Jump to content

Recommended Posts

1920-1921 година

От книгите: Да възлюбиш Господа.

Ще управлява всички народи. Извънредни.

Съборни. Новият човек. Път на мисълта и част от Четвърта серия

Енергиите, които земята приема от слънцето, значително се преобразяват, проникват в земните пластове, остават там хранителни елементи и вече преобразени наново отиват в космическото пространство, после на слънцето, после на централното слънце за преработка, за да добият първоначалния ритъм. От полунощ до обяд земята е отрицателна, възприема повече, а от обяд до полунощ е положителна и затова дава повече. Сутрин при изгрев-слънце земята е най-отрицателна, приема най-много, тогава човек най-много приема прана, жизнена енергия. Този прилив на енергия е най-силен и животворен. Един час преди изгрева на слънцето има психическо влияние върху клетките на тялото, обновява тяхната енергия и създава нов импулс за работа. Преди изгрев-слънце слънчевата енергия най-мно-го действа за подобряване на мозъчната нервна система. При изгрев-слънце заяква дихателната система, а от 9 до 12 часа заяква стомахът. След обяд вече слънчевите лъчи не са полезни. През пролетта слънчевите лъчи действат най-благотворно, особено от края на януари до 22 юни са много лековити.

* * *

За да бъде човек в хармония с космичните течения, главата трябва да бъде при спане към север или към изток.

* * *

Неврастенията е духовен глад, на човека му липсват ония елементи, в които правилният живот може да се появява.

* * *

Когато човек боледува, природата му казва да погладува малко, докато се възвърнат естествените сили, които функционират в организма.

* * *

Ако човек е много лаком, у него се натрупват излишни вещества, които спъват правилното движение на артериалната и венозната кръв, явяват се оттам ред органически болести.

* * *

Най-здравословни са жилищата, направени от стъкло, после идват дървените къщи, после тухлените, най-лоши са каменните.

* * *

Хората умират и остаряват, защото подпушват в себе си известни сили, които остават неоползотворени, тези сили разрушават формите, които са ги подпушили - това разрушение се нарича смърт.

* * *

При преумора, нехигиеничен, нередовен живот, при лоша храна се натрупва млечна киселина навред из организма, която киселина парализира и осакатява дейността на клетките, човек губи разположение за работа, все му се спи, все е уморен.

* * *

Там, където присъства червена светлина в своето най-ниско проявление, животът е в по-ниска проява. Всички същества, които по един или по друг начин са складирали тази светлина в своята кръв, са извънредно активни и груби. Тази енергия трябва да се тури на полезна работа.

* * *

Студът, това е малко количество светлина. Зад обикновената светлина стоят други енергии от по-висок род, а зад последните стои нещо разумно.

Чистият червен цвят произвежда оживотворяване, а нечистият - дразнене, гняв.

Чистият жълт цвят произвежда равновесия на чувствата, мир, тишина, спокойствие.

Чистият портокален цвят произвежда индивидуализиране, а нечистият - егоизъм.

Чистият зелен цвят - растене във всяко отношение, а нечистият - съхнене.

Чистият син, ясносин цвят произвежда подем, разширение на чувствата, най-възвишени чувства; в нечист вид

- съмнение, безверие.

Чистият тъмносин цвят - твърдост, решителност, а в нечист вид - непостоянство.

Чистият морав цвят, лилав - дава сила на характера, воля, а в нечист вид - малодушие.

* * *

Главоболието се дължи на натрупване на космическа енергия в мозъка. Когато боледувате, разтривайте костта зад ушите - там е жизненият център. Не позволявайте там да ви пипа човек, който е с лоши намерения към вас или пък е неразположен.

* * *

Неврастенията у хората се дължи на безразборното изсичане на горите, на безразборното избиване на животните.

* * *

Любовта е токът, който трансформира нашето сърце, затова тя трябва да се пусне в него. Щом сърцето ви се е свило, у вас има омраза, завист, негодувание.

Между ума и сърцето трябва да има хармония. Сърцето функционира чрез стомашния мозък, а умът - чрез нервната система.

* * *

Когато човек е здрав, той никога не губи енергията си, но когато започнат да се образуват тези вътрешни празнини, енергията сама по себе си започва да изтича навън от нас и тогава заприличваме на счупени стомни.

Кротостта и смирението са един метод за лекуване от разни недъзи, а също така и за подмладяване.

* * *

Лошите мисли и гневът отнемат силите ви.

* * *

Правилно е да разкажете мъката си само на този, който ще влезе в положението ви и ще ви облекчи, или да се молите, за да падне буцата, която ви тежи.

* * *

Най-неприятното на духа е, когато хората се обиждат -този дявол ще го вържете или най-малкото ще го впрегнете на работа. Смирението укротява алчността у човека, а кротостта е оръжие против яростта и гнева.

* * *

Жена, която ражда, се обновява, става по-умна, а онази, която помята, губи силите си и разума си.

* * *

Жена три пъти пометне ли, свършено е с нея - тя е изгубена. Може да роди после и десет деца, тя не е жена.

Мозъчната система е едно динамо, акумулатор на електричество, а симпатичната нервна система е акумулатор на магнетизъм. Неврастениците често усещат лазене по краката, по гръбнака, това са молекули от електричеството, тези щипения, ако са много чести, изсушават, изтощават човека. Но ако започне да се възстановява надмощието на магнетичната сила, неврастениците усещат, че ги облива отдолу приятна топлина. Тези две течения на електричество и магнетизъм трябва да са в хармония, за да бъде здрав човек.

* * *

Ако имате повече материя, отколкото ви е необходимо, ще заболеете, затова гледайте на всяка цена да я понамалите.

* * *

Двама сухи на едно място да не се събират, единият ако е сух, другият да е тлъстичък.

* * *

Човек се подмладява чрез мъчения; който не се мъчи

- остарява. Говоря за мъчения, които произтичат от самата природа, а не за мъчения, които сами си създавате. Ще се мъчите като великани със спокойствие и хладнокръвие, без да губите равновесието си.

12 юли 1920 година

По записки на Минчо Сотиров, Сливен

Там, дето земята е плодородна, има магнетични възли и като седнете на такова място, бързо си отпочивате. Където

няма магнетични възли на земята, там плодородие не се дава.

* * *

Пентаграм: най-отгоре ясносин цвят - Истината. Вляво ясночервен цвят - Любовта; вдясно - светложълт цвят -Мъдростта; долу, дясно - яснозелен цвят - Правдата; долу, ляво - Добродетелта - цвят златисто зряло жито. Розовата краска е на обичта. Краските на пентаграма съответстват на главата, ръцете и краката. Ясносинята краска е за духовния човек. Ясночервената - за сърцето и дробовете. Ясножълта-та - за ума. Яснозелената - за жлъчката, черния дроб.

* * *

Астралният свят е над нас, но граничи с този свят, както земята и водата се опират. Водата се крепи върху твърда почва - така е и с астралния свят. Хората отчасти знаят и познават земята, а за другите светове хабер нямат.

* * *

Сега става преустройство на всичката материя на земята. От слънцето идват грамадни магнетични течения, които вдигат континентите и ги тонират. Тази земя е грешна, пълна с нечистотии, трябва да се прочисти. Ще останат големите гори на Америка, където човешки крак не е стъпвал. Африка е част от един голям континент, който сега е потънал. Черната магия е култура на тази черна раса, която заради греховете си е потънала. Това са лемурийците. Атлантида е на жълтата раса. Сега идва ред на бялата раса - петата, и тя ще потъне, за да стори място на шестата раса. Атлантите са били раса на чувствата, а бялата раса е на интелекта. Ще се потопи цял континент, за да се спаси светът. Ще излезе нов, грамаден континент от Великия Тихи океан, а сегашната Европа ще бъде един остров - остров на белите. Част от Франция, Белгия, Гърция ще потънат. Сахара ще се наводни - ще стане море, около което ще възникнат култури. Климатичните условия ще се изменят. Магнетичната вълна, която идва, може да изгори цялата земна кора.

* * *

Духовните хора ще се приспособят веднага към новите условия, а светските хора и материалистите ще се лутат, ще бягат по земята, покой няма да намерят.

* * *

Всякога, когато умът и сърцето вървят заедно и са съгласувани помежду си, ще има добри резултати.

* * *

За в бъдеще ще се установят съобщения с луната. Има космически течения към слънцето и луната и обратно към земята. Хората ще използват тези течения за пътуване.

* * *

Лошите хора са канал в едно общество, в един народ. Те са необходими, за да се изливат през тях нечистотиите от хората. Ако злото не бе вътре в земята, тя не би се въртяла. Злото, силите на злото извършват трудовата работа.

* * *

Сеченето на живи дървета и горенето им от духовно напреднали хора носи за тях карма.

* * *

В тялото на човека работят ангели, архангели, сили, власти и прочее светли чинове. В дърветата - също, затова трябва да ги отглеждаме с любов.

Нещо ви тежи - това е нечистота. Първото нещо е да си направите баня - изповед.

* * *

Някой има в стомаха си тумор или другаде някъде, ако не го премахне, туморът ще го унищожи. Всяка болест се образува от същества, които живеят в нас и се образува психологически, но и органически от изверженията на тия същества. Тия същества на всяка цена, по какъвто и да е начин, ще ги изгоните вън.

* * *

Ако вие приемете мъчението с разбиране и радост, светлината ще дойде у вас, т.е. божественият дух, който е у вас, ще се събуди и ще повдигне вибрациите на вашия мозък и вашето сърце. Органически клетките на ума и сърцето ще се обновят и видоизменят, а с това ще се измени и съзнанието.

* * *

Онзи човек, който се гневи, е един канал, затова нека изтекат всички нечистотии, не го спирайте, нека говори каквото иска.

* * *

Наблюдавайте и изучавайте хората, които живеят на северните клонове на планините и на които реките текат към запад, и такива хора, които живеят по южните склонове, а реките отиват на изток. Направете сравнение между едните и другите хора.

Съвременните хора са изтощени, издребнели, защото не излизат да наблюдават небето, а се обръщат към земята и все към това, което ние сме създали.

* * *

Лекувайте се с вода и слънчеви лъчи, докато се изпотите, докато не изхвърлите всички нечистотии навън.

* * *

Ходете боси и гологлави през топлите дни поне по няколко часа на ден.

* * *

Ако сте анемични и неразположени, обработвайте черешова градина. Ако вярата ви е слаба, обработвайте зеле. Ако сте духом неразположени, турете ръката си на челото; също може да чертаете прави линии или триъгълници, като ги оцветявате червени, сини, зелени. Ако сте гневни, излезте веднага в гората и там викайте, кряскайте колкото искате на дърветата и камъните, така ще се озонирате и ще ви мине всичко.

* * *

Докато човек не се очисти от тази материя, която го спъва, той не може да бъде силен.

* * *

Някой път от вашите противоположни чувства се явяват бодежи в сърцето или на друго място по тялото. Обичате и мразите едновременно, в сърцето ще се явят бодежи. Бодежи може да имате, ако отдалече само с мисли някой се нахвърля върху вас. Трябва да обичате, да се укрепвате с

обичта като с мощна броня, за да сте неуязвими за такива нападки.

* * *

Когато започнете да не виждате в никого добро, вие сте се демагнетизирали и много малко хора може да ви обичат. А не ви ли обичат хората, постоянно ще сте изложени на техните атаки и колкото да искате да сте здрави, няма да можете.

* * *

Един от начините за обновление е да излизате сутрин рано преди изгрев или около изгрева на слънцето, да се разхождате из планина или гора, или покрай река, но срещу течението й.

* * *

Реките и изворите са артериите и вените на земята. Земята е жива сила, тя диша, тя е същество разумно.

* * *

Докато хората не приемат учението Христово, не ще ликвидират със смъртта.

* * *

За в бъдеще само честните, чистите, справедливите ще живеят, ще имат условия за живот. Лошите хора ще изчезнат, както и хищните животни.

* * *

Човек трябва да вярва, че може да живее вън от тялото си, иначе ще смятаме, че един човек не може да живее вън от къщата, която си е построил.

* * *

Енергията, която идва отгоре и се спира във вашия мозък, за да се прояви, ние наричаме Бог.

С малко хлебец, добре сдъвкан, може прекрасно да се нахраните. Рядката храна, яхниите, соковете, супите са мъчно смилаеми. Само храна, която се дъвче и е хранителна като хляба, е лесно смилаема.

* * *

Лекуването да става винаги с топла вода. Ако ли се къпете със студена вода, то да не променяте ту топла, ту студена, а само със студена. Да няма смяна на температурата на водата.

* * *

Една дъждовна капка, приета от вас от 9 март до 9 септември, е равна на една английска лира. Всяка капка носи магнетизъм в голямо количество. През тези месеци - април, май, юни - облечете стара дреха и излезте навън да ви навали хубаво 2-3 часа дъжд. Такива дъждовни бани са безценни и като се приберете вкъщи, веднага ще се преоблечете. Дъждовната баня действа освежаващо и прекрасно.

* * *

Интуицията е по-висше чувство от мисълта. Засега хората си служат с пет сетива и в този век се развива ясновид-ството или шестото чувство. За в бъдеще ще се развият още седем сетива. За всяко поле - физическо, астрално, умствено, причинно, ментално, божествено - има по седем сетива, значи всичко 49 сетива трябва да се развиват за в бъдеще.

Ясновидството е зрението на астралното поле. Центърът на интуицията е всред и над челото, а центърът на ясновид-ството е отстрани и над челото. Центърът на Духа е между веждите.

Когато ръцете или пръстите са вплетени една в друга, то значи, че умът и сърцето са в разногласие.

* * *

При всяко преяждане, пренасищане от какъвто и да е характер ще дойде обратният процес. Никога не преяждайте.

УПРАЖНЕНИЯ:

...Дясната ръка се изнася настрани и нагоре на 45 градуса от равнището на раменете, а лявата ръка надолу и се прикляка шест пъти, като през това време съсредоточим мисълта си в предната част на мозъка. Това упражнение е за регулиране на предната част на мозъка.

...Същото упражнение като първото, само че вместо да се изнесе дясната ръка на 45 градуса нагоре, изнася се лявата, а дясната надолу и се прикляка пак 6 пъти, като умът, мисълта са съсредоточени към сърцето. Това упражнение е за регулиране на чувствата.

...Изнасяне ръцете назад и гребане напред с шест приклякания, като през време на упражнението съсредоточим мисълта си към гръбначния стълб. То е за регулиране дейността на гръбначния стълб.

...Изнасяне лявата ръка нагоре и напред към изток, а дясната надолу и въртене на тялото около кръста с плуване на ръцете, 6 пъти. През време на плуването ще съсредоточавате мисълта си към стомаха. То е за регулиране на стомаха.

...Ръцете на кръста и изнасяне на десния крак и правим полукръг с него, отдясно, отляво, 6 пъти, същото правим с левия крак, като правим полукръг от ляво на дясно, също 6 пъти, като се закрепваме в първия случай на левия крак, а във втория

- на десния. През време на упражнението ще съсредоточим мисълта си върху нервната система.

...Изнасяне ръцете встрани на височина на раменете и после ги обтягаме нагоре, докато се допрат пръстите, приклякане и прибиране на ръцете до тялото. Това упражнение е магнетическо събличане - надолу, и магнетическо обличане - нагоре.

Тези упражнения трябва да се правят много бавно и правилно с добре обтегнати ръце и крака, ако искаме да имаме резултати.

* * *

Изнесете болния навън, на светлина, на чист въздух и той ще оздравее.

* * *

Бог е дал на човека да яде хляб и вода и той има право само това да иска, а всичко друго е по благословение. Пийте топла вода, студената вода причинява на човека суровост и жестокост.

* * *

Умният и знаещият може от килограм хляб да направи сто килограма.

* * *

Бобът е силна и мъчно смилаема храна, не бива често да

се яде. Яжте сливи, круши, ябълки, кайсии, червен лук и други. Садете си градини с дръвчета, за да имате винаги пресни плодове и хубава храна. Бобът го давайте на свинете.

* * *

В храненето си хората са много неразумни; те ядат супа, после месо, ястия най-различни, после десерт, така стомахът се поврежда. Няма по-глупаво ядене от супите и от смесването на различни храни. Супи могат да ядат болните, децата, най-малките и .съвсем възрастните, старците, а възрастните да ядат храна, която се дъвче.

* * *

Разликата между физическия живот и духовния се състои в това, че физическият свят заема много малко пространство. И в двата свята има живот.

* * *

Когато сте в съзерцание и отвън на вратата се хлопа, ще считате, че държите една греда, която ако пуснете, за да отидете и отворите на този, който хлопа, ще се събори зданието, което тази греда подпира. По-важна е работата с Бога, отколкото с този, който хлопа.

* * *

Тялото на човека е съставено от милиарди души, събрани да живеят заедно в единство и мир. Те са разумни същества, затова, като прекаляваме с някой орган или уд за работа, клетките му стачкуват, заболяват, задето сме прекалили с тях. Само стомахът има десет милиона разумни същества, клетки, които работят за нас, за да нахранят тялото ни. Сега ние живеем миналия си живот. В бъдеще ще живеем сегашния си живот. Каквото посяваме, това ще поникне, това ще жънем.

* * *

Болни от неврастения може да отглеждат кошери, да се учат на чистота, трудолюбие, хармония, ред от пчелите и да се лекуват. Също да отглеждат плодни дървета. Сами да си обработват зеленчукови градини.

* * *

Наесен, ако листата на тополата първо падат отдолу, зимата ще бъде в началото (ноември, декември, януари); ако падат първо горните листа, зимата ще бъде в края (март, април); а ако средните листа падат първо, зимата ще бъде по средата (януари, февруари). Ако падат равномерно, зимата ще бъде дълготрайна.

* * *

Като се свържете с един лош човек, веднага ще почувствате униние.

* * *

Не се позволява женитба между болни, слабоумни, покварени. Здравите и щастливите да се женят, за да дадат добър плод.

Ще се стараете да имате пластични движения, да владеете тялото си.

* * *

С Божията Любов ще обгърнем всички хора по лицето на земята и тогава всички киселини, които имаме в стомаха, ще се махнат; неврастенията ще изчезне, неразположението на ума и сърцето - също.

Когато много страдате от нещо, няма защо това да го показвате с движения. Турете лявата си ръка на това място, където ви боли, съсредоточете се и болката ще изчезне. Когато умът, сърцето и волята не си хармонират, явява се болка в слепите очи или в корема, или другаде.

* * *

Възбудени сте, а искате да се укротите: сложете лявата ръка на кръста, а дясната нагоре изправена, под остър ъгъл, пръстите свити и палецът отгоре над тях, без да стискате ръката.

* * *

В флегматичните хора вземат надмощие жлезите, затова тези хора напълняват, бързите, сухите хора са активни, подвижни, леки. Когато имат надмощие белите дробове, имаме сангвиничен темперамент; ако има надмощие черният дроб, имаме холеричен темперамент, а ако нервите имат надмощие, имаме умствен темперамент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...