Jump to content

МЕРКИ, НОРМИ ПРИ ЧОВЕКА


Recommended Posts

МЕРКИ, НОРМИ ПРИ ЧОВЕКА

Като ви говоря за тия линии, има една опасност като се гледате, да не би да си кажете: моята брада е такава или онакава, моят нос е особен - и да се отчаете. Вие не сте измервали колко сантиметра имат веждите и носа ви. Вие имате нос, но не знаете, колко сантиметра е дълъг и широк. Глава имате, но не знаете колко сантиметра е обиколката на главата ви. Колко са дълги пръстите ви, и туй не знаете. Защо е толкова дълъг безименния ви пръст, също не знаете. Значи вие имате тяло и не знаете постройката и съотношението на частите му. Всичко туй трябва да приведете във величини. 75.4-293.

Без да разбира, какви трябва да бъдат мерките на нормалния човек, някои погледне очите, ушите, носа, устата си и намира, че не са хубави, не е доволен от себе си. 21-167.

За да следи промените, които стават с органите на лицето си, човек трябва да знае, колко големи трябва да бъдат те, според ръста му. Изобщо, човек трябва да се изучава, да знае, какви мерки да взима за изправянето си. 81-147.

Като знае нормата на нещата, той ще разбира и отклоненията от тази норма. 81-198.

Природата е строго определила всички линии на очите, на веждите, на носа и т. н. Те са все математически величини, строго определени, точно измерени със сантиметър. 75.4-291.

Ако лицето ти е 18 см дълго, какви трябва да бъдат ушите ти? Какво е отношението на ушите спрямо отвеса на лицето? Какво е отношението на носа и устата спрямо този отвес? Между лицето, очите, ушите, устата, носа трябва да има хармонично съчетание. 69-45.

За да следи промените, които стават с органите на лицето си, човек трябва да знае, колко големи трябва да бъдат те, според ръста му. Изобщо, човек трябва да се изучава, да знае, какви мерки да вземе за изправянето си. 81-147.

Ако носът, устата и брадата на човека са правилни и отговарят на мярката, която природата е предвидила, това показва, че силите в организма на този човек са координирани. 81-147.

Като норма за широчината на носа взимам 35 мм. Освен това число има още едно число - 17 см - разстоянието от средата на ушите до темето. Това число е норма. Който има тези две числа в себе си, той е устойчив човек, на него може да се разчита. 73-268.

Когато кажа 166 см, аз имам вече един нормално развит на височина българин. Когато кажа 45 см, подразбирам широчината на гърдите му. Когато кажа 21/2 или 31/2 см, имам пред- вид широчината на неговия нос. Когато кажа 35 см, имам пред- вид неговото теме. Когато кажа 55 ÷ 60 см имам предвид окръжността на неговата глава. Когато кажа 14 ÷ 15 ÷ 16, имам предвид широчината на напречния разрез на главата му. Когато кажа 16 ÷ 22 см, имам предвид диаметъра на главата му. Това са ред числа, които като съпоставим в известни съотношения, от тях изпъква целия строеж на човека, силите, които са работили върху него и т. н. 10.16-13.

Вие трябва да измервате всички части на тялото си със сантиметър, да знаете точно, с колко сте се увеличили или намалили. 46-188.

Намери един светия и започни да изучаваш ухото, устата, носа му. Не говоря за светия създаден от хората. Имам предвид истинския светия. Като изучавате идеалните образи, ще видите своите недостатъци. 68-245.

От ангелите, които обикалят Бога, взимам модел за красиво ухо, за правилен нос, за хубава уста и бързам да приложа всичко, което съм видял. 68-253.

Какъв трябва да бъде носа на един свещеник? Свещеникът трябва да има свещенически нос. Какви вежди трябва да има един свещеник? Той трябва да има свещенически вежди. Под думата „свещеник” не разбирам служител на църквата, но разбирам човек с такова съзнание, с което да служи безкористно, безукоризнена на своите ближни. Какво трябва да бъдат неговите очи. Какъв трябва да бъде неговият нос? Какъв трябва да бъде неговият ръст? Какви трябва да бъдат неговите пръсти? Всичко това трябва да отговаря точно на нормата, та като видиш пръстите на един свещеник, или на един учител, да кажеш: Това са пръсти на свещеник, това са пръсти на учител и т. н. Лицето на един учител не може да бъде като лицето на един свещеник. Кат срещнеш един адвокат, или един военен, те трябва да се различават един от друг. Всички хора, които заемат служби на бащи, майки, сестри, братя, трябва да се различават едни от други. Истинският брат трябва да има лице на брат; истинската сестра трябва да има лице на сестра; истинският приятел трябва да има лице на приятел. В природата това е строго определено. Аз не искам да изнасям тия данни, понеже ще ме разбират криво. Вие ще ги прилагате криво и ще търсите във вашите близки само престъпнически проявления. 10.18-26.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...