Jump to content

5. Обикновени и идейни мисли


Recommended Posts

5. Обикновени и идейни мисли

ОБИКНОВЕНИ И ИДЕЙНИ МИСЛИ

35 школна лекция на 1 мл. ок. кл.,

петък, 6. ч.с., 8 май 1931 г.

- В: Пътят на доброто.

Младежки окултен клас, 05.09.1930­

26.06.1931, X школна година.

София, ИКЖануа-98,1999, с. 522-524.

"Запример, сега вие всички сте певци, нали тъй? Няма нито един от вас, който да не може да пее. Даже давате си гласа за Бетховен, за Бах, но дайте ми един идеен тон.
Казвате: Обичам музиката. Дайте ми един тон. Има идейни тонове. Идейният тон никога не губи своята цена. Който го чуе, обръща му внимание. А при неща неидейни, всеки казва: Фалшиво пее.
Аз съм виждал един човек с много развито ухо, той беше чех, в България живееше, наричаше се Фалтес, толкова развито ухо по музика имаше, че като слуша някой фалшив тон, той си маха и двете ръце. И казва на учениците да спрат. Не може да търпи. Пък като чуе някой тон хубав, веднага обръща внимание. Казвам, отлично ухо! Каквото и да е, като го слуша, щом е фалшив тонът, той махаше с ръцете си. Предаваше във Варненската прогимназия и като чуе, че учениците пеят фалшиво, той излезне от класа навън. Те млъкнат, той пак влезе, пак запеят. Не може да ги търпи като вземат фалшиво. Учениците се смеят, казват: Смахнат е. Не може да слуша като пеем.
Та казвам, някой проповедник, проповядва и той излиза при вратата когато грешат хората, излиза навън, пък когато престанат да грешат, пак влезне.
Та някой път нали някой от вас иска да бяга. Това е вашият капелмайстор, който иска да си излезне.
Някой човек казва: Дотегна ми животът, повече не мога да търпя. В какво дотегна на човека? Нали вие казвате, че ви дотегнало, кое ви е дотегнало? - Фалшивото пеене. Не пеете на света.
Запример, сега ако кажа на някой: Ставай и пей! Вие ще се озадачите. Имате право. - Нямате основния тон. Имате камертон, щом ударите камертона, има известни трептения на звука. От колко трептения седи най-ниския тон? (от 16). Верни ли са тия 16 трептения? Как ги измериха те? (Има си инструмент за това).
Обаче, ако вие влезнете в музикалния свят, основният тон, с който започва една песен, щом започне основния тон, вие в каквото и положение да сте, имате една изгасена свещ, щом изпеете тона, свещта се запаля.
Ако се запали свещта, тонът е верен, ако не се запали свещта, тонът не е верен. Седиш там, като пеят, капелмайсторът нищо не казва, ако се запали свещта, вие добре вървите; ако не се запали, пак започвате наново, докато се запали свещта.
Ако вие не запалите свещта, нямате тон, не можете да пеете. Та по навик се казва: Изгаснала му свещта. Музиката в това отношение е много взискателна. Ако онзи музикант в тебе не запали твоята свещ, тя е музика на мъртвите, а не на живите хора. Това разбира се не е само в преносен смисъл вярно, но когато ти пееш известна песен, която има този тон, основен, идеен непременно всичката ти скръб, всичко това ще изчезне. Да пееш значи да запалиш своята свещ. И ако можеш да запалиш своята свещ, вярно е взет тонът. Станеш сутрин,'не си разположен, ще вземеш основният тон.
Сега кой е основния тон?
Толкова години живеете и се учите. Нали до, ми, сол, до. Три основни тона има: До, Ми, Сол. Музиката в това отношение е вярна по отношение на ума.
Всяка една мисъл си има основен тон, т. е. Мислещият свят има основен тон; Светът на чувствата и той си има основен тон; и Волевият свят и той има свой основен тон. Пък и разните преплитания, които стават между световете, или съотношенията, които съществуват, имат свой смисъл.
Сега какво е отношението на С:Д. И. ти нали по музика следваш, какво е отношението? Ти свириш по няколко часа. Разбира се тези са важни въпроси, за онези които се занимават специално с музика. И музиката си има своя теория.
Сега за нас е важно отношението на онези обикновените и идейните мисли. И всинца вие трябва да се стремите към идейния живот, нали.
По какво се отличава една идея? - Тя внася. Вие като имате една идея, каквато и да е идея, тя ще ви внесе нещо. Идеите принадлежат към физическия свят или към света на сърцето, или света на ума. Вие като имате тази идея, непременно тази идея ще внесе нещо ново. Тя ще измени най-малко живота ви в една правилна посока на развитие.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...