Jump to content

12. НОВИТЕ ИДЕИ ЗА БРАТСТВОТО И КОМУНИСТИТЕ


Recommended Posts

12. НОВИТЕ ИДЕИ ЗА БРАТСТВОТО И КОМУНИСТИТЕ

НОВОТО ЧОВЕЧЕСТВО . Беседа от Учителя,държана на 19 август 1922 г. - В: Новото човечество . 2. изд.София , 1947. с . 3-4,5,1 1 -12,1 9

„По същия начин в едно общество, в един народ има хора с чутки души , в които съзнанието е развито , сърцето повдигнато на една по-висока степен, и те схващат тази нова идея, на която са деца, на която са носители. А съвременните хора, които не разбират носителите на тази нова идея, казват: „Тия хора са анархисти, комунисти, еретици, сектанти и т.н." Но това са имена без смисъл.

Ако ние разсъждаваме така, питам тогава: Каква е разликата между един комунист, който живее със своите разбирания, и друг, който живее със своите стари разбирания, и трети, който живее със своите нови разбирания ? Разликата седи в това, че този , който живее с новите идеи , усеща , че в него има подем , енергия , живот - растене , а другият, който живее със старите идеи, се усеща стар, силите го напущат, той изнемощява, страхува се от бъдещето, мисли за старините си и затова иска да разбогатява, осигурява се в разни банки, в разни дружества. Аз казвам: това са стари хора, които мислят за осигуровки. Най-добрата осигуровка, това е смъртта, това са гробищата на човечеството. Но гробищата не носят някоя нова идея на човечеството, а създават само нещастия и страдания на света! Там, в гробищата са заровени и царе, и свещеници, и проповедници, и музиканти, и поети - все за своите грехове. Ако ме попитате, защо умират хората, ще ви отговоря: хората умират от своите стари идеи.

Тогава как ще възкръсне човечеството? Казвам. станете млади, станете носители на новото Божествено учение , на което емблемата е братството . Братството, но в какво седи то? - Онзи, който се нарича твой брат, трябва да е готов да жертвува всичко за тези идеи. Не жертвува ли, там няма никакво братство, никакво равенство. Когато някой проповядва велика идея, че има Господ, а не жертвува своя живот, имот и чест за Него, той не е разбрал великото учение на живота. Това е братство и равенство, туй е проповядвал Христос."

„И тъй, новите идеи не обхващат само благото на отделния човек или на обществото, но и благото на всички разумни същества."

„Сегашният живот трябва да се измени в своите форми и съвременният строй трябва да се промени. И прави са хората на новите идеи, които изискват тази промяна. Тая промяна в природата може да стане последователно, но тя ще стане и в живота или последователно, или моментално. По тоя случай турците казват така: „Аллахън зору да вар", т.е. когато някому главата е дебела, и Господ му каже един или два пъти какво трябва да прави, а той не взима от дума, за него се налага закона на необходимостта.

И тъй, основната идея на новото учение е братството. Братството трябва да се приложи вътре в домовете." „И днес хората измират, защото служат на тази стара култура, която казва, че човек за човека е вълк. А Христос казва: „Всички вие сте братя." Аз ли създавам това учение? Аз казвам: Ако не искате да изпълнявате Христовото учение, изпълнявайте Мойсеевото; ако не искате да изпълнявате и Мойсеевото, тогава изпълнявайте законите на вашата държава, но във всеки случай, постъпвайте като честен и справедлив човек, не изменяйте на думата си. А вие постъпвате ту според Мойсея, ту според Христа. Смесвате законите.

Някои ме запитват: „Ти говориш ли винаги истината?" - Да, аз съм мислил върху всяка дума, която казвам. Ако говоря честно, справедливо, говоря за своето добро, защото не искам да опозорявам своята чест, не искам да позоря своите братя, не искам да позоря името Божие, а искам един ден, като ви срещна, да зная, че съм бил всякога справедлив спрямо своята душа и ум, та и вие да вървите по тоя път. Само така, с това учение, ще може да се подобрят майките и бащите, а всяко друго учение носи страдания, страдания, страдания!"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...