различавали от невярващите евреи със своя чист и свят живот. (5)
Тъй ясно е изложено в Новия Завет учението за пълното спасение чрез вяра в Христа, че всяка сянка от съмнение изчезва от ума на внимателния четец. На какво основание тогаз излизат теософите и дъновистите и заявяват, че тук на земята не можело да се постигне съвършенство - чист и свят живот. (6)
Който търси, намира; който проси, ще му се даде, и който хлопа, ще му се отвори. Свидетелството на всички живи християни, през всички периоди на християнската църква, дори и във времената на духовен упадък е било това, че те са намерили пълно спасение в Христа. Христос е същий, вчера и днес и вовеки, и това, което е струвал за първите християни и за всички живи и усърдни християни през всички времена, готов е да го стори и за всички, които Го търсят в днешно време.
На това теософи и дъновисти възразяват и казват: Добре, но повечето християни не упражняват спасителна вяра в Христа, и какво ще стане с тях? Бива ли Бог, който е благ и милостив, да осъди всички невярващи на вечно наказание? Наистина, благ и милостив е Бог, но той е и справедлив и не може да постави нечестивите наедно с благочестивите. Както рационалистите, тъй и теософите и дъновистите много спекулират с малочислеността на спасените. През земното служителство на Господа Исуса бил Му зададен въпроса: "Господи, малцина ли се спасяват?" Господ не отговорил направо на този въпрос, понеже го считал несериозен; но обърнал внимание на запитвача и на онези, които са Го слушали на въпроса: какво трябва да прави човек, за да получи спасение, и затова казал: "Подвизавайте се да влезете през тясната врата, защото ви казвам, мнозина ще се стараят да влязат и не ще могат". Ето как е представено числото на спасените в Откр. 7:9:
"След това видях голямо множество, което никой не можеше да изброи, от всеки народ и всичките племена, людие и езици, стоящи пред престола и пред Агнето, облечени в бели дрехи и с палмови клонове в ръцете си".
Спасените, значи, не ще бъдат малцина, но ще съставляват голямо множество от всеки народ и от всичките племена, людие и езици.
Но най-после теософите и дъновистите в своята дързост отиват дотам, че се осмеляват да твърдят, че и сам Господ Исус със своите думи утвърдявал учението за прераждането, като цитират Мат. 11:14; 17:12 и Марка 9:13. В тези пасажи се казва, че на въпроса на учениците: "Защо думат книжниците, че Илия трябва първом да дойде?", Господ Иисус отговорил: "Илия е вече дошел и не го познаха, но постъпиха с него, както си искаха". (7)
Преди да разгледам тези стихове, нека кажа, че същинското отношение на Йоана Кръстителя към Илия е ясно недвусмислено изложено в Лука 1:17: "Той (Йоан) ще предиде пред лицето Му (на Исуса) в духа и силата на Илия".
Това са думите на ангела Гавраила, казани в храма на Захария, Иоанова баща. Този стих теософи и дъновисти никога не цитират, защото той дава смъртния удар за тяхното учение за прераждането.
Нека се повърнем сега на гореспоменатите стихове. Говорейки за Йоана Кръстителя, Господ Исус казва в Мат. 11:10:
"Това е оня, за когото е писано: "Ето аз изпращам вестителя си пред твоето лице, който ще устрои пътя ти пред тебе".
Това пророчество, за което намеква Господ се намира в Мал. 3:1: "Ето аз изпращам вестителя си, който ще устрои пътя пред мене"; а в Мал. 4:5 се казва: "Ето аз ще ви изпратя пророка Илия преди да дойде великият и страшен ден Господен; и той ще обърне сърцето на чадата към бащите им".
Явно е, че този, когото тук Малахия нарича пророк Илия, е същият, когото той в гл. 3:1 нарича "вестителя, който ще устрои пътя пред мене", а ние вече видяхме, че Господ Исус изрично казва, че Йоан Кръстител е вестителят, който ще устрои пътя ти пред тебе".
Следователно, и този, когото пророк Малахия нарича пророк Илия, е Йоан Кръстител.
Че това е вярно, явствува положително от факта, че делото, което пророк Малахия казва, че щял да извърши пророк Илия, а именно да обърне сърцето на бащите към чадата и сърцето на чадата към бащите, ангел Гавраил го отдава на Йоана Кръстителя, като казва в Лука 1:17:
"Той (Йоан) ще предиде пред лицето му в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чадата".
Тук естествено се повдига въпроса: защо пророкът нарича Йоана Кръстителя Илия? На този въпрос отговаря току-що цитирания стих, че Йоан ще предиде пред лицето му (на Месия) е духа и силата на Илия.
Действително Йоан Кръстител в много отношения е приличал на пророка Илия. И двамата са се подвизавали в един период на безверие и отстъпничество от закона; и двамата се старали да повърнат народа назад към благочестието на техните отци. Дори и по облекло и храна те си приличали. И тъй, очевидно е, че пророк Малахия нарича Йоана Кръстителя пророк Илия, и че когато Христос казва, че "Илия е вече дошел", той, съгласно пророка Малахия иска да каже, че Йоан Кръстител е вече дошел.
Не е ли крайно нелепо твърдението на теософи и дъновисти, какво когато Исус казал, че Илия е вече дошел, той искал да каже, че понеже Йоан Кръстител бил дошел, а Исус го нарича Илия, то Йоан Кръстител бил превъплътен Илия? О времена, о нрави! Може ли да мине такава крайно нелепа и дори смешна мисъл през ума на хора, които се хвалят със своето християнство, при ясните думи на ангела Гавраила за Йоана Кръстителя, думи, които теософи и дъновисти съвсем игнорират: "Той (Йоан Кръстител) ще предиде пред лицето му е духа и силата на Илия"?
Учението за прераждането не се намира нийде в Библията - нито във Вехтия, нито в Новия Завет и то затуй, защото то рязко противоречи на Христовото учение. (8)
Това учение се намира само в теософски книги. Нека, прочее, теософи и дъновисти престанат да заблуждават и себе си и други, като твърдят, че тяхното нелепо и езическо учение за прераждането се намирало в Новия Завет. (9)

II. Окултизъм

Какви са отличителни учения на дъновизма? На този въпрос не може да се даде точен и определен отговор затуй, защото досега и сам Дънов не е още ясно и определено изложил своите отличителни учения, ако и да е бил нееднократно канен от някои от неговите критици да стори това. (10)
Дъновистите заявяват, че не искат да образуват отделна секта, но не приемат да се присъединят и към никоя християнска църква, понеже според тях, всичките християнски църкви били отпаднали от вярата; но все пакте твърдят, че са християни. Тогаз логично би следвало да образуват нова християнска секта, да прилагат в живота си Христовите принципи, и с примера си да привлекат и други отпаднали от вярата християни. Защо не приемат да сторят това дъновистите? (11)
Защото са противни на сектантството ли? Не, но за туй защото съзнават, макар и да не искат да признаят, че техните възгледи са несъвместими с основните на Христа учения. Ние вече видяхме, че дъновистите фанатично поддържат прераждането, което е езическо и противохристиянско учение. Сега нека разгледаме окултизма, о който твърдо се придържат дъновистите. (12)
Според дъновистите и в Библията имало окултизъм. Според тях Мойсей, Самуил и всичките пророци във Вехтия Завет били окултисти. Те изкарват и всички апостоли окултисти. Не смеят само Господа Исуса да нарекат окултист.
Що е окултизъм?
(Заб. Тук правя извадка из книгата "Где е истината?" от Giovanni Verotiero, издадена в защита на Дънов. София, 1922, печ. Т. Николов.)
Под това име се разбират, според думите на великия популяризатор на окултизма (Заб. Окултизъм - от латинската дума occultus - скрит.) Папюс, две неща: (13)
1. Философска система, която се стреми да синтезира добитите от науката знания с цел да установи законите, които управляват всички явления (тъй като не се допускат случайности) и
2. Окултизмът се явява като група от науки, които изучават невидимия свят и неговите проявления във видимия.
Окултизмът се разпада на няколко отдела, всеки от които представя самостойна област, която заключава в себе си по една или няколко науки.
Ще си послужа тук с класификацията, която дава А. В. Траяновски в руския превод на Папюсовото съчинение:
 
I. Отдел на общия окултизъм.
 
Към този отдел се отнасят херметическата философия или философията на окултизма; метафизиката или философия на физиката; генеологията - изучаване духовните причини, прилагане на митологията; питагорейството - съставяне на знаковете; тира - създаване на формите; йероглификата - наука за числата и някои други. Към тоя отдел спада и теоретическа част на Кабалата - наука за Бога, човека и вселената във всичките им съотношения.
 
II.
Алхимия
- която изучава законите на природата в тяхното приложение към нисшите природни царства.
 
III. Астрология
- която се занимава с физическото, физиологическото и психическото изучаване на небесните тела - разглеждани като разумни същества - с взаимното им едно върху друго влияние и със значението им като сили на природата в тяхното отношение към еволюцията на земята, съдбините на народите и на отделните лица.
 
Отпечатъците, които тези звезди или астрални сили налагат върху човеците, са предмет на изучаване от две самостоятелни науки -
физиогномика и
хиромантия, които се занимават с причината на дадено количество благоприятни или вредни влияния на планетите, които всяко дадено същество или вещество (от всички три царства) магически привлича към себе си и което се изразява както в неговата съдба, така и в свойствата му.
 
Съдбата се определя от астрологията, а свойствата се научават от магията. От същия източник вземат началото си и други прорицателни науки като Таро в нейните символически картини наречени Старши и Младши аркани.
 
IV.
Магия
-тов а е изучаване на астралните сили и управлението им. Тя се разделя на бяла или благодетелна и на черна или магьосническа, в зависимост от това, дали се прилага за добри или лоши цели. Към нея може да се отнесе и херемтическата медицина. Пълното развитие на херметическата медицина съставя свещената терапевтика.
 
V.
Психургия
- т.е. изучаване тайните сили на човешките способности за тяхното развитие и прилагане на практика. Другояче тя се нарича естествена или човешка магия. Тя се подразделя на медиумизъм или спиритизъм, магнетизъм, хипнотизъм, психометрия, телепсихия, телепатия и пр.
а) Медиумизъм или спиритизъм - наука, която изучава свръхчувствения свят посредством лица (медиуми), които обладават особена способност да отделят без участието на волята част от своето астрал но тяло с цел да се добие автоматично писмо, поместване на предмети и други явления.
б) Магнетизмът изучава съотношението между съществата и телата в природата. Тия отношения се дължат на особена невидима и нетегловна сила, наречена "магнетичен флуид", нервна сила.
в) Хипнотизъм - учение за постигане разединение във физиологическото отношение между висшите контролиращи центрове на нервната система и нисшите, посредством потъмняване на съзнанието и парализиране на волята.
г) Психометрия - способност да се възприемат картините на миналото, що са свързани с дадена вещ и са начертани в нейната аура - в заобикалящия я флуид.
д) Телепсихия или психически телеграф, съобщаване от разстояние, било като резултат на вродена за това способност на възприемащото лице, било като плод на силна развита воля на активния агент. Тоя род явления се обясняват като психически резонанс посредством трептението на особена субстанция.
е) Телепатия - представя наука, която изучава силите на емпирея, техните съотношения и проявите им на физически план. Понякога тя се нарича висш орган на магията, към която в такъв случай се причислява психургията.
Само изброяването на отделите, групите и подразделенията на възхвалявания от дъновистите окултизъм, е достатъчно да зашемети ума на един обикновен човек, а последователите на дъновизма са обикновени мъже, жени и младежи със средно образование - числото на дъновисти с висше образование трябва да е още твърде малко.
Новите привърженици на дъновизма се наричат последователи. Те трябва да прекарат няколко години, докато станат ученици. На по-напредналите последователи се разрешава да посещават вътрешните събрания, в които се четат лекции по окултизма.
Счетох за нужно да дам.горната кратка класификация на окултизма, защото е необходимо да си съставят четците на "Християнски Свят" ясно понятие за окултизма, който дъновистите считат, че е наука на науките. Видяхме вече, че дъновистите твърдят, какво и в Библията имало окултизъм. Това значи, според тях, че в Библията трябва да влизат всичките гореизложени отдели и групи езически науки с техните бели и черни магии, Таро, Старши и Младши Аркани, алхимията, спиритизма, психургията, психометрията и пр. и пр. Може ли да има по-жалък абсурд от това? Но като погледне човек осемнадесетте науки, които съставляват тъй наречения окултизъм, неволно се пита: Как ще намерят време дъновистите да прекарат дори повърхностно тези науки? Не могат успя, ако би и целия си живот да посветят на това; в такъв случай едва ли им би останало време да четат Библията, камо ли да я изучават. Окултизмът - това е Библията на дъновистите, на изучаването на окултизма те посвещават всичкото си свободно време. (14)
Безпристрастния четец не може да не си зададе и следния въпрос: имат ли право да се наричат християни последователите на дъновизма, които от все сърце поддържат и гръмко проповядват съставляващите окултизма чисто езически науки? В България има свобода на мисълта и всеки има право да поддържа религиозни възгледи, които не са противни на морала и на действуващите в страната закони. И дъновистите имат право да поддържат и защищават своите религиозни възгледи дотогава, докогато се убедят в безосновността им, да излязат смело под знамето на окултизма и да се наричат окултисти, а не християни. (15)
Ето какво се казва в органа на дъновистите "Алфа", брой 5 от 19-и м.м. май - в статията озаглавена "Начало на едно интервю":
"Дъновизъм за нас (дъновистите) не съществува. Аз и цялата дружина -това са думите на един дъновист - която сега квартирува в Горското училище, сме ученици на Бялото Братство. Такива сме и така се зовем. Изучаваме основно всичкото Христово учение, като наука за живота на земята. А религиозно всеки е свободен да си принадлежи на църквата, от която иде. Между нас (дъновистите) има от всички църкви: православни, католици, протестанти, евреи, мохамедани". (16)
От това обяснение на един виден дъновист се много ясно разбира, че дъновистите не са християни, но ученици на някакво си Бяло Братство. (17)
Това Бяло Братство щом не е нито християнско, нито еврейско, нито мохамеданско, трябва да е езическо. И действително, ако се не лъжем, Бялото Братство е названието на оригиналното и старото Теософско дружество в Индия. Значи, че и дъновизмът, както и теософията не е нищо друго, освен старо индийско езичество с християнски маски. Кой християнин обаче, би приел да стане ученик на някакво езическо Бяло Братство? Туй братство трябва да се представи в по- светъл вид - трябва да му се постави християнска маска (18), и затуй гореспоменатия дъновист казва: "Ние изучаваме основно всичкото Христово учение като наука за живота на земята", но не като боговдъхновено откровение, което ни приготвя и за задгробния живот.
Дъновистите действително в своите общи събрания, отворени за всички, четат и по своему тълкуват евангелието. (19) Как могат евреи и мохамедани дъновисти да си останат пак евреи и мохамедани, когато в тези събрания те слушат да се проповядва Христовото учение, в което те не вярват? Как могат православни, католици и протестанти дъновисти да си останат пак членове на своите респективни църкви, когато, за да бъдат ученици на Бялото Братство, те трябва да приемат отличителните учения на това братство, от които учения главното е прераждането, което рязко противоречи на Христовото учение. (20)
Неотдавна, говорейки с един учен дъновист, който е ходил в Германия и лично се познава с д-р Щайнер, водителя на Антропософското Дружество, аз му зададох този въпрос: Понеже д-р Щайнер вербува своите последователи измежду протестанти и католици в Германия и Швейцария, то последните, след като станат привърженици на Антропософското Дружество, остават ли си пак членове на своите респективни църкви или не? Той отклони въпроса и не отговори. Не знаем ли, обаче, какво става с християните, които стават последователи и ученици на Бялото Братство в България? Те всички се отделят от християнските църкви, из които са излезли, и повечето от тях фанатично се привързват при дъновистите.
Авторът на статията във в. "Алфа", от която направихме кратки цитати, най- после си показва рогата в края на своята статия, като казва: "Днес не само простите хорица, но божем и интелигентни вестникари, дирят Христа с гащи и брада. Христос с гащи и брада нито е имало, нито ще има". С тези вулгарни думи този дъновист отрича въплощението на Господа Исуса, като казва, че "Христос с гащи и брада не е имало".
Заключението от всичко казано дотук е, че дъновистите не са християни. Не казваме, че са лоши хора, защото добри хора се намират и между евреи и мохамедани, но с положителност твърдим, че не са християни. Това дъновистите сами косвено признават, макар в частни разговори да казват, че са християни. Нека това се добре схване от всички християни, които трябва сериозно да мислят преди да се решат да се присъединят към дъновистите. (21). Големи езически заблуждения приемат дъновистите. Християните живеят в Исуса Христа, който е пътят, истината и животът.

Д-р Стефан Томов

Б) Възход и падение на един евангелист и протестантин

Бележки към статиятата "Теософия и дъновизъм" [1]

Вергилий Кръстев

1. Тази статия на Д-р Стефан Томов се публикува в сп. "Християнски свят", Год. 28, бр. 5, от м. май 1924 г. Тогава той е на 74 години, което означава, че е с изработени идеи и възгледи, проверени в живота му.
 
2. Знаех, че е работил от 1880-1892 г. като протестантски пастир в Свищовската Методистка Евангелска Църква и е бил учител в класното училище, където по това време е учил и Петър Дънов от 1883 г. до 1886 г.
 
В "Изгревът" том V, с. 532-533 е публикувана статията "Евангелската методистка мисия и протестантското училище в Свищов", взета от сборника "Свищов. Принос за историята му". Свищов, 1929, с. 73-74. Автор е протойерей Стефан Ганчев. А на с. 5 от снимките в том V са публикуват участниците на Богословското училище.
 
3. А какво е мнението на Учителя за протестантите ще прочетете в "Изгревът", том V, с. 531-534. По-нататък ще се спрем подробно на този въпрос.
Петър Дънов заминава за САЩ през м. август 1886 г., обучава се в семинарията Дрю, в щата Ню Джърси, Медисън по линията на методистката евангелска мисия в Свищов и в Северна България.
На 7 юни 1893 г. се дипломира.
През 1893-1894 г. се записва да следва едногодишен курс по медицина и го завършва на 3 февруари 1894 г.
Завръща се в България през 1895 г.
А каква е неговата дейност тук-виж в "Изгревът", т. I, с. 635-638, т. II, с. 9­10, т. IV, с. 12-14.
4. След като се завръща от САЩ всички очакват да стане евангелски проповедник, но Петър Дънов има друг път.
А какъв е този път, е описано в "Изгревът", т. II, с. 9-13.
Върху Петър Дънов слизат "Свидетелствата Господни и Божието Обещание" - виж "Изгревът", т. II, с. 14-20.
Словото Господне слиза върху Вожда Господен - виж "Изгревът", т. II, с. 21.
 
Разговорите на Петър Дънов с Духа Господен започват - виж "Изгревът, т. II, с. 23-44.
 
А самите Седемтях разговора са дадени на с. 45-97.
След като бъде проучен този материал тогава ще разберете какъв е пътят на Петър Дънов. Това е пътят на Вожда Господен.
 
5. А защо Петър Дънов не стана евангелски проповедник - виж в "Изгревът", т. II, с. 224-225.
 
Все пак евангелистите излъчват един свой представител, който е бил истински Божий служител. И то само един в разстояние от 1875 г. до 1944 г., по времето на Учителя Дънов. Този случай е описан тук. Друг няма. Само един. Това е пастор Цветан Цветанов. За него има отделна публикация.
 
6. И сега ще се спрем на статията на д-р Стефан Томов "Теософия и дъновизъм" . Самото заглавие показва, че зад Стефан Томов и в самия него са влезнали враговете на Петър Дънов. А защо? Теософията е едно, а Дъновизмът е една дума, в която е събрана цялата ненавист на българското общество, държава, църква и всичко наоколо към Учението на Петър Дънов. Това означава - ненавист и омраза. Друго не означава. А за доказателство ще разгледаме неговата статия.
 
6.1. Първата глава е "Прераждане".
 
В точка 1 той твърди, че дъновизмът у нас е клон на Антропософскотодружество в Германия, и че Дънов е слабо и жалко ехо на по-учения от негоЩайнер. Ето това е първата лъжа. Дали е от незнание и непознаване на това,което твърди. Не. Това е лъжа, за да отхвърли още от самото начало Дънов и даго прикачи там, където той не е. Прави го нарочно. А дали това, което казва, евярно. Прочетете това в "Изгревът", т. I, с. 245-248 -"Рудолф Щайнер и ВсемировиятУчител". А за Рудолф Щайнер - виж "Изгревът", т. VIII, с. 485-492.
 
6.2. Стефан Томов пише: "Не само упорито, но и фанатично поддържат дъновистите прераждането", в точка 2.
 
Да, поддържат го. И имат доказателства с десетки случаи от последователитена Учителят Дънов, когато техни умрели близки, роднини се прераждат, т.е. те гираждат като собствени деца. Тези случаи са описани в "Изгревът". И всеки можеда си ги намери. Те не са обикновени случаи за потвърждение на прераждането,но са случаи за разрешаването на личната им карма. И животът на преродените еоще по-драматичен.
 
6.3. За преселение на душите в точка 3.
 
В "Изгревът" са описани десетки случаи, когато душите на умрели лицавлизат в някои домашни животни - котки, кучета, петли, крави. И Учителят Дъновги насочва и им разрешава кармата с временното им пребиваване в даденаживотинска форма. Тези случаи не са измислени, а зад тях стоят живи души иличности. А г-н Стефан Томов отхвърля това? А защо? Поради незнание ли? Не.Отхвърля го нарочно. А защо? Защото това подкопава цялата им проповедническадейност. И накрая ги закопава.
 
6.4. Стефан Томов говори за Софрони Ников, за теософите и за неговатакнига за прераждането в точка 4.
 
Тук не става въпрос, че той отхвърля теософите и прераждането. Тук стававъпрос не само в непознаването на нещата и в невежеството, но за пълно отрицание.
 
А за теософите ще можете да си прочетете в "Изгревът", т. I, с. 274-280, 280-285;т. VIII, с. 492-494.
 
6.5. Стефан Томов твърди, че първите християни се наричали "светии",затуй, че се водили чист и свят живот в точка 5.
 
А това не е вярно! Това е също лъжа. От невежество ли? Едва ли. А може ида е от некадърност.
 
В "Деянията на апостолите" много точно е разказано, че когато слиза СветияДух върху учениците на Христа, то над главите им се явяват огнени езици и тезапочват да светят.
 
А те са се събирали вечерно време, когато са правили своите молитви,песнопения и когато са преломявали хляба. Представете си събрани двадесетчовека, над тях се изсипва като сноп светлина и над всяка глава огнен пламък.Всички светят. Затова се наричат светии.
 
А светия е онзи, който има пряка връзк а съ с Святия Дух - виж"Изгревът", т. XI, с. 28-35.
 
6.6. Стефан Томов пише, че теософите и дъновистите заявяват, че наземята не можело да се постигне чист и сеят живот - точка 6.
 
И това е лъжа. Тя идва от твърдението му, че първите християни се наричалисветии, понеже са имали чист и свят живот.
 
А известно е, че всички ученици на Христа са убити с копия, на кръста илиразпъвани живи на кръст. А първите християни са хвърляни на зверовете в римскитеарени.
 
А защо? Много просто, те са носили своята карма на Стария Завет и трябвада се разплатят чрез живота си, за да минат в Новия Завет. Това са техните кръвнижертви. По друг начин не могат и друг път за тях няма.
 
Това е Пасхата на Стария Завет - виж "Изгревът", т. XI, с. 13-18.Има и един друг път за безкръвната жертва за Пасхата на Новия Завет -виж "Изгревът", т. XI, с. 18-28.
 
Така че първите християни е трябвало да заплатят чрез живот и смърт заразрешаването на своята карма идваща от вековете на Стария Завет. И товасъпътствува съвременното човечество досега и в бъдеще.
 
За да бъдеш чист и свят човек означава, че Святият Дух е в тебе. Но СвятияДух има едно качество, че той присъствува само тогава, където има чистота.А каква чистота? Чистота в мисли , чистота в чувства, чистота вдействие.
 
А това е от Учението на Учителя Дънов. Така че, за да бъдеш чист и святчовек, трябва първо да се изчистиш отвътре. А това става чрез знанието, даденоот Словото Божие. Словото на Учителя Дънов е Словото на Бога.
 
6.7. Стефан Томов иска да унижи теософите и дъновистите, че техните цитати взети от Евангелието за потвърждение на прераждането са дръзки и неверни- точка 7. И след това започва да цитира извадки от евангелистите, за да докаже, че това не е вярно.Единствено доказва своето невежество и незнание. Аз се учудвам, че такиваевангелисти са били проповедници и са тълкували Евангелието както си искат, ито така, както им е било вложено в главите. И както им е било заплащано. Защотовсички са получавали заплати от евангелските мисии.
 
Ето защо Учителят Дънов впоследствие заявява: "От протестантин окултистне става".
 
За него тези проповедници на евангелизма не са евангелисти, а протестанти.Има ли разлика? Има и тя е много голяма. Той разказва един случай, когатое бил в САЩ. В Ню Йорк, изведнъж вижда една шумна и пищна процесия. Отпредвървят музиканти от Индия и свирят на техните си инструменти, зад тях вървятиндуси облечени в официалните облекла на всичките индуски величия. Всички сеспират и гледат. Но като отминават музикантите и като преминават преоблеченитеиндуски величия се вижда, че на гърбовете им са били закачени големи картини снаписани реклами за сапун. Да, за сапун.
 
Тук случаят е същият.
 
Евангелист е онзи, който носи евангелието не под ръка, а в себе сии го проповядва чрез живота си.
 
А протестантин е онзи, който носи Евангелието в ръцете си, говори за него,но на гърба си е закачил картина за реклама на сапун. Такива са мнозинството,които съм срещал и виждал. Аз не съм срещал един жив истински евангелист.Няма ги.
 
6.8. Стефан Томов твърди, че в Библията нийде не се говори за прераждането и че рязко противоречи на Христовото учение - точка 8.
 
И това е лъжа. Ама голяма лъжа. А защо я изрича? От незнание ли? Тогаватой не познава Библията. Но ако го прави нарочно, това е друго нещо. Според мен го прави нарочно, за да отхвърли не идеята за прераждането, а да отхвърли онези, които го проповядват. За мен това е причината. Друга няма. През 1924 г. Стефан Томов е на 74 години, което говори за зрялост в ума!
 
6.9. Стефан Томов твърди, че теософите и дъновистите проповядват езическо учение за прераждането и заблуждават, че се намирало в Новия Завет - точка 9.
 
А това е лъжа. И също незнание. Но досега съм приемал, че това се правинарочно и умишлено, за да отхвърли Петър Дънов.
 
А сега ще посоча колко е голямо неговото незнание и невежество.
 
а) Идеята за прераждането се намира първо в растителния свят.
 
Посаждаш един жълъд и пораства един дъб. Дъбът се намира в жълъда.
 
Това е прераждане от една форма в друга.
 
б) Идеята за прераждането се намира в животинския свят. *
 
Цялата еволюция на всички живи форми като преминат през чехълчето имедузата, минат през земноводните, през птиците и бозайниците и стигнат до човека,това е преминаване на живота от една форма към друга, по-висша. А този, койтодвижи тази еволюция е човешкия дух, който прекарва живота от форма към по-висша форма, за да се изяви в своята пълнота. А това се учи в училище, имаучебници по биология, ботаника и естествени науки.
 
в) Онзи, който учи медицина има една наука "Ембриология",която проследява живота на човешкия зародиш от началото до края на ражданетона човека. През това време човешкия зародиш преминава през 900 милиона формина живот, като преповтаря всички форми на живот, през които е преминал еволюциятана земята.
 
Този закон се казва: "Онтогенезата повтаря филогенезата".Или преведено означава, че индивидуалното развитие на човешката формаот зачатието му до раждането му повтаря всички етапи на историческото развитиена растителния свят, на животинския свят по реда на еволюционната стълба, за дасе стигне до човека.
 
По този въпрос виж "Изгревът", т. XIX, с. 924, точка 50, подточки 1,2, 3,4, 5.
 
г) И когато се роди човек, той наследява биологически, чрезплътта си онова, което е получил от баща си и от майка си. А зад тях стоят дварода и родовете след тях. И той носи белезите на родовете и трябва да заплащатехните задължения, защото е получил от тях човешко тяло. Трябва да заплащародовата карма на единия и на другия род. Но за да приемем, че има родовакарма, трябва да признаем, че има прераждане. Не само да го признаем, но даго приемем в себе си. А това става само в един случай. А то е, когато човешкотосъзнание се издигне на повече от 10,000 км над земята, защото идеята запрераждането се намира там и тя се движи в един пояс, в една орбита околоземята. Така че от самосебе си и да искаме не можем да приемем преражданетокато идея и като факт.
 
д) И сега идваме до най-важното. След като човек се е родил и след като е преминал по закона на онтогенезата и филогенезата през 900 милиона форми на живот на земята, оттогава започва друга еволюция.
 
Човек започва след раждането си да повтаря през годините си всички свои прераждания, откакто е слязъл на земята и се е облякъл в човешко тяло. Среща се с враговете си от миналото и с приятелите си. Той носи в себе си своята лична карма и трябва да се разплати със своите лични задължения от миналите си животи. Това е цената на прераждането - да се разплати, за да може да съгражда в себе си добродетели - виж "Изгревът", т. XIX, с. 924, точка 50, подточки 6, 7, 8.А как се изграждат добродетелите от човека - виж в "Изгревът", т. XII, с.520-760.
 
6.10. Статията "Теософия и дъновизъм" продължава в следващия брой на сп. "Християнски свят", Г. XXVIII, бр. 6/7 от м. юни и юли 1924 г., с. 65-67, с глава11 "Окултизъм".
 
Стефан Томов си задава въпроса, какви са отличителните учения на дъновизма и че това не е било изложено ясно от Петър Дънов - в точка 10.А това е също лъжа.
 
От 1914 до 1922 г. са излезли под печат поредицата "Сила и Живот" от I до Vтом, дори в няколко издания. И Учителят Дънов споделя, че неговото учение еизложено в "Сила и Живот" в първите пет тома. Да, ама г-н Стефан Томов това не ечел изобщо. А защо? Защото ги отхвърля. А защо? Защото друг е влязъл в негои го движи, и веригата, за която е завързан не му позволява това. Това е отговорът.Друг няма.
 
6.11. Авторът на статията приема - в точка 11 - че дъновистите сасекта. И той се нарежда, заедно с останалите, които викат и крещят, че дъновизмае секта.
 
Учението на Учителя Дънов е строго определено и то е в Словото му. А зада се дадат методите за приложението му, той отваря Школа за това. Тя се наричаШкола на Всемирното Велико Бяло Братство. А защо? Защото тази Школа сеоткрива за пръв път на земята, в духовния свят и в Божествения свят. От еднастрана е Учението на Учителя Дънов, а от другата страна е Школата. А в ума наСтефан Томов и други като него седи от една страна дъновизма, а от другатастрана секта. Ето, това е неоспорим факт, че той е завързан с верига в редицитена враговете на Учителя Дънов.
 
Има един закон: Кой където е закачен отначало, той е завързан за тазиверига до края на живота си. Това е проверено с живи примери, описани в"Изгревът".
 
6.12. Стефан Томов пише, че възгледите на дъновистите са противнина Христа и че прераждането е езическо и противохристиянско учение - в точка12
 
И това е една голяма лъжа.
 
Първо, той не е чел нито ред от отпечатаното слово на Петър Дънов. Откъдеще знае какво представлява учението му? Няма откъде да знае. Но узнава отонези, които му внушават да говори срещу Дънов. И отново говори срещупрераждането. До сега приемахме, че това го прави умишлено и нарочно. Но сегаще го приемем, че е от невежество и незнание.
 
а) По-нагоре, в подточка 6.9 говорихме за прераждането и как онтогенезата повтаря филогенезата и как човек унаследява родовата карма заедно с биологическата и човешка форма, както и личната се карма.
 
б) Има наука"Хиромантия", където човешкия живот е изписанна дланите на двете му ръце, от линиите, които са изписани там.Дясната му ръка посочва линиите, които дават указания за предишните мупрераждания и за своя капитал, които носи от миналото.
 
А в лявата му ръка са разположени линиите, които са дадени да работи втози живот с техния капитал.
 
А по тези линии върви космическия ток, който движи човека.
 
в) Има наука"Френология", където животът на човека е изписанна лицето му.
 
По лицето на човека с неговия нос, уши, лице, уста, глава, коса може да сесъди за онези капитали, които носи от миналите си прераждания. И когато човексе погледне в огледалото вижда несъвършенството на носа или ушите си.И в този живот той трябва да работи над себе си, за да ги поправи къмидеалната им форма.
 
г) Има наука" Астрология " , където човек се ражда при строгоопределен час и място на земята и това определя неговата т.н. астрологическа карта. А в нея са записани всички задължения, които носи от предишните си прераждания, като дисхармонични аспекти на планетите, така и своите капитали от миналото, като хармонични аспекти.
 
"Изгревът", т. XVIII и т. XIX са учебници по Астрология, която е предавана на Изгрева в Школата на Учителя Дънов. А как тя се е отразявала в личния живот на дадена личност ще проследите в томовете XX, XXI и XXII.
 
В "Изгревът", т. XIX, с. 554- 610 са дадени астрологичните карти на познати автори в "Изгревът" отт. I до т. XX. Така че, това е едно още по-голямо доказателство, че прераждането съществува.
 
6.13. Стефан Томов цитира извадки от книгата "Где е истината", от с.26 до с. 29 - виж точка 13 - със известни съкращения, както открих при сравнениена двата текста. Автор на тази книга е Giovanni Verotiero, което преведено означаваЙоан Истинолюбиви. Написана е под псевдоним, но автор на тази книга е ИванРадославов (За него виж в "Изгревът", т. V, с. 474-477). Цитираният Папюс епредставител на Черната ложа.
 
6.14. Стефан Томов, виж точка 14, упреква дъновистите, че тяхнатаБиблия е окултизма, и за изучаването на посочените науки, никой човек няма товасвободно време.
 
А това е също лъжа. И то голяма лъжа.
 
Всяка неделя от 1914 до 1944 г. Учителят Дънов е изнасял своите беседи,като винаги е започвал с един стих от Библията и върху него е изграждал своитебеседи. Така че, това е публикувано и го има черно на бяло. Но остава черна самолъжата на Ст. Томов.
 
6.15. Авторът на статията настоява дъновистите поради религиознитеси възгледи да се наричат окултисти, а не християни - виж точка 15.Това определение не е вярно. И това е лъжа. А защо? Ето защо.От 1922 г. до 1944 г. Учителят Дънов отваря своята Школа. В нея имаМладежки окултен клас, който се събира всеки петък и където Учителят Дъновизнася своите окултни лекции. А всяка сряда е Общия окултен клас, където освенмладежи присъствуват и възрастни. На този клас също се изнасят окултни лекции.А какво представляват тези окултни лекции - то всеки може да си ги прочете. Те саотпечатани и говорят за 22 години Школа.
 
6.16. Стефан Томов цитира извадки от вестник "Алфа" като доказателство, че не са християни - виж точка 16.
 
Но той не упоменава кой е автора и кой е редактора на този вестник. А това е Любомир Лулчев. Голяма част от статиите в този вестник са публикувани в "Изгревът", т. XX, с. 332-417. Въпросното интервю е поместено в том XX, с. 371-372. Некоректно е да се цитират само 6 реда, за да се докаже, че дъновистите не са християни.
 
6.17. Стефан Томов иска да унижи дъновистите, че принадлежат към някакво си Бяло Братство, което според него е старото Теософско дружество в Индия-ви ж точка 17.Ето и това не е вярно. А каква е истината? Ще отворите "Изгревът", т. I, с.262-267 и ще прочетете как Всемирното Велико Бяло Братство през вековете епреминало през своите три клона: първият - Египетски клон, вторият еПалестинският клон, а третият е Богомилският клон. И тези три клона иматпредставители в Школата на Бялото Братство на Учителя Дънов.
 
Проучете и се определяйте, на коя страна ще застанете. Човек е длъжен дасе определи.
 
6.18. Стефан Томов упоменава, че на това Бяло Братство трябва дасе постави християнска маска, за да прикрие, че това е индийско езичество схристиянска маска-ви ж точка 18.
 
И това не е вярно. И това е лъжа. А дали това е така, виж Изгревът", т. I, с.667-672 "Школата на Всемирното Велико Бяло Братство".
 
6.19. Стефан Томов набеждава дъновистите, че на своите общи събрания отворени за всички, по своему тълкуват Евангелието-виж точка 19.
 
Тези отворени събрания са в неделя от 10 часа от 1914 г. до 1944 г. Този, който изнася беседите е Петър Дънов. И Той отваря Библията, чете някой стих и върху него изгражда своите беседи.
 
А дали по своему си тълкуват Евангелието?
 
Знаем, че четирите Евангелия са дадени чрез Святият Дух на първитеевангелисти. И може да ги тълкува само онзи, в който е Святия Дух. Защото товаса думи на Святия Дух.
 
А кой е Петър Дънов?
 
Първо: Той е Учителят на Бялото Братство на Слънчевата система.(Виж "Изгревът", т. I, с. 641-642).
 
Второ: Той е Мировия т Учител на Великото Бяло Братство. (Виж"Изгревът", T.I.C . 642-643).
 
Трето: Той е Всемировият Учител. (Виж "Изгревът", т. I, с. 644-647).
 
Всемировият Учител Беинса Дуно е глава на Всемирното Велико Бяло Братство. (Виж "Изгревът", т. I, с. 654-657).
 
Само Всемировият Учител на Вселената може да даде Словото на Бога.Виж в "Изгревът", т. I, с. 664-666: "Словото на Всемировият Учител БеинсаДуно в Школата на Всемирното Велико Бяло Братство".
 
6.20. Стефан Томов отново се спира на преражданията, коетопротиворечи на Христовото учение-виж точка 20.
 
А това е същата лъжа. Но вече повтаряна няколко пъти. А защо се повтаря?За да се отхвърли дъновизма ли? А какво той пречи на Стефан Томов?
 
А сега ще отговорим какво му пречи.
 
а) Ако признае, че има прераждане на душите, трябва дапризнае, че човек се ражда със своите капитали от миналото.А как един протестантски проповедник може да обясни това на своитеслушатели, защо едни имат едни качества, а други ги нямат.б) С прераждането следва, че трябва да се признае, че има карма - лична, индивидуална, обществена, народна. А като има карма, значи имапричина, която идва от минало прераждане и следва разплащане в сегашнотопрераждане на човека.
 
А как един протестантски проповедник може да обясни това на своитеслушатели, защо има бедни и богати, крадци и престъпници, господари и роби.
 
в) Когато една карма назрее идва време да се разреши. Човекможе сам да я разрешава за 20-30 години или за 1 година.Ето защо тези последователи на Учението са идвали при Учителя Дънов, теса се оплаквали от съдбата си и проблемите си и той ги е разрешавал. Да, ама той,защото има Власт и Сила на Духът. Това е силата на Учението му.А един протестантски проповедник това не може да направи. Той самопроповядва и нищо друго не може да направи. Светът не се нуждае отпроповедници, а от служители на Духът. А как става това ли? Ето как.
 
г) В една своя беседа Учителят Дънов се обръща къмслушателите си с въпроса:
 
"Вие смятате ли, че сте дошли тук съвсем случайно? Напротив, за всекиедин от вас аз съм заплатил, за да дойдете и да слушате. Как съм заплатил? Навсекиго от вас е строго определено в един човешки живот да разрешите единкардинален проблем на вашето прераждане, т.е. да разрешите вашата карма. Занея е определено 20-30 години. Но вие като идвате при мене и търсите съвет ипомощ, то аз ви разрешавам кармата и вие я разрешавате от само себе си за 1година. От 20 години ви остават 19 години. И през тези 19 години вие идвате тук име слушате, защото сте освободени от кармата ви. Така аз съм заплатил, че стетука и сте мои слушатели. А за някои от вас, когато навършат 20 години тогава се задвижват стрелките на кармата и вие или оставате завинаги тука, или се връщате в света. Това е обяснение, че някои ме следват 20 години и изведнъж ме напускат. Щракнали са стрелките на въпросния им часовник и като клещи са ги хванали и са ги върнали там, откъдето са дошли. По-злочеста съдба за тях няма."
 
Е, питам сега, това може ли да го направи един протестантски или евангелски проповедник? Не може. Защото в тях го няма Духът, който дава сила и власт над съдбите на хората.
 
6.21. Стефан Томов, предупреждава всички християни да не се присъединяват към дъновистите - виж точка 21.
 
А защо? Защото според него дъновистите не са християни.
 
А как ще отговори на това твърдение? А това също е лъжа. Защо непрекъснато повтарям, че това са лъжи? Защото са лъжи. А за да проверите каква е Истината, прочетете в "Изгревът" том I, с. 647-654 "Исус Христос- глава на Великото Бяло Братство". Това е отговорът. Друг няма. ,
 
7. Аз заварих много последователи на Учителя Дънов, които бяха дошли от протестантските среди. На Изгрева се говореше за протестанти, а не за евангелисти, защото това разграничение беше дадено от Учителя.
 
Евангелист е едно, а протестант е друго.
 
И тези протестанти се провалиха по всички линии. Ако не бях аз да ги спася от историческия им провал, те отдавна щяха да изчезнат от земята и от небето.
 
Ето например:
 
Галилей Величков: виж в "Изгревът", т. I, с. 5-108; т. IV, с. 52-240; Веска Величкова: виж в "Изгревът", т. VIII, с. 422-424 "В Ловеч в американския пансион"; "Изгревът", т. VIII, с. 424-426 "Американските мисионери"; "Изгревът", т. VIII, с. 426-428 "Протестантските семейства"; "Изгревът", т. VIII, с. 428-430 "Протестантските деца отиват при Учителя"; Надежда Кьосева и съпругът й Жорж Кьосев: виж "Изгревът", т. VI, с. 471-503.
 
А за Димитър Кочев: виж "Изгревът", т. XIII, с. 603-620.
 
А сега тези синковци протестантски ги има и на земята и на небето, заради мене, защото влезнаха в "Изгревът". И остават там завинаги.
 
Други протестанти бяха необикновени образи.
 
Такъв беше Кирчо лъвчето (Кирил Стоянов). Има го на много снимки на Изгрева, както и в том XX, как целува ръка на Учителя след Паневритмия на Изгрева.
 
Разказваше ми че, му е била отворена фонтанелата на главата отгоре и е била покрит не с кост, а с лека ципа. Непрекъснато се е подувало и е имал главоболие.
 
Отива при Учителя, разказва за дупката, която има на темето на главата си. Учителят протяга ръка, опипва и му казва, че до един месец ще се затвори. И в определения срок се затваря, образува се костно вещество. После ми взима ръката и я слага върху това място, където е била дупката. Аз опипвам и усещам, че опипвам костно вещество. Ето ви един пример. Това е едно от чудесата на Учителя изпитани от един протестантин. Та той вярваше на Учителя, отколкото на някакъв проповедник, макар че до края на живота си беше завързан за протестантите.
 
Друг протестанти беше Славчо Печеников (Славянски). За него виж в
 
"Изгревът", т. VI, с. 499-501; т. V, с. 718-724.
 
А Катя Манолова бе омъжена за Петър Зяпков, който бе протестантин и всички й казваха Катя Зяпкова.
 
8. Има още десетина, които са идвали често на Изгрева и са били ту към протестантите, ту към изгревяни. А на две места не можеш да бъдеш. Или си при едните, или си при другите. Но всички бяха поставени под калъпа на протестантите.
 
Движеха се в едни определени рамки. Вие знаете ли, какво е калъп? Когато се правеха тухли, то калта се слага в сандъче с два отдела. Това е калъпа. После се занася на определено място и се обръща на земята. Вдига се сандъчето и долу остава калта, която се е очертала, както тухления калъп. После тухлите изсъхваха, обръщаха се да изсъхнат и се нареждаха ред тухли, ред въглища в един кофтор, за да се изпекат. През този етап аз съм минал и съм носил тези калъпи, когато се строеше къщата на чичо ми Пешо. Това е разказа за калъпите.
 
9. Учителят много пъти предупреждава: "Пазет е се от квас а на протестантите".А защо? Защото ще те заквасят с протестантския дух и ще втасаш и ще превтасаш, ще се излее от тебе онова, което е същественото и с което си дошъл на земята. Те проповядват Евангелието. Какво може да проповядва един протестантски ум в една човешка глава. Само онова, което има в главата при неговото обучение. И нищо повече.Да се проповядва Евангелието означава да имаш връзка със Святия Дух, който е издиктувал Евангелието. Виж "Изгревът" том XIX, с. 915, точка Г.
 
А Евангелието се проповядва със Святия Дух, с чудеса и знамения, това говори апостол Павел в Посланието към римляните 15:19.
 
В България са преминали стотици проповедници по времето на Учителя. Никой не е имал връзка със Святия Дух, освен само един негов съученик и състудент, който за него е бил истински Божий служител. Виж "Изгревът", т. II, с. 224-225. Той се е казвал Цветан Цветанов. Виж "Изгревът" том VI, с. 53.
 
От 1945 до 2006 г. такива протестанти, които да имат връзка със Святия Дух,няма. А защо? Ако я имат тази връзка трябваше да тръбят с фанфари, че УчителятДънов е Всемировият Учител на Вселената. Това е. Край!
 
10. И така, от стотици протестанти, проповедници на Евангелието, Небетоизлъчва и определя само един, който има връзка със Святия Дух. Това е ЦветанЦветанов. За него прочетете справките в "Изгревът" от по-горната точка 9.И за да му даде Небето една реална опитност, то го изпраща да се срещнес хора, които имат връзка със Святия Дух.
 
Този случай е разказан от Учителя Дънов и е публикуван в беседата «Синовена светлината» от 23 март 1930 г. публикувана в книгата «Делата Божий. Неделнибеседи Сила и Живот, серия XIII». т. Ш.София, 1940,с. 112,113-114.Предоставяме ви този разказ.
 
"Какво разбираме под думата "Божествено"? Най-благородното, най-възвишеното, най-красивото, което човек носи в себе си, наричаме Божественоначало. В него се крие вечния живот, безсмъртието, красотата и смисъла на живота.В Божественото се крият всички възможности на човешката душа, а не на тялото.Тялото е резултат на нещо високо."
 
"Един евангелски проповедник, българин, слушал да се говори за някакводуховно общество от свети хора в Америка. Той се заинтересувал да види тезихора, за които говорили чудни работи. Случило му се да отиде в Америка. Първатаму работа била да намери това общество, да се запознае с тези чудни, светихора. Най-интересното в тях било това, че когато преминавали от състоянието наобикновени хора в свети, те преживявали такава голяма радост, че излизали отрелсите на обикновения си живот. Всеки, който изпитвал тази радост, започвал даиграе, да прескача огради, да се катери по дървета, да целува и прегръща, коготосрещне на пътя си. В това време той не държал сметка за общественото мнение.Той се намирал на седмото небе от радост - не се стеснявал от никого, защотоимал висок идеал. Той съзнавал, че с него става нещо особено - душата му сепробуждала и минавал от обикновения в необикновен живот.
 
Този българин започнал да посещава обществото на светите хора редовно и за учудване на самия него, изпаднал в особеното състояние. Той почувствувал, че отвътре нещо го кара да скача, да играе, да пее, да се катери по дървета и по огради. Като не могъл да направи това, той легнал на земята по корем и започнал да се търкаля, да рита, да се обръща на всички страни. Най-после започнал да се моли: Господи, помогни ми да се освободя от това състояние, защото не мога да издържам. Ако продължи още малко, ще се пукна. И наистина, той се освободил от това състояние, което повече не се повторило.
 
Мнозина се запитват, на какво се дължи това състояние. Питам: какво щеправи конят, ако го освободите от обора, в който бил дълго време затворен? Щомсе види свободен, първата му работа е да отиде в гората. Който види този кон дапрепуска, ще каже: Какво се е разлудувал този кон? Ще бяга, разбира се. Досегатой е бил в затвор. Щом се види на свобода, той влиза в обществото на светитехора, дето иска да стане член. Обаче, като го намери, господарят му се радва, чеможе пак да го затвори в обора. В същото положение се намира всеки човек.Докато е в обществото на светиите, той е подобен на свободен кон."
 
11. И накрая, какъв е изводът? Щом има един истински евангелист, който еслужител Божий, непременно до него застава един истински протестантин. Единияте от Бялата ложа, а другият е от Черната ложа. Такъв е законът. И понеже "Изгревът"е мястото, където съжителствува Бялата и Черната ложа, то спокойно може дастоят и да се радват на вниманието ни тези два истински образа, за които бяхамоите бележки. Браво на тях! Успяха да влязат в "Изгревът". И сега са живи и заземята и за небето до веки веков. Ето, това е силата на "Изгревът". Амин.
 
Настоящите бележки бяха написани на 25 и 26 февруари 2006 г.
 
12. А за доказателство за съществуването на прераждането ще приведемняколко извадки от Словото на Учителя, което бе направила Цанка Екимова,написала на пишеща машина в 4 екземпляра и ги раздаваше скришом.След 1957 г., когато беше направен големия обиск на Изгрева и бяха иззетискладовете с литературата на Учителя Дънов и унищожени, то тогава милициятаежемесечно правеше обиски и изземваше книгите на Учителя Дънов. И тогаваЦанка изваждаше по теми от Словото на Учителя, написваше ги на пишеща машинаи ги раздаваше. Ето един такъв малък препис ви предоставяме.
 
В Словото на Учителя има на много места, когато е говорил за преражданетона човека. А това веднага се свързва с неговата карма и като последствие съсстраданията, които трябва да изтърпи човек. Така че, прераждане, карма истрадание са светата троица на човека, слязъл в плът на земята.
 
За Цанка Екимова виж в "Изгревът", т. VI, с. 242-339.
-----------------
[1]Уточнение: Отбелязахме, че за добавените в скоби числа след определен текст в статията ще има коментар, който ви представяме тук, в точка 6-съответно 6.1, 6.2 и т.н. до 6.21.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...