Jump to content

3. Евангелски проповедник


Recommended Posts

3. Евангелски проповедник

ДОБРАТА ПОСТЪПКА

36 лекция от Учителя, държана на 24 май 1933 г., София-Изгрев.

- В: Трите посоки. Лекции от Учителя на Общия окултен клас,

Г. XII (1932-1933), т.З.

София, 1948, с. 80-82.

... Питате: Може ли да се живее като обикновен човек? Според вашите разбирания, ще живеете като глист, като семе и един ден ще умрете, ще потънете в земята.
Казано е: "Душата ще се върне при Бога, а телото ще се превърне на пръст"
Значи, след като Божественото работи известно време на земята, то намира, че човек не постъпва както трябва и го напуща. Щом човек остане без Божественото, смъртта иде. Голямо страдание за човека е, когато душата го напуща. Тогава Духът почва да му говори: Тази планина е голяма. Онзи, Когото търсиш е горе. Ти ще отидеш горе от другата страна на живота, и на върха ще Го срещнеш. Там ще намериш и душата си. Това е добрата постъпка. Аз наричам този процес обединение на човешкия дух, душа, ум, сърце - обединение на всички добродетели. При добрата постъпка всички добродетели взимат участие. Пригответе се за този час. Днес всички хора търсят пътя.
Един евангелски проповедник казваше:
"Няма по-право учение от евангелизма. Човек трябва да повярва в Бога."
Но като замина за другия свят, той се яви на близките си и каза:
"На крив път съм бил досега. Живял съм в голямо заблуждение. Не съм бил такъв, както съм проповядвал."
Като слушат това, евангелистите не са доволни. Аз знаех, че този проповедник на земята беше на крив път. Един ден го видях у мой познат адвокат. Проповедникът подава заявление до съда срещу един млад момък, който някога го излъгал. Той имал нужда от сто лева и се обърнал към проповедника с обещание, че като продаде брашното, което имал, ще му върне парите. Какво се оказало? Наскоро момъкът се оженил и не върнал парите. Проповедникът искал да го даде под съд. Адвокатът го пита: Не може ли да не го давате под съд? - Искам да го науча друг път да не лъже. Питам: Какво ще стане, ако момъкът се закълне, че върнал парите? - Да, но разписка за това няма. Запитах проповедника, колко му дължи този млад човек. - Всичко сто лева. - Ето, аз давам сумата вместо него. Ако момъкът ти върне парите, и ти ще ми ги дадеш. Ако не си ги плати, считай, че аз съм ги дал за него, като за свой брат. - Не приемам от тебе пари, каза проповедникът. - Тогава аз скъсах заявлението. - Защо постъпи така? - За да освободя проповедника от лошите последствия. Така поне имам един пример, с който мога да си послужа, дето трябва. Като не постъпва добре, всеки човек може да направи грешка. Покрай тези хора, аз попаднах в една каша и се питах, защо ми трябваше да се бъркам в тяхната работа. Обаче, ако бях оставил въпроса така, без да се намеся, нямаше да постъпя право. Щом платих за момъка, аз бях на правата страна.
И тъй, който иска да върви по Христовия път, трябва да жертвува всичко.
Каква е твоята любов, ако не можеш да се жертвуваш за този, когато обичаш и оставяш другите да го цапат?
 
Когато обичаш, ти не оставяш нито едно петно на своя възлюбен.
 
Ето защо, и вие не оставяйте нито едно петно върху красивото и великото, вложено във вас. Това е името на Бога, това е светото в нашата душа.
Ето защо, всички наши чисти и свети постъпки служат като страж на Името Божие. Ако оставите най-малкото петно върху Името Божие, какви синове сте вие? Какви християни сте? Не допущайте нито едно петно върху Името Божие. Това значи, да носите любовта в себе си. Както пазите свето Името Божие, така ще пазите и своето име.
Казвам: Има нещо свето в човека, върху което се гради неговото бъдеще. Това е вътрешен процес. Като знаете това, не гледайте на външната страна на въпроса.
Доброто на човека не е само в неговата външна кротост и смирение. И лошото на човека не е в неговата сприхавост Това са външни прояви.
Добротата е вътрешно състояние. Някой се сърди, гневи се - нищо от това, нека веднага се коригира.
Духовният човек и в своите положителни, и отрицателни прояви, постепенно се изправя.
Радвайте се, когато виждате добрите постъпки на човека.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...