Jump to content

4.3.22. Стоян Ватралски. Биографична справка


Recommended Posts

4.3.22. Стоян Ватралски.

Биографична справка

Вергилий Кръстев

1. Стоян Ватралски е роден на 7 март 1860 г. в с. Вакарел, околия Софийска. Тогава децата са пасели овцете на семейството си. Попът в селото е обучавал децата на старославянско четмо. Момчето Стоян изпъкнал като ученолюбив. Бил е в услуга на попа в черковните му служби.
 
2. По онова време някои български владици организират откриването на училища за обучение на българчетата за бъдещи учители. По този начин чрез местния поп бил изпратен в гр. Самоков в училището за българчета.
 
3. Бил много ученолюбив, паметлив и завършва училището в съкратени срокове. Понеже в Самоков има евангелско училище, той се среща с тях. Напуска училището на владиката Дометей и се записва в Евангелското научно-богословско училище.
 
4. Тази постъпка предизвикала реакцията на владиката, на попа в селото и баща му спрял да му изпраща пари. Но Стоян започнал да се издържа сам, като работел като "момче за всичко" при евангелистите.
 
5. Завършва училището и бива изпратен за обучение в САЩ по евангелска линия. От 1884-1894 следва семинария във Вашингтон, а в Харвард - университет. Завършва и се предава на проповедническа дейност и на писателска дейност. Престоява в САЩ 16 години.
 
6. Завършва своето пребиваване в САЩ и се завръща в България. Започва самостоятелна дейност като евангелски проповедник, писател и общественик.
 
7. Публикуваме много голяма част от неговата дейност, отразена в публикациите му. Бил е много продуктивен като издател. Макар че неговото творчество не е било прието. Днес то е непознато. И отхвърлено!
 
8. Понеже на събора през 1926 г. присъствува на "Изгрева" и го отразява във в. "Зорница", то той остава в очите на последователите на Учителя Дънов като честен, почтен и истински евангелски служител. Затова му издават публикацията в 2 отделни издания.
 
9. Ето защо включих неговото име и го застъпих с материала в "Изгревът", том XXIV. Освен това успях да намеря 2 негови снимки. А за събора през 1926 г. друг никой не е писал. Невидимият свят го изпраща като свой представител и той описва събора на Бялото Братство през 1926 г. Само той го е описал.
 
10. Невидимият свят изпраща един фотограф, който прави снимки на събора 1926 г., които сега за пръв път се публикуват. Също бива изпратен и друг фотограф, който публикува също снимки от събора 1926 г. във в. "Илюстрована седмица", които също публикуваме в този том.
 
11. Запитваха ме защо го застъпвам в "Изгревът". Ами защото е описвал събора на Бялото Братство 1926 г., публикувал го и защитава Учителя Дънов във в. "Зорница".
 
12. По онези години на голямото гонение срещу Учителя Дънов от държавата, от властите и обществото, е било голямо геройство да се намери един българин и да го защити. Намерил се е поне един.
 
13. А сега се намери друг българин да го включи в "Изгревът" том XXIV.
Благодаря на Бога, че можах това да го направя!

От съставителя на "Изгревът" Вергилий Кръстев.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...