Jump to content

ЧАСТ II. ВЪВЕДЕНИЕ АСТРОКОСМИЧЕСКА СИНТЕЗА


Recommended Posts

ЧАСТ II. ВЪВЕДЕНИЕ АСТРОКОСМИЧЕСКА СИНТЕЗА

1. ТРИТЕ ЛОЖИ

 

При изграждането на материалната и духовно-културна история върху чашата малка планета въздействат три центрове, три ложи от колективни разумни същества. Тези три центрове имат свои институции, развиващи своята дейност в определени параметри.

 

Първата и най-висша ложа е Космичната, чието седалище се намира в центъра на нашата галактика, около който кръжат милиардните слънчеви системи. Съвременната астрономическа наука още не е открила и определила този център. Опитите да се формулират хипотези са останали безрезултатни.

 

Този Космичен център Учителят нарече „Алфеола”. Преведено от гръцки, то значи „начало на началата”, или фигуративно и символично изразено; „Слънце на слънцата”.

 

Нашето Слънце, според последните данни, е обиколило този център около 25 пъти, Проблемата за този Космичен център остава предмет на бъдещето.

 

Втората ложа, център на дясното посвещение, или както го нарича древната традиция, център на Бялото Братство. Нейното седалище, за нашата слънчева система, се намира върху нашето слънце. Тази ложа направлява енергиите. Тя работи с методите на доброто и залага идеите на всяка нова култура, направлявани от Космичния център, находящ се върху Алфеола. Тази ложа има своите институти, учители и адепти, чрез които се проявява.

 

Третата ложа е център на лявото посвещение. Седалищата на същата са върху планетите. Те боравят с елементите. Обикновено, в окултно-мистичната област, тази ложа се назовава„Черна ложа”, или „Ложата на злото”; в Писанието се назовава „Князът на този свят”. Също и тези ложи имат свои институции и адепти, чрез които провеждат своите планове*.

 

Космическата ложа, или Космичния център „Алфеола”, изготвя и съхранява плановете и дава новите духовно-културни потенциали на народите, обществата и на цялото човечество. Тя направлява всичко, което става по слънцата и планетите им. Тя е Център за живота на цялото и създава съответните планове за зараждането и развитието на ерите, епохите, расите и културите.

Двете останали ложи - ложата на дясното и тази на лявото посвещение - се намират под непосредственото ръководство на Космичната ложа. Това са двата знака за противоположностите (+ и -), чрез които се действа за осъществяване плановете на еволюцията във всички царства на Живата разумна природа.

 

Според окултната традиция и според Учителя, Бялата и Тъмната ложи действат по известни закони и правила, което са еднакво меродавни за членовете и на двете ложи.

 

Така например, и двете ложи изключват всякакво съмнение при прилагането на своите методи: изисква се безусловно доверие в ръководствата, явяващи се като разумни сътрудници на Космичната ложа. При съмнение в методите на действие, всеки член на Бялата ложа се самоизключва. В Тъмната ложа, освен това, не само такъв член се изключва, но му биват налагани и съответни санкции. Санкциите при Бялата ложа се заключват в самоизолацията, а при Черната ложа всеки член, усъмнил се в метода на злото, се наказва строго, като наказанието стига до лишаване от земния му живот.

 

* Виж, за тези три ложи, книгата „La Nouvelle culture de L‘ere.du Verseau1, Paris, 1963”

 

 

 

Вторият закон, важащи за двете ложи, е точността. Точността е един от върховните закони, налагани от Космичния център. Тя е абсолютно необходима при числата и при ритмичността, засягащи приложението на плановете във Всемирната еволюция. Точността е една от най- характерните черти при проявлението на разумните сили, действащи в областта на Живата разумна природа. Идеята за великата Точност, като важна предпоставка в Битието, ние намираме най-ярко изразена в законите на небесната механика, ембриологията, микробиологията, генетиката, както и в съвременните отрасли на кибернетиката, боравеща с принципите на висшата математика. Човешкото въображение не е в състояние да обхване великата точност, заложена в цикличността на Живата разумна природа. Без тази точност, най-характерен атрибут на разумността, в небесните пространства би настъпил невъобразим хаос.

 

Други важни качества, които са абсолютно необходими и чрез които оперират ложите, са търпението, мълчанието и постоянството.

 

Космичната ложа, както казва Учителя, работи с принципите на есенциалния свят. Бялата ложа оперира със законите в Живата разумна природа, а тъмната ложа борави с фактите, или с материалния свят.

 

Ние считаме за уместно да дадем няколко цитата от Учителя, които най-ясно и най-недвусмислено характеризират естеството на работата на Бялата и на Тъмната ложи.

 

"Доброто и злото са две велики сили, които действат в света. Те са две велики състояния на човешката душа".

"Злото е единственото условие, за да прояви човек вложеното в него добро. Доброто, от своя страна, е условие за превръщане енергиите на злото за служене на доброто".

 

"В света съществуват ред школи, които едно изправят, друго развалят. Това са школите на черното братство. Обикновено те си служат с два различни метода, с две съвършено различни мерки за действие. Добрата мярка прилагат за себе си, а лошата към окръжающите. Те знаят истината за всяко нещо, но я задържат за себе си. Школата на Бялото братство има обратни методи. Строгата мярка прилагат към себе си, меката, добрата - към своите ближни".

 

"Мразят само ония, които вървят в съгласие с черната ложа, но всички, които следват пътя на Бялото Братство, не мразят. Невъзможно е, който люби Първата причина да изпитва омраза към другите".

 

"Ето по какво се отличават двете ложи: и бялата и черната ложа потребяват светлината (знанието), като едно средство. И едните и другите си служат със светлината, но как? Един маг от черната ложа със светлината си служи само за себе си. Ако един такъв маг иска да погледне колко е часът, само той го вижда. Когато той иска да изследва нещо, той отбори, светне си и знае кое как е, но бързо след това той скрива тази светлина. Тази светлина той я държи специално за себе си, а за другите е скрита. Тя е изключително заради него. Той за окръжающите не се грижи. Казва: на тях не им трябва светлина".

 

"В бялата ложа е обратно. Един бял мае си запалва лампата и чете, но той върти светлината навсякъде. Като извади своята лампичка, почва да я движи, и като я движи в кръг наоколо осветлява цялото пространство, служи на всички".

"Този човек, който крие светлината си, има, затова причини. Условията, при които живеят са такива, че трябва да крият светлината си. Толкова са еволюирали те! Следователно, ако се връщаме на този уровен, на който е черната ложа, тя е останала назад в своето развитие, тя е в корените долу, в най-гъстата материя. Понеже Бялата ложа е излязла от гъстата материя и е влязла в по-рядка материя, тя може да потреби своята светлина".

 

 

 

"И двете ложи работят за общия ход на природата. Има закони, които регулират действията на едните и другите. Когато един маг на Черната ложа и един маг на Бялата ложа се срещнат, те се поздравяват, говорят си приятелски и пак се разделят приятелски".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...