Jump to content

25. СЪЗНАНИЕТО НА ЧОВЕКА ОПРЕДЕЛЯ СЪДБАТА МУ


Recommended Posts

25. СЪЗНАНИЕТО НА ЧОВЕКА ОПРЕДЕЛЯ СЪДБАТА МУ

ДА ИДА ДА ГО СЪБУДЯ . 15 Беседа от Учителя ,държана на 8 дек. 1929 г. - В: Крадецът и пастирът . София . 1937 . с. 314 . ([Сила и живот , Сер. XIII], т. 1)

„Всички хора не могат да бъдат учени, но не могат да бъдат и невежи. Всички хора не могат да се родят изведнъж, но не могат и да умрат изведнъж. Всяко явление става на точно определено за него време . За да дойде до вътрешния смисъл на живота, човек трябва да разполага с високо съзнание.

Какво представя съзнанието на човека ? Съзнанието на човека е онова вътрешно начало в него , което определя съдбата му Каквото е съзнанието на човека, такъв е неговият ум, такова е и неговото сърце. Съзнанието е нещо реално за хората. Те го признават в себе си.

Зад съзнанието седи друга, по-възвишена област, върху която се гради Божествената наука. В тази област може да влезе само онзи, който живее според законите на абсолютната любов, мъдрост и истина. Това е една свещена област, в която обикновен човешки крак не може да стъпи. Никое човешко око не би могло да надзърне в тази област. Не само човек, но никой ангел, никой архангел, никое божество не би могло да надзърне в тази свещена област на Битието. Ако едно божество, или един ангел надзърне там, той трябва да съблече дрехите, с които е облечен, да се откаже от положението в което се намира, и така да влезе. Какъвто човек да влезе в тази област - богат, сиромах, учен, невежа, праведен, грешен, красив или грозен, той непременно трябва да забрави положението си, в което се намира. Като прекара там известно време, той ще излезе и отново ще се върне между хората, но вече изменен, нов човек. Не е достатъчно да бъде човек красив, но на тази красота трябва да съответствува красиво сърце, красив ум, красива душа и красив дух. Това значи истинска красота."

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...