Jump to content

9. МЕЖДУ МОЙСЕЙ И ХРИСТОС - НЯМА ПРОТИВОРЕЧИЕ


Recommended Posts

9. МЕЖДУ МОЙСЕЙ И ХРИСТОС - НЯМА ПРОТИВОРЕЧИЕ

ЗА ТЯХНОТО НЕВЕРСТВО . Беседа от Учителя , държана на 6 февр. 1927 г. - В: Сила и живот . Сер. IX. София . 1930. с. 136-13 8

„Преди всичко, в света трябва да се яви такава религия, в която хората да повярват абсолютно. Не мислете, че тази религия ще се изработва отсега нататък. Тя е съществувала още от времето на първия човек; тя съществува и сега. На тази религия са служили всички хора, които са завършили своето развитие на земята. Тази религия ще бъде обща за цялото човечество. Казвате: Царството Божие насила не се взима. Някои хора насила ще бъдат турени в Царството Божие, а които не искат и насила ще ги утаят.

Какво значи утаяването? - Потъване дълбоко някъде, да чакат там своето време, докато най-после сами се убедят, че трябва да вършат волята Божия. Когато се казва, че Христос се чудил за неверството на хората, това подразбира, че Той се е чудил, защо именно, хората не вършат волята Божия. Човек първо трябва да бъде полезен на себе си, т.е. на всичко възвишено и благородно в себе си, за да почувствува онази дълбока вътрешна радост. Това е първият лъч на неговото изгряващо слънце. Всеки, който излиза от тунела и среща първия лъч на слънцето, той изпитва голяма радост, че е излязъл от долината на своя живот.

Казвам: всеки човек трябва да изпита тази радост. Мнозина се съмняват в това, което им се говори, и се запитват: наистина, коя религия е най-права - Христовата, Мойсеевата, тази на Буда или на Мохамеда? - Всичко, каквото са учили и проповядвали тези хора е право, но намерете чистото Мойсеево учение; намерете чистото Христово учение и разберете неговия смисъл и дух; намерете чистото учение на Буда, на Мохамеда и извадете дълбокия смисъл в тях. Право е и това, което съвременните философи учат, но трябва да се разбере дълбокият смисъл на техните учения.

Между Мойсея и Христа няма никакво противоречие в основния закон, който те са проповядвали. Също така между Христа и Буда няма никакво противоречие. Общото и най-главно във всички тия учения е следното: Без Любов живот не може да съществува . Без Бога светлина не може да има .Тия велики хора са проповядвали за Бога, но рекат ли хората да приложат това учение в ежедневния си живот, те вече го изопачават, защото имат смътно понятие за Бога. Те искат да видят Бога вън някъде. Искате ли да видите Бога отвън, вие се намирате в заблуждение. Как ще Го видите отвън? Той прониква целия свят, всички видими и невидими слънца, и ако рече да ви се представи отвън, ще трябва да напусне целия космос. Така ли искате да видите Бога? Благодарете да видите даже най-малкото проявление на Бога. Той ще изпрати при вас един малък лъч,една малка светлинка във вид на някой ангел или друго някое още по-малко същество.

Да видиш Бога, то е все едно да придобиеш една малка светлинка . И тогава, като те види Господ с тази малка светлинка, ще те запита: защо носиш тази светлинка? Ти ще отговориш: Господи, досега бях в тъмнина. Едва осветлявах пътя си със своята стара вощеница, но откак Те видях, оставям вощеницата настрана, нека си догаря, а аз ще си служа с новата светлина , която Ти запали в мене .

Кажете ли така, скоро след това ще дойде съмнението, и вие ще кажете: нека оставя и тази светлинка настрана, ще я взема, когато ми потрябва, при трудни условия. Защо ще я нося постоянно със себе си? Ето, и слънцето всеки ден изгрява и залязва.

Вярно е, във физическия свят слънцето изгрява и залязва , но в Божествения свят слънцето никога не изгрява и не залязва . В материалния свят, в който живеем, ние се намираме пред илюзията,че слънцето изгрява и залязва,но ако се качим високо в пространството , ще видим , че слънцето се движи непрекъснато от север към юг , без д а изгрява и залязва.Също така и на слабите във вярата се вижда,че у Бога има известни противоречия. Това се дължи на събралите се облаци в техния ум."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...