Jump to content

11. КОМУНИСТИТЕ, АКО ПРАВЯТ ДОБРО, ИМАТ ГОСПОД В ДУШАТА СИ


Recommended Posts

11. КОМУНИСТИТЕ, АКО ПРАВЯТ ДОБРО, ИМАТ ГОСПОД В ДУШАТ А СИ

ЩЕ СЕ СТОПИ. Беседа от Учителя , държана на 30 април 1922 г. - В: Защо твоите ученици ядат и пият . Сила и живот , серия V. София , 1922 . с. 274-276

„При всички условия трябва да сме заняти с една важна идея: да помогнем на ближните си. Казвате: „аз съм благочестив". Аз може да имам най-доброто условие: да бъда свещеник или някой владика и да мисля, че вестниците ще пишат за мене, че беседата ми е била отлична и да ме похвалят - който и да е този човек, според мен, е лош човек, щом чака вестниците да кажат, че беседата е била добра. Тогава тежко и горко на този народ. Не, сърцата и умовете на хората трябва да кажат, че този владика е добър. Сега туй ще го приложим: ние не осъждаме владиците, защото всеки човек на мястото им би се изложил на голямо изкушение - благодарение, че Господ не ви е направил владици, когато дойдат да ви кажат: „владико свети".

Свят в света е само един Бог . И ако човек не мисли така в душата си, заблуждава се. Свят съм дотогава, докогато Бог живее в мене, т.е. докато тази любов живее в мене. Докато се жертвувам за ближния и мисля за другите, аз съм свят човек. Престане ли човек да мисли за другите, а мисли за себе си, той е потъмнял. Тъй виждат на небето. „Живейте в святост и благочестие". И в туй отношение ние трябва да се окуражаваме. Аз похвалявам някой комунист , когато кажат : „той не е вярващ , но върши добро" . И свещеник да е, но щом мисли за брата си и върши добро, аз го похвалявам. Този човек, макар и комунист , без Бога мисли за ближния си, и аз го похвалявам . Ако прави добро, кой стои по-горе? - Първият има Господа в душата си, а вторият има Господа отвън.

Всички ония хора, които се жертвуват за своите ближни, които и да са, каквито и да са, те са благото на един народ, а всички, които не се жертвуват, те не съставляват това благо. И за да люби някой човек себе си, той трябва да люби ближния си, понеже тези три закона са свързани : любов към Бога, любов към душата си и любов към ближния . Те са един закон, който се проявява.

Който люби Бога, това показва, че той е в чисто божествения свят , а който люби душата си - това значи, че не трябва да я изнасилвам - той живее в духовни я свят , и най-сетне, който люби ближния си, това е външната страна, физическия свят.

Те са три велики закона : ближния , моята душа и Бога - това е св. Троица . И от това гледище, когато видя този брат, ще го целуна. В бъдеще праведните трябва да целуват грешните, а не грешните праведните. Защото праведният, като целуне грешния, ще внесе своите вибрации, подтици и желания, и грешният ще се повдигне. И в природата е така. Слънцето е, което иде отгоре и постоянно ни целува, а не чака ние да го целуваме. Следователно, божественото е, което постоянно действува в нас."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...