Jump to content

13. БОЛШЕВИЗМЪТ - ИДЕЯ НА АДЕПТИТЕ


Recommended Posts

13. БОЛШЕВИЗМЪТ - ИДЕЯ НА АДЕПТИТЕ

ДОБРАТА ЗЕМЯ . Беседа от Учителя , държана на 17 дек. 1922 г. - В: Живият Господ . София, 1948.

с. 192-193

„Христос казва: „А друго падна на добрата земя. " Кое семе падна на добрата земя?- Доброто семе. То е Словото Божие . Син Человечески дойде да донесе Словото Божие.В Стария завет се казва, че глава на Словото Божие е Истината.

- Де се ражда Истината? - При Любовта. Който люби, само в неговата душа царува истината. Невъзможно е истината да работи там, дето не е любовта. Истината не е нещо абстрактно, тя се явява във всяка любеща душа. А любовта се явява при самопожертвуването.

За изяснение на мисълта си ще ви предам един окултен разказ.Един окултен ученик бил изпратен при адептите - хора с по-висока култура от човешката. Те живеят в най-хубавата част на земята, специално място, дето кракът на обикновен човек не е стъпвал. Много европейски експедиции се опитвали да проникнат там, но безуспешно. Те са оградени толкова добре, че никой не може да проникне през тази ограда. Жилищата им са построени по нематериален начин . Целият им живот отговаря на тяхната възвишена култура. Те не са духове, но всичко знаят, какво става по земята: във Франция, Англия, Русия, всичко им е известно. Няма събитие, станало на земята, което те да не знаят. Понеже познават добре законите на природата, те направляват човешките мозъци . Изпращат към хората специална енергия , с която изменят мислите на управляващите, на учените. Те им казват: Днес ще разисквате по този и този въпрос. Хората на земята устройват събрания по внушение на тези адепти . Всички хора се движат като параход, по течението на водата. Ако попиташ парахода как се движи, той ще ти каже: Ти имаш ли витло? Ако ти турят едно отзад и ти ще се движиш с голяма бързина. Колко обръщания прави витлото в една минута? Щеш - не щеш, и ти ще се движиш. Ти казваш: Добър е Господ. Такава е волята на моя капитан. Който движи парахода, разбира движението на витлото.

Сега ще се върнем пак при адептите. Ученикът, който отивал при адептите, им носел писма от своя Учител. Какъв е този Учител и отде е, не е важно. Учителите, както и всички учени и философи, са ключове за развитието на човека. Както религиозните системи, така и философските, са сложни системи, не са създадени така просто, както мнозина мислят. Ученикът отивал при адептите с желание да му отговорят на въпроса, който го занимавал от години: как да използува живота си правилно, или какво да прави, за да живее добре. Още при тръгването си, Учителят му казал да спазва правилото: Да излиза и да се връща точно навреме, защото адептите затварят вратата на своя град в определен час. Закъснее ли само една минута, ще стои вън. Като минал през Русия, той чул да се говори там за болшевишкото движение - това било в наши дни - и решил да се спре за известно време, да види, какво ще бъде новото управление, и как ще живеят хората при новите условия. Докато стигне до града на адептите, вратата се затворила.

- Какво представя болшевизмът?-Това е идея , излязла от адептите , които живеят на земята . Ще кажете, че тази идея е лоша. - Не е така. Питам: Какво прави земеделецът, когато иска да насади една нива с нова култура? Той разорава добре земята и изкоренява всичко, каквото намери на нея. Ще кажете, че това е в реда на нещата, такава е Божията воля. Питам: Ако дойде една философска система и изисква да се вземат парите на богатите , да се отнемат правата на владиците , има ли нещо лошо в това ? Ако тази система не иска богати хора , като сегашните , де е лошото ? - Защо стават тези нещо?- Има причини за това. Как ще постъпи синът със своя баща, който постоянно го бил и ругал? Ще му благодари ли? Бащата, в гнева си, осакатил своя син, счупил му ръката или крака, счупил му едно две ребра. Мислите ли, че този син ще благодари на баща си за обходата му към него? Като порасне, синът казва на баща си: Не искам да живея с баща, който осакатил сина си. Или ти ще излезеш вън, или аз, заедно не можем да живеем.

- Какво трябва да бъде управлението на една държава?- Такова , че народът да се повдига , и поданиците да се развиват правилно . Когато едно управление дойде на времето си, то е добро. Управниците трябва да бъдат умни и здрави. Може да се случат и изключения между тях, това е в реда на нещата, обаче, повечето управници да отговарят на изискванията."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...