Jump to content

166. Бъдещата музика ще има богато и творческо идейно съдържание


Recommended Posts

166. Бъдещата музика ще има богато и творческо идейно

съдържание

Учителят ни даваше най-хубавата музика, която съществува в един реален свят, защото тя бе идейна музика. Той казваше, че има една механическа музика, една органическа и една психическа музика. Досега светът познава механическата, безидейна музика, а органическата се е породила с човешкото пеене - гласа.
Бъдещата музика е психическата, която ще има богато и творческо идейно съдържание и ще помага на духовното развитие на хората. Учителят ни даде слънчевия строеж на музиката в противовес на лунния, който е само отражение на светлината, а не животворяща слънчева светлина. Песните и Паневритмията събуждат в нас дълбоки мисли и чувства, тонират и хармонизират вътрешно всеки, който ги слуша и изпълнява. Тон и слог у Него бяха абсолютно синхронни и Той посвети много часове и дни да ни просвети относно великото значение на това Божествено изкуство. Музиката е реален живот, тя е реална творческа сила и като такава върши чудеса. Като слушах Божествената музика на Учителя и противопоставях на нея съвременната музика, ето какви мисли се бяха породили в ума ми. Някои хора събират остатъците на банкетната трапеза и си правят стях обяд. Това е съвременната музика - остатъци от един завършен цикъл в музиката.
Други я събират по прашните градски улици, сред шум и трясък, и с нея парадират. Трети я търсят по брега на морето след буря, там намират миди и мъртви риби, но всичката тази музика е на нощта, на оскъдицата и безсмислието. Иде една музика отгоре, която ще прогони музиката на нощта, както слънчевия изгрев туря край на мрака. Тази музика ще бъде новия банкет на човечеството, новата трапеза. Тя слиза от висините и е още неопетнена от ничия нечиста ръка. Тази музика ще дойде като зазоряване в човешкото съзнание, като зов на пробуждаща се душа след сън, като първи вик на живот от новородено дете. Тя е музика, която ще се роди след страданията на една загиваща култура, на една култура изградена върху безлюбието и насилието и ще бъде балсам за ранени сърца и измъчени умове, музика, която ще влее нови струи на живот в изсъхналите клони на едно велико дърво, удряно от мълнии, брулено от бури, разклащано издън от мощни ветрове. Последната буря на загиващата епоха ще помете остатъците от банкетната трапеза, сметта от градските улици и черупките от морския бряг Тя ще разчисти пътищата за новата музика, която иде да обнови света и създаде една слънчева култура, небивала досега. Плачът на нощната птица - саксофона, ще бъде заменен с радостната утринна песен на издигащата се към небето чучулига, която известява новия ден и весели сърцата на ранните работници на Божията Нива.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...