Jump to content

3. Музикантите от Школата не знаеха кой е учителя по музика на Петър Дънов


Recommended Posts

3. Музикантите от Школата не знаеха кой е учителя по

музика на Петър Дънов

Аз заварих музикантите от времето на Школата на Учителя. Те бяха възрастни, на 60-75 години. Работих с музикантите и им свърших работата, онова, което те не можаха да свършат. И да искаха, не можеха. Те се бяха провалили.
Ето, Галилей Величков, който беше цигулар на младежкия окултен клас при Учителя, не знаеше кой е бил учител по цигулка на Петър Дънов. Можете ли да си представите? Аз не можех и сега не мога, през 2006 г. да го преоумея. За мен това бе престъпление, а не безобразие. Помнеха и знаеха своите учители по цигулка, а не знаеха кой е бил онзи учител по цигулка на Петър Дънов. А са имали на разположение цели 22 години - от 1922 до 1944 г., за да го научат. Но не са го направили. Ето защо на 26.XII. 1943 г. той споменава за него. Но никой не отива да го пита как е името на този чех. Щом преподава уроци по цигулка в гр. Варна, то той е назначен в училището, като учител по музика или е бил капелмайстор във военния оркестър към Варненския гарнизон. Трето положение няма. А имало е два начина, или да питат лично Учителя кой е този негов учител по цигулка, или да отидат в гр. Варна и да се разпитат. Да, ама няма го онзи, който да ги накара. Не се родил още на земята. Така че онези, които споменават как Петър Дънов е свирил на цигулка в гр. Свищов, трябва да знаят, че той там пристига, когато е на 19 години.
На друго място бях прочел подобно изказване на Учителя: "Едно време, когато започнах да свиря на цигулка, всички ми казваха: "Цигулар къща не храни". Въпреки това продължавах да свиря. Първият ми учител беше чех, гениален музикант." Да, ама никой досега не му знае името. Ето това е.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...