Jump to content

18. МОЙСЕЙ И ЕВРЕЙСКИТЕ ДУШИ В ОВЦЕТЕ МУ


Recommended Posts

18. МОЙСЕЙ И ЕВРЕЙСКИТЕ ДУШИ В ОВЦЕТЕ МУ

НЯМА ТАЙНО . Беседа от Учителя ,държана на 17 март 1927 г. - В: Праведният . Сер. IX. т. III. София .1930. с. 109-11 1

„Нема тайна, която да не се разкрие".За изяснение на тази мисъл, ще приведа нещо от живота на Мойсея. Мойсей беше учен човек; той разполагаше с всичката тогавашна мъдрост, но си позволи да убие един египтянин, за да има доброто мнение на народа си. Обаче, след това той трябваше дълго време да изкупува своя грях. Той мислеше, че неговото престъпление е скрито, но не излезе така. Един ден, когато двама евреи се биеха, Мойсей отиде да ги примири, но един от тях се обърна към него с думите:„Какво мислиш да правиш, и нас ли искаш да убиеш, като онзи египтянин?"

Тогава Мойсей избяга и отиде в пустинята, дето прекара цели 40 години между овцете, от които се учеше. (Съвпад Сатурн и Уран от 45 години с разлика от 2 години.) След 40 години ангел Господен дойде при него и му каза: „Чух скърбите и страданията на твоя народ, затова ти ще отидеш да ги освободиш." Мойсей беше смирен човек, затова каза на ангела: „Пратете някой друг вместо мен. Аз съм негоден за тази работа". - Не, ти ще отидеш.

Питам: Вие пасли ли сте като Мойсея 40 години овците? Мойсей, такъв голям държавник, трябваше 40 години да прекара в пустинята, да пасе овците. Едно липсваше на Мойсея, и той го научи от овците. Овците, които той пасе цели 40 години, представя израилския народ. Чрез тях той опитваше душите на всички евреи, които умираха в Египет, защото се вселяваха в овците.Казвате: Възможно ли е човек да влезе в една овца!

Питам: Ако някой човек влезе в касата на един богаташ да го обере, това не е ли по-срамно, отколкото душата на някой човек да влезе в една овца? Човек може да влезе в овцата, а може и да излезе; като душа той е свободен да постъпва, както иска. Това не значи, че той остава завинаги свързан с овцата. При това не мислете, че овцата и в невидимия свят представя това, каквото и във физическия. В невидимия свят овцете живеят колективно, и там те имат своя специална философия. Казвате: овцете са създадени, за да услужват на човека, като му дават вълна, месо и мляко. Наистина, овците дават много нещо на човека, но за всичко това се държи точна сметка. Когато овцата срещне онзи, комуто е давала своята вълна, своето мляко и месо, тя казва: Иване, време е вече ти да ми върнеш това, което едно време ти дадох! Ако Иван не иска доброволно да върне това, което е взел от овцата, в друг живот те ще сменят местата си: овцата ще дойде на неговото място, а той ще заеме мястото на овцата. - Възможно ли е да стане това?

Питам: ако това ви се вижда невъзможно, как можа човекът, създаден по образ и подобие Божие, да стане престъпник? Как може ангелът, който живее на небето чист и свят живот, като слезе на земята, да стане змия и да изкуси първата жена в рая? Ако един ангел може да стане змия, защо човек да не стане овца?

По-низките форми в живота показват, че някога е станало деградиране с някои от възвишените същества. В това отношение трябва да знаете, че ако човек не живее по законите на Бога, той може да се деградира. Това не трябва да ви плаши, но трябва да знаете, че единственият вечен и верен закон седи в изпълнение волята Божия.

Изпълнява ли човек волята Божия, той вижда, че всичко в света е красиво. Защо? - Защото светът е създаден от Бога. Аз бих предпочел да живея в къщата на една овца, отколкото в къщата на един богат, но престъпен човек. Аз съм живял между овцете и зная, какво има в тях. Те имат отлично сърце. Там, дето има добро сърце, не липсва и култура. Аз бих желал хората да имат благородни сърца като овците. Що се отнася до ума им, казвам: по ум човек седи по-горе от овцата, но по сърце овцата седи по-горе от човека. Затова, именно, Христос казва: „Моите овци". Значи, на съвременните хора липсва едно от качествата на овцете, заради което те трябва да живеят между тях, да придобият това качество."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...