Jump to content

6. Разрушителната сила на българина и как да се справи с нея


Recommended Posts

6. Разрушителната сила на българина и как да се справи с нея

"Забранихме му". 6 беседа от Учителя, държана на 6 окт. 1929 г., София-Изгрев.- В: Дънов, П. Крадецът и пастирът. София, 1937, с. 121-123

Съвременните хора прилагат ред методи при възпитание на децата, работят за изправяне на света, но при всичките си усилия те нямат успех. - Защо? - Методите им са отвън само нови , а вътрешно - стари. По този начин светът не може да се оправи. В света идат такива страдания, каквито хората не могат да си представят. Страданията ще оправят хората . От дума само те не се учат, не се възпитават.

Българинът има една лоша черта в характера си, която не се възпитава лесно , а именно : разрушителността е силно развита в него . Когато българинът мине покрай оградата на своя съсед, той ще вземе един прът от нея, да си услужи с него. Втори, трети минават, и всеки си взима по един прът. Като видят съседа си, те ще му кажат, че са си взели по един прът. - Няма нищо, спокойно отговаря съседът. Обаче след известно време тук-там на оградата му се явяват дупки, отдето свинете на съседите му започват да се провират. Това говори за разрушителността на българина.

Ако той е толкова силен в творчеството, колкото в разрушителността, от него гений би излязъл. - Защо българите досега не са дали нито един гениален човек? - Защото в характера си имат известни черти, които трябва да се възпитават. Тези черти пречат на гениалния човек да се прояви.

За да се развие доброто , красивото в славяните , те трябва да минат през страдания. Ето защо днес никой от славянските народи не минава през такива големи страдания, както Русия. Лошото, което съществува в славянските народи, днес излиза. Злото , което днес виждаме в света, е било скрито в човека и сега излиза навън. Нечистотиите, които се крият в кръвта на човека, трябва да излязат навън, във вид на цирей. Само по този начин злото ще се изчисти, ще излезе вън от човека.

„Забранихме му." Христос казва: „Не им забранявайте!" Това значи: Не забранявайте на душата си да прояви това , което Бог е вложил в нея. Човек трябва да изявява навън само онова, което е присъщо на душата му. Ако душата на човека иска от него да се помоли на Бога, той трябва да я послуша Ще кажете, че материалистичната наука отрича молитвата, отрича съществуването на Бога. Чудна работа! Какъв син е този, който не споделя с баща ни няколко топли, искрени думи, от които и на двамата да бъде приятно? Какъв човек е този, който не познава своя Създател и не отправя към Него две синовни думи? След всичко това хората четат молитвата „Отче наш, Който си на небето"... Как е възможно човек да счита себе си за Син Божий, а да не познава баща си? Някои проповядват материализъм на хората, казват им, че Бог не съществува, че няма защо да Му се молят и т.н. Други пък казват, че молитвата не е нужна, защото Бог всичко знае и отговаря на нуждите на човека, преди да Му се е помолил той. Ако това е така, защо синът на някои от тези проповедници като отиде в странство, веднага пише писма на баща си да му изпрати пари? Щом Бог знае всичко, нека Той внуши на бащата да изпрати пари на сина си, без да става нужда последният да пише писмо на баща си. Едно нещо трябва да имате предвид: когато говорите върху даден въпрос, вие трябва да бъдете последователни и логични.

Що е молитвата ? Молитвата подразбира контакт , допирна точка с Бога , с разумните и възвишени същества . Без молитва човек не може да има никакъв контакт с живите същества .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...