Jump to content

8. МОЙСЕЙ ЗА ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ НА ЗЛОТО - „НЕ УБИВАЙ, НЕ КРАДИ, НЕ ЛЪЖИ."


Recommended Posts

8. МОЙСЕЙ ЗА ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ НА ЗЛОТО - „НЕ УБИВАЙ, НЕ КРАДИ, НЕ ЛЪЖИ."

ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ НА ДОБРОТО.

ДА ВЪЗЛЮБИШ ГОСПОДА . Беседа от Учителя , държана на 18 май 1924 г. - В: Който дойде при мен. Неделни беседи . София . 1950. с. 158

„Хората се страхуват да не би по някакъв начин да се разколебаят техните установени възгледи. Има нещо реално, неизменно в техните възгледи, но повечето от тях ще претърпят промени. Установените неща са като високи планински върхове. Например Мойсей казва: „Не убивай, не кради, не лъжи." Това са високите върхове на злото, които водят към отрицателния живот. Говори се още за правдата, мъдростта, истината и др. Това са високите върхове на доброто . Говори се за любовта. Но как може да се говори за любовта, като не знаете нейния език? Любовта си има свой специфичен език. При тебе дойде някой и ти говори на български. Казва ти: Аз те любя. Отговаряш: Не те разбирам. Ако те срещне чужденец и ти говори за любов, ще го разбереш ли? Ще му кажеш, че не го разбираш. - Как да не разбираш? Толкова ясно ти говоря. На какъвто език да ти говорят, щом не го разбираш, ще си кажеш истината. Като излезеш вечер и погледнеш към небето, осеяно със звезди, виждаш, че те са ясни, светли, но не разбираш какво се крие зад тази яснота. Всички неща в природата са в тайно .

Погледнеш някого и казваш: Познавам този човек. - Външно го познаваш, но вътрешно, той не ти е познат. Той е козмично същество , едно велико владение. На земята той се проявява като шило, което щом те бодне, казваш: Познавам този човек. - Познаваш го, като шило, но зад него се крие нещо велико. И за нас казват: Виждате ли тия хора? - Виждате ги като върхове, но зад тях се крият велики, мощни сили, които могат да стъпчат малките човечета.

Когато големият, козмическият човек стъпи върху една къща, веднага става пожар, земетресение. И Ева като стъпи на една къща, става същото - пожар. Тя всичко превръща на пепел. Козмическият човек говори на хората на свой език. И те му отговарят на свой език. Но двете страни не се разбират."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...