Jump to content

4.3.13. Човека, общественика, учителя, писателя, идеалиста и родолюбеца Ватралски на 70 години


Recommended Posts

4.3.13. Човека, общественика, учителя,

писателя, идеалиста и родолюбеца

Ватралски на 70 години

Юбилеят на Стоян Ватралски

Зорница, Г. XLIX, бр. 13, (2.IV.1930), с. 1.

Йос. Исаков

Една странна фигура. Тя буди възторзи в едни, недоумение в други. Някои го превъзнасят, други го пренебрегват. И може би, тъкмо за това обективното отнасяне към личността и делото на Ватралски досега до голяма степен е страдало. Защото всички тези, които ревностно са го подценявали или надценявали, всъщност са му пакостили.
 
Като чужденец г. Ватралски минава край множествата. Далечни и недостижими остават за тях неговата светла мисъл и чисти възторзи. Непознат и странен се явява г. Ватралски и сред избраните, сред хората на перото и духа, които създават културата на българското племе. Неговата поезия, капризна и своеобразна, по своето съдържание и дълбочина на мисълта, рязко се отличава от творчеството на другите български поети, мнозина от които са роби на формата и маниера. Г. Ватралски влива една нова освежителна струя в нашата литература. Той се издига над формата, за да се задълбочи и обогати съдържанието. За него изкуството не е цел, а средство. И като средство той го използва, за да разкрие съкровищницата на своята детска душа и щедро да раздаде нейните бисери. Литературният път на г. Ватралски, това е една самотна, светла ивица, която води към голготския кръст. Христос, това е извора, вдъхновението и целта на Ватралсковото творчество. В това отношение, колко различен по схващане и път е той от другите наши поети, и затова именно, колко повече трябва да бъде опознат и правилно оценен.
 
Тези дни г. Ватралски ще отпразнува своята седемдесетгодишнина и петдесет години от своята писателска и обществена дейност. Г. Ватралски е евангелист Не само човека, но и общественика, учителя, сказчика, писателя, бореца, идеалиста и родолюбеца Ватралски е проникнат от евангелските идеали и неуклонно и вярно им служи. Той е една от най-характерните фигури, на които се радва българският евангелизъм.
Ние се радваме на него. Радваме се на неговото постоянство. Ценим полезната му обществена и писателска дейност. Гледаме към него като хубав пример на безкористна служба към род и родина, вдъхновена от Евангелието. И по случай празненството за неуморната му полувековна дейност, поднасяме му искрените си поздрави и пожелания. Бог да Ви запази и вдъхнови, дядо Ватралски, за да ви се радваме и ни ползвате още дълги, дълги години!

Йос. Исаков.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...