Jump to content

123. Съвременната музика е сянка на реалноста


Recommended Posts

123. Съвременната музика е сянка на реалноста

На 24 април в частен разговор с Учителя, научих много неща за музиката.
"Съвременната музика е сянка на реалността. Бах е изразил движението в природата. В неговата музика има динамичност. Тоновете съществуват в природата в друга форма от тази, която ние изявяваме с гласа си. Има тонове органически. Музика е природата. Тези тонове са като ехо - нежни, фини вибрации, които след време ще чуваме. Още не сме достатъчно изтънчени, пригодени да долавяме тези тонове в природата.
Тонът До - това е основата на растението. До е състоянието на всяко нещо, преди да започне процеса на развитието му. Ре е процесът на растене, стъблото на растението, процесът на излизане от напрежението в До. Ми - това е разклонението на растението, разширяване. Фа - напълването преди цъфтежа. То е уплътняването на растението. Сол е цъфтене, разпукване, ухание. Сол е изявеният живот в света. От До до Сол е изгрев, а от Сол до До - залез. Ла е връзване на плода, узряване. Си - това са семките на плода. Октавата - растежът на дървото, това е процес в цялата природа и в човека. Зовът на човека към Бога е мелодия, а отговорът на Бога е хармония, защото в природата има хармония. В Бах е изразено движението, хармонията в природата.
Когато слушаш музика да има сгъстяване - стягане на мускулите, разредяване - чувствата да са по-фини, ефирни, обилни и разширяване - мисълта да се освободи от някое ограничение, да се родят нови, възвишени мисли. Човек, докато живее във физическото съзнание - гъстата материя, е в До. В Ре започва развитието му, растежа му, движението, динамиката. В това движение той ще се добере до движението в природата, което е от света на законите - от духовния свят. В духовния сват започва разширение, разклонение, истински растеж. А напълването и разцъфтяването е връхната точка на душата във физическия живот - разцъфтялата душа, проявена на земята. Плодът и семето вече имат отношение към мъдростта и истината. Истината е малкото, семето - потенциал за великото. Семето е дърво в потенциал. От Си се минава вече в по-висока гама, където процесите се повтарят в друго поле. До в основната октава е права линия, излизаща от точката. Горно До е плоскост, а третото До е тяло - растене. Най-мъчно е да се свири в основата гама До мажор. Във физическия свят сновем, в духовния свят тъчем, а в Божествения - носим. Ако е До основен тон, то излиза из центъра на нещата. Ако една идея излиза из твоя дух, из твоята душа - тя е До. Да вземеш До правилно, е като излезеш из своя център, да поемеш правилно пътя. Когато искаме да вземе основната идея, то е До. В музиката не само да се произнесе, но да се вземе правилно До. До се променя в Ре, Ми, Фа, Сол - това са фази на основния тон, който се променя. Октавата е движение, промени на основния тон. До е да знаеш как да вземеш основния тон. Ре - да знаеш как да тръгнеш; Ми - да знаеш как да вземеш първия завой. Като вземеш основния тон, че да обиколиш целия свят и да пееш, та да преобразиш целия свят - твоето пеене е на място.
Идеята е жива, ако всеки ден ти дава един подтик. Ако не върши това, тя не е жива идея. Силния човек не върви по права линия, а трябва да се огъва. Светлината се движи вълнообразно, за да не прави пакост на някоя буболечица. Праволинейната линия е на Истината, а като се огъваш наляво и надясно, упражняваш сърцето и ума си. Ако имаш тъмнота в ума си и студенина в сърцето си, тонът До не е правилно взет."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...