Jump to content

И3УЧАВАНЕ СЕБЕ СИ


Recommended Posts

И3УЧАВАНЕ СЕБЕ СИ

Първата задача е да изучавате човека. 68-244.

Всеки от вас трябва да започне със себе си. Той трябва да се проучва. 10.28-11.

Човек сам за себе си трябва да бъде обект за изучаване. Красиво е човек да се самоизучава, защото в себе си вижда отражението на Космоса. От вътрешните промени, които стават в него, той ще изучава и промени, които стават във външния свят. 45-125.

Ние трябва да проучим строежа на нашето тяло, външно и вътрешно, като едно общество! Да проучим отношенията на нашите дробове към другите органи; да проучим разумните отношения на сърцето, понеже и то има разумни отношения; да проучим разумните отношения на стомаха, защото и той има разумни отношения и т. н. 9.21-25.

Съветвам ви да си купите едно малко огледалце, в което да се оглеждате често. 67-360.

Изучавайте лицето си, както и черепа, ръцете, да дойдете до истинското знание. Оглеждайте се в огледалото най-малко три пъти на ден, да виждате най-малките промени, които стават у вас. Приятно е на човека да се оглежда. Някои се усмихва, друг става сериозен. Всеки иска да познае себе си. 34-64.

Изучавайте линиите на лицето си, на челото, на носа, на брадата, да се познавате. Ако линиите на челото, на носа и на брадата са повече отвесни, отколкото легнали, имате човек с установен характер. Каквото намисли да прави, той го постига. 66-26.

Добре е човек да изучава носа, устата, ушите на човека, но да не прави бързи заключения. 50-395.

Една от близките идеи е човек да се самоизучава: да изучава своите мисли, чувства и действия. Да се изучава човек, това подразбира той да се самонаблюдава, да изправя погрешките си, но не да се самокритикува. Обикновеният човек не трябва да се занимава със самокритика. Тя представлява остър нож, с който той може да се самонарани. 45-60.

Погледнете главата, лицето и ръката си, да видите, какви блага и богатства се крият в тях. 82-55.

Време е човек да изучава себе си. Като познава себе си, човек е в сила да махне от пътя си всички мъчнотии и страдания. 34-67.

Един знаменит физиогномист и френолог се явил при Сократ, с цел да му посочи някакви характерни черти. Като го разглеждал внимателно, той му посочил ред слабости. Сократ му отговорил: Прав си, всичко това беше, но сега съм друг. Всички слабости, които имах, днес са превъзмогнати. Със силата на волята, с работа и постоянство преодолях всичко. 52-358.

Когато изучавате физиогномически ухото, устата, носа, окото, трябва да ги разглеждате като процес на развитие. 68-335.

Като се изучавате, виждате, какви големи промени стават във вас. 107-176.

Изучавайте себе си, изучавайте своите близки. 36-21.

Добре е човек да наблюдава всяка промяна на лицето, в очите, във веждите, устата си. 34-64.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...