Jump to content

Recommended Posts

1929-1930 година

От книгите:

Степени на съзнанието.

Естествен ред на нещата.

Служене, почит и обич.

Да ви даде.

Закони на доброто.

Делата Божии.

Доброто оръжие.

Божият глас.

Условия за растене.

Път на живота.

Съборни беседи

Смляната храна, ако не мине от физическия в духовния свят и от духовния в божествения, тя не е завършила своя пълен кръг на движение. Важно е храната да проникне в различните светове и навсякъде да остави своето, за да бъде човек здрав.

* * *

Болестта, която уморява човека, не е нищо друго освен общество от същества, които устройват против него заговор.

* * *

Службата на стомашната система на физическия свят е да смила храната, а в духовния - да прекара страстите и нисшите желания през смилане. Да ги надроби на ситно и да ги изпрати нагоре към огнището. На физическия свят сърцето и дробовете пречистват кръвта, а в духовния свят те са мехът и огнището, през които трябва да минат желанията на човека, да се отдели чистото от нечистото. Мозъчната система отправя заповедите си към различните органи на службата, която те трябва да изпълняват. В духовния свят мозъкът определя службата и мястото на всички мисли в човека. Не смесвайте чистите мисли с нечисти. Мисълта е свързана с желанията, желанията - с действията, а действията - с последствията.

Когато почувствате в себе си нещо твърдо, вземете следното положение: десният крак малко напред, лявата ръка - на хълбока, а дясната - горе на главата, като че сте се подпрели. Това положение внася известна мекота и успокоение.

* * *

Чрез движенията си човек регулира енергията си. Колкото по-съзнателни са движенията му, толкова по-правилно се контролират енергиите. Движенията разтърсват въздуха, чиито трептения се предават на физическото тяло чрез двойника. Двойникът е антена, чрез която човек приема впечатления от външния свят. Тази е причината, поради която двойникът обвива тялото и го предпазва от нещастия.

* * *

Ако се потите много, изтривайте тялото си с влажна кърпа. Мийте лицето и ръцете си по няколко пъти на ден. Ушите - също. Ушите са приемници на звуковите вълни, не трябва да има прах по тях, нито в гънките им.

* * *

Ако косата е суха, остра, щръкнала нагоре, това се дължи на голямото електричество, което се е насъбрало в косите. Препоръчвам за случая да се мокри косата по няколко пъти на ден и да се разчесва. Ако освен това има и главоболие, пак по същата причина добре е да слага човек на слепите очи и челото тънко нарязани картофи на филийки. Те извличат излишното електричество от мозъка. Ако човек не си помогне навреме, електричеството се предава на целия организъм и може вече по-сериозно да се разболее.

* * *

Един от методите за придобиване на злато в кръвта: съзнателна работа върху себе си и употреба на храни, които съдържат злато.

* * *

Съществуват два начина за пречистване на човешката кръв: чрез мислите и чрез чувствата. Чувствата се пречистват чрез даване. Като дава с любов, сърцето се разширява. Колкото по-широко е сърцето, толкова по-лесно се пречиства. Ако някой е беден и не може да дава, трябва да прави умствени упражнения, да си представи, че разполага с грамадни богатства и да раздава на бедни и страдащи. Животът всякога носи условия да се чисти сърцето.

* * *

Може да се дава и материално, и сърдечно, и умствено. Колкото по-чисти са мислите и чувствата, толкова по-чиста е кръвта. Чистата кръв е здраве.

* * *

Благодарение на неуморната работа на атомите в златото, то постоянно расте и се развива. Като казвам да работите за придобиване на злато в кръвта, това значи да се свържете с разумните същества. Всеки елемент е свързан с едно разумно същество.

* * *

Приемете ли една лоша, тежка мисъл в ума си и едно лошо чувство в сърцето си, ще се осакатите.

Човек може да се съобщава с невидимия свят чрез физическото си тяло. В него са вложени възможностите на всички минали култури, както и тия на настоящата и бъдеща култура, затова трябва да го държите в изправност, в ред и порядък.

* * *

Ако не диша правилно, човек не може да бъде нито здрав, нито силен.

* * *

Като ви заболи зъб, мислено вземете едно парче чист пчелен восък, стопете го, оставете го малко да изстине и го турете на болното място като компрес. Ако при първия мислено направен компрес не мине болката, ще направите втори.

* * *

Постът е за болни хора, а не за здрави и праведни. Само болният се лекува с пост. Здравият да яде с благодарност и да не преяжда.

* * *

Силната воля и мисъл могат да заместят действието на рициновото масло, на хинина, на всички медикаменти.

* * *

Ако някъде по тялото ви излезе цирей, наложете го мислено с лук и следете за резултата. Ако мисълта е силна, циреят скоро ще се пукне.

* * *

Ако искате косата ви да расте добре, мокрете я по

няколко пъти на ден с чиста, изворна вода и после я разчесвайте.

* * *

Не прави ли човек гимнастически упражнения добро-волно, насила природата ще го застави - ще дойде някоя болест и тогава ще не ще, ще се върти в леглото от болки ту на една страна, ту на друга.

* * *

Когато чувствата вземат надмощие, когато желанията се увеличават, човек става разсеян и паметта отслабва.

* * *

Когато изпълнява съзнателно волята Божия, човек може мъртви да възкресява, болни да лекува, да изправя своите слабости и недъзи. Молитвата на тези, които са свързани с Бога, може да помогне на тежко болните да оздравеят.

* * *

Няма ли разумност в движенията и в упражненията, по-добре е да не се правят. Никаква небрежност не бива да се допуска при правене на упражненията - те не се ли правят правилно, болестите ще дойдат.

* * *

Болестите, страданията са методи, чрез които природата си служи, когато иска да застави човека да мисли.

* * *

Живее ли съобразно великите Божии закони, човек може моментално да оздравее.

* * *

Тялото трябва да бъде добре организирано, да няма

никакви излишъци, мускул да има, но не и мазнини. Пластично и красиво да е тялото.

* * *

Чрез мисълта и волята си човек може всяка болест да изхвърли вън от себе си.

* * *

Има бръчки, които говорят за вътрешен безпорядък, но има бръчки, които показват доброта, разумност, привързаност, признателност.

* * *

Гръбначният стълб трябва да бъде всякога в посока, перпендикулярна към центъра на слънцето и центъра на земята.

* * *

Дрехите и обувките не трябва да стягат, да притискат тялото и да го ограничават. Не се водете по модата, носете по-свободни обувки и дрехи.

* * *

Болестта и страданието се дължат на безлюбието. Човек трябва да обича, за да бъде здрав, силен и щастлив.

* * *

Отнасяйте се внимателно към своите удове, не ги пресилвайте.

* * *

Който не може да регулира енергиите на своя мозък, той не може да бъде здрав, нито да се развива правилно.

* * *

Който има знания, сам се лекува - поставя здравата ръка

върху болната и оздравява, няма ли знания, търси външна помощ.

* * *

Космите служат за регулиране на енергиите в човешкия организъм. Всеки косъм е център на динамическа сила, която помага за разпространение на кръвта по повърхността на тялото. Космите са толкова необходими за човека, колкото растенията за земята. Ако растенията изчезнат, земята ще се превърне на пустиня, Когато водата потъне дълбоко в земята, корените на дърветата със своята магическа сила я извличат на повърхността на земята. За да не пресъхват изворите на човешкия живот, всеки ден човек трябва да посажда по една добра мисъл и по едно добро чувство в своята почва.

Под истински пост разбирам умерено ядене и спане, умерен живот, хубави мисли и чувства.

* * *

Хора, които ядат люти чушки, люти храни, лесно се гневят.

* * *

Който не може да се откаже от месната храна, той не може да се освободи и от злото. Който не е влязъл в причинния свят, той още не е истински вегетарианец. Кръвта се пречиства чрез храната, чрез чистите мисли и чувства. Вегетарианец е този, на когото деди и прадеди отпреди 5-6 поколения са били все вегетарианци.

* * *

Без правда кръвообращението не може да става правилно.

Ще ви дам едно упражнение за четиридесет дни. То има резултат, ако не се прекъсва, а се постоянства. Или ще го правите, или не. В продължение на 40 дни всяка сутрин преди закуска ще изпивате по една чаша студена вода, на глътки. Ще пиете бавно, съсредоточено, спокойно, без да бързате. Ще знаете, че вършите велика работа за стомаха си. Ония, които имат стегнат стомах, ще почувстват облекчение - стомахът ще се регулира. Това упражнение има значение и за каляване на волята. Макар и отдалече да я носите, пийте чиста вода.

* * *

Кой човек е дал на своето сърце, на своите дробове, на своя стомах и мозък такава храна, каквато е необходима за тяхното здравословно състояние?

* * *

Кръвта, която тече в един народ, създава известни елементи, общи за всички хора от този народ. Кръвта на различните народи е различна. Кръвта на българина се отличава от кръвта на всички останали народи.

* * *

Овчето месо внася известна мекота в организма, а козето месо може да употребяват тези, които искат да живеят дълго. Това го казвам за месоядците.

* * *

Нечистата вода и нечистата любов се отразяват зле на организма. Под нечиста любов разбирам тази, в която животинската, човешката и божествената любов така са преплетени, че мъчно може да се отделят.

* * *

Когато сте тъжни, когато нещо много ви тежи, златните ви украшения загубват своя блясък. Когато златните предмети са потъмнели, както и скъпоценните украшения, може да ги дадете на здрави хора, пълни с енергии и живот да ги поносят малко, за да възстановят своя блясък.

* * *

Всяка добродетел съдържа в себе си специфични лъчи, които действат лечебно. Отрицателните мисли и чувства също отделят специфични лъчи, вредни за организма.

* * *

Ако мислите са хармонични, тази хармония ще се предаде на всички удове.

* * *

Боли ви крак, благодарете, че не ви болят и двата. Боли ви главата, благодарете, че не ви болят ръцете и краката. Като благодарите за всичко, болестта ще изчезне. Човек може да оздравее изведнъж, както и да се разболее изведнъж. Чрез болестите невидимият свят изпитва вярата, търпението, любовта и мъдростта на човека. Колкото по-силна и съсредоточена е мисълта на човека, толкова по-лесно може да се излекува. Достатъчно е да каже една дума само, за да се излекува. Има думи, които действат магически. За това се иска знание - кога и как да се казват.

* * *

Главата не трябва да бъде наведена и изкривена, а да бъде изправена в молитвено положение.

Достатъчно е със ставането си от сън човек да знае какво положение да заеме тялото му, за да се свърже с онези разумни сили, които управляват света и Вселената, и от тях направо да възприема енергии.

* * *

Ръцете спуснати надолу, в почивателно състояние, помага за правилното кръвообращение.

* * *

Светлите мисли, благородните чувства и продължителното ядене на спанак и особено на коприва могат да почернят косите ви.

* * *

Истинска работа е онази, която организира силите на човека.

* * *

Не бива да държите устните си много стиснати или много отворени. Устните едва да се докосват - това е правилното.

* * *

Невъзможно е любовта да мине през човека и той да остане болен. Любовта носи живот, сила, здраве, радост и мир. Хората се мъчат, боледуват, защото не разбират любовта.

* * *

Сърцето е източник на живот - пазете го.

* * *

Колкото по-съзнателно пее човек, толкова повече може да се ползва от магическата сила на музиката. Без да подозира, той се свързва с всички разумни, възвишени същества, които му се притичват на помощ.

* * *

Когато известно преживяване стане много тежко, непоносимо, човек трябва да заспи или да изгуби съзнание, за да понася по-лесно.

* * *

Като знаете силата на Словото, трябва да сте много внимателни, да избирате думите си, с които си служите. Някоя майка е недоволна от детето си и го проклина. Не се минава много време и клетвата го постига. Бъдете внимателни в думите, мислите и чувствата си.

Материята на човешкото тяло може да се уподоби на материята, от която земята е направена. Всяка частица от тялото има свойствата на материята на земята, значи човек трябва да се хармонизира с материята на земята, за да бъде добър.

* * *

Краставицата действа благотворно върху нервната система, но да се яде сутрин и на обяд; вечер да не се яде, за стомаха не е хубаво. Изобщо вечер, ако не ядете, ще сте сто пъти по-добре.

* * *

Сърцето е съвършено независимо от човека - то има автономно управление. Понеже е представител на божественото начало в човека, значи е една държава, напълно независима и свободна. В сърцето са написани божествените закони. Не правете опити да владеете нечие сърце, нито

пък позволявайте вашето да владее някой.

* * *

Зъбите не трябва да се мият всякога с четка, достатъчно е да се мият с топла вода и сапун, или с малко спирт. Много болести се дължат на микробите, които се развиват в зъбите.

* * *

Светът е пълен със същества, изостанали в своето развитие, които влияят на човека. Много от тези същества нямат нищо общо с даден човек, но го нападат със своите лоши мисли. Някой път имат роднински връзки - деди, прадеди, които не могат да се ориентират в невидимия свят, обикалят около своя близък и му влияят. Често една тяхна мисъл може да произведе цяла пертурбация в ума на човека.

* * *

Има специална храна, чрез която може да се възстанови паметта. Има храна за развиване на поезия, изкуства, наука. За да дойде до тези храни, преди всичко човек трябва да развие съответни мисли и чувства. Какви мисли отговарят на сливата, на черешата, на ябълката, на крушата? Всеки плод е свързан с една божествена мисъл. Знае ли мислите, които са свързани с плодовете, човек може да се ползва от силата на тези плодове. Мойсей вдигна тоягата, удари канарата и оттам потече вода. Ако тази тояга е във вашите ръце, ще има ли някаква сила? Силата беше в Мойсей, а не в тоягата. Ако вие имате любов в себе си и знаете как да произнасяте думата „любов", ще вършите по-големи чудеса от тези, които Мойсей вършеше.

* * *

За да греши по-малко, човек трябва да яде по-малко.

* * *

Каквото и да прави, колкото и да рита, човек не може да се освободи от закона на кармата. На парчета ще го накъсат, но ще го хванат.

* * *

Имате ли някакво неразположение, изпейте му една песен. Неразположението е едно обсадно положение. Станете ли сутрин неразположени, първата ви работа е да се обърнете към Бога, да благодарите, че все пак сте на крак, после ще намокрите косата си, ще се вчесате добре. Ще измиете много добре лицето и ръцете си, ще изчистите ноктите си, ще се преоблечете, ще обуете чисти обувки, ще направите молитва, ще подишате дълбоко и тогава ще започнете работата си.

* * *

Словото Божие е най-чистата храна.

* * *

Мине ли през ума някаква отрицателна мисъл, не се спирайте върху нея, не ровете. Ако мразите и не можете да търпите някого, не мислете за него. Ще кажете, че този човек ви е изял десет хиляди лева и не можете да го търпите. Вашият мир струва повече от десет хиляди лева.

Ако човек не знае правилно да спи, да яде, да диша, да седи, да се движи, да мисли и да чувства, той не може да служи на Бога.

Вземете си малко чиста пепел от изгорели клекове, пресейте я добре и когато сте неразположени, вземете малко от тази пепел (на върха на ножа), излейте я в чаша гореща вода и като се утаи, изпийте водата.

* * *

Среброто чисти от непотребни вещества, златото е носител на енергии, желязото усилва, но взето в по-голямо количество огрубява човека. Всеки човек трябва да има по няколко грама злато външно и вътрешно в себе си.

* * *

Пазете мозъка си от излишни напрежения и сътресения.

* * *

Внушавайте си, че сте здрави, че имате гъсти коси, че имате здрави зъби.

* * *

Доброто - ето начин за подмладяване, за закрепване на здравето.

* * *

Не изразходвайте енергиите си преждевременно, за да бъдете активни и способни за работа през целия си живот.

* * *

Избягвайте да спите върху камъни - те изсмукват силите на човека. Избягвайте ония хора, в които мъртвата материя е взела надмощие.

* * *

Светлите мисли регулират нервната система, кръвообращението, дишането и храносмилането.

Заблужденията, слабостите също са причина за някои заболявания.

* * *

Докато умът контролира движенията на сърцето, то бие равномерно.

Един ден, когато учените изучат законите на светлината и топлината, ще лекуват всички болести със светлинна и топлинна енергия. Няма да остане болест неизлечима.

* * *

Когато човек мига бързо, нервната система не е в ред.

* * *

Колкото повече спи едно същество, толкова е по-несъ-вършено. Сънят има отношение към съзнанието.

* * *

Всяка отрицателна мисъл привлича към себе си съответни отровни вещества, които внасят дисонанс както в самия човек, така и в природата.

* * *

Като пипнете ръката на човека, трябва да усетите мека, приятна топлина. Около ръката има друга, светла, подвижна ръка, която е двойникът й. Докато двойникът действа правил-но, и физическата ръка е нормална. Осакати ли се нещо двойникът, и физическата ръка се осакатява. Не само ръката, но и цялото тяло има специфичен двойник. Общата или частична парализа се дължи именно на преждевременно отделяне на двойника от физическото тяло, а то се дължи на неправилното преминаване на природните енергии през ръцете и краката.

Човек възприема умствена енергия от пространството.

Щом изпаднете в лошо настроение, променете положението на ръцете си и кажете: аз съм човек, който мисли; гцом мисля, стоя по-високо от своите настроения и лесно се справям с тях. Повторете тази мисъл няколко пъти.

* * *

Когато човек обича, пулсът е нормален, кръвообращението правилно, дишането дълбоко.

* * *

Искате ли да бъдете здрави, научете се да не виждате отрицателните и криви прояви на хората. Затворете си очите за всичко, което ви се вижда неправилно. И да виждате кривите неща не ги критикувайте.

* * *

Хора, които имат някакъв недостатък в дишането, са сприхави, нервни, лесно се сърдят и най-малката причина може да ги изкара от равновесие.

* * *

Когато някой злоупотребява със силите, които му са дадени, природата ще му изпрати някоя болест да го ограничи.

* * *

Понеже човек е богат на енергия, изразходва я безразборно, а не знае, че за всяка енергия, която му е дадена, природата държи сметка. Тя го кредитира във всички случаи, но каквото дава, пише в тефтер. Един ден човек ще плаща за неправилното и неразумно изразходване на енергиите.

Отслабването на паметта се дължи на миналия живот на човека, който е изопачил чувствата си. Неестествените чувства са причина за отслабване на паметта.

* * *

Чрез хремата и кашлицата дробовете и цялата дихателна система се чистят от утайки.

* * *

Една от причините за заболяване на черния дроб е, че заболелият е недоволен от всичко, загубил е надежда за живот, за успехи. Ляга, става, спи, яде, движи се, но всичко вижда откъм черната страна; за него всичко е лошо, отрицателно.

* * *

Започне ли нечистотата да влиза в живота, смъртта веднага прави крачка напред.

* * *

Какво от това, че някой казал нещо лошо за вас или че ви оплюл? Не се интересувайте от отрицателните неща, не ги внасяйте в ума си.

* * *

Пиянството е нечистота, лакомията е нечистота, одумва-нето е нечистота, завистта, злобата са нечистота.

* * *

Дето има страх, там всякога има неразбиране на живота.

* * *

В сегашния живот топлината е по-опасна от студа. Ако някой човек се подложи на замръзване по специален начин, студът няма да го повреди. Той може да се запази в това

състояние векове и после пак да се размрази. Размразяването трябва да става от опитни хора, да умеят да възстановяват постепенно кръвообращението.

* * *

Дебелите устни говорят за известна деформация в човека, предизвикана от застой в астралния му живот. Щом чувствата са възбудени чрезмерно, устните надебеляват.

* * *

Въздухът е носител на божествените мисли, които първо преминават през дихателната система, дето се преработват, трансформират и оттам чрез кръвта отиват в мозъка. Божествените мисли не се възприемат направо чрез мозъка. От въздуха чрез вдишването отиват в белите дробове, после в мозъка, който ги облича във форми и изявява навън, за да станат видими. Въздухът е главният носител на мислите. Ако при сегашните условия се отнеме въздухът, човек не би могъл да възприеме никаква мисъл. Ето защо трябва да дишате правилно, да възприемате божествените мисли и да ги предавате после на мозъка. Но аз не говоря за въздуха като смес от 4/5 азот и 1/5 кислород и плюс още други примеси и утайки, но говоря за онзи първичен елемент, онази първична есенция, която служи днес за условие за живот. Затова, когато човек диша, съзнанието му трябва да бъде будно, защото мислите, които се пренасят чрез въздуха през дробовете, ще се възприемат от съзнанието.

* * *

Ние сме дошли тук, на височина 2230 метра, на второто езеро, Рила, за да се освободим малко от своите обикновени и тревожни мисли, както и от тези на хората. В ниските места, където живеят много хора и животни, въздухът е пълен с обикновени мисли и желания, от които трябва да се освободим.

* * *

Доколкото съзнанието ви е будно и окото чисто, дотолкова ще можете да се възползвате от въздуха като животворна сила. Ползвате ли се правилно от него, вие ще бъдете и външно, и вътрешно силни, с добре устроен организъм, с хармонични мисли и чувства, с големи познания.

* * *

Знаещият, адептът, който разбира законите на природата, може да вземе материя от въздуха, да я сгъсти и да създаде от нея всичко каквото пожелае. Като извлече от въздуха елементите, които са необходими за растене на житото, от тях той може в късо време да приготви хляб колкото иска. В това отношение всички планини представляват складове от различни елементи. Енергията може да се превръща, да се видоизменя, но трябва да се знаят законите, чрез които става това превръщане. За да стане материята годна за храна, тя първо трябва да премине през камъните, после през растенията и най-после да се приеме от човека.

* * *

Тъмно ли е в съзнанието ти, и окото няма да вижда ясно. Светло ли е в съзнанието ти, и окото ти външно ще вижда ясно.

* * *

Всяка мисъл, всяко чувство и всяко желание, които минават през нас, представляват разумни същества, които по този начин се свързват с нас и ние с тях. Ако човек осакати някои от своите мисли, чувства и желания, с това той прекъсва връзките си с разумните същества, чиито са тези мисли и чувства, а по този начин се изолира от разумните същества, с които по-рано е бил във връзка, защото той няма вече съответните органи, с които ще влезе във връзка. Ето защо човек трябва свещено да пази своите мисли и чувства, понеже те са пътища, чрез които той се свързва с божествения свят, с ангелите, със светиите, с всички добри хора.

* * *

Болният трябва да знае, че ако направи връзка с Бога, по-добър лек от този няма за него.

* * *

Не е хубаво да носите дрехи от умрели хора, нито от болни, нито стари дрехи. Постоянно ще си шиете нови дрехи, ще се обновявате и външно и вътрешно.

Лошите мисли и чувства развалят новите, хубавите дрехи.

* * *

Понякога тежестта на сърцето, която изпитвате, се дължи на ред поколения, живели преди вас.

* * *

За човека са нужни следните неща на ден, за да е доволен: един килограм хляб, една чиния варен боб и малко плод, било праскови, ябълки, грозде, круши или друг плод.

* * *

Един час поне преди изгрева на слънцето ти трябва да

си на крак. Да не спиш, нито да се излежаваш.

* * *

Ако някой заболее, да каже на болест: „Всичко чрез Него стана. Ти с Него ли ще работиш или без Него? Ако си с Него, добре дошла, но ако си без Него, излез навън". Ще я принудите болестта да си отиде.

* * *

Който иска да постигне нещо велико, трябва да яде малко.

* * *

Ако е нужно парче кожа да се присади на болно място, да не режат от здраво място, но да се слага нова, изкуствено произведена кожа. Един ден това ще се постигне.

* * *

Има клетки смъртни и безсмъртни. Безсмъртните клетки носят в себе си безсмъртие. За култивирането на всеки вид клетки се изисква специално време и специални условия.

* * *

От слънцето произтичат и огънят, и електричеството. Ако слънцето измени отношенията си към земята и съществата, които живеят на нея, ще изменят отношенията си.

* * *

Причината за спящото състояние на хората се дължи на гъстата материя, в която са вплетени. Тази гъста материя им пречи да мислят правилно. Съвършените хора никога не спят.

* * *

Всяка посока, всяко направление: изток, запад, север,

юг, откъдето идват силите на природата, оказва специфично влияние върху човека.

* * *

Няма ли пресен хляб и пресни плодове, не яж нищо. Консерви не яж.

* * *

Светлината е материална сила, подобна на извор. Водата и светлината представляват една и съща материя в две различни състояния. Ако сгъстите материята на светлината, последната ще се превърне във вода, ако пък разредите материята на водата, т.е. ако я разложите на нейните основни елементи, които поставяте на крайно разредяване, ще получите материята на светлината. Светлината се движи, както и водата.

* * *

Бръчките говорят за сухота на сърцето, за безлюбие.

* * *

Недоволството е проказа за съзнанието. Недоволството предизвиква преждевременна смърт.

* * *

За да се подмлади, човек трябва да внесе в организма си от онази първична вода, която е носителка на живота, достатъчно е да се направи само една инжекция от пьр-вичната вода в кръвта на стария дядо, за да го видите превърнат в млад момък. Да се мисли, че старият не може да люби, е толкова вярно, колкото е вярно твърдението, че той не се нуждае от храна. Да не люби, това е неестествено и временно състояние, а да люби и старият, и младият е естествено. Грехът на човека не се заключава в яденето или в обличането, но в непознаване на любовта.

* * *

Колкото по-възвишени мисли минават през човешката глава, толкова по-фина храна представляват те за човека. Не само с хляб се живее, но и с всяко Слово, което излиза от Бога. Силата на човека седи в неговата мисъл. Мисълта храни човека, както и хлябът. Ако мислите не са здравословни, колкото и да се храни физически, той пак ще линее. Който живее по законите на любовта, на вярата, на надеждата, той и със сухи корички хляб може да бъде здрав и весел. Словото Божие е живият хляб, сгъстена божествена енергия. Житното зърно е едно от любимите деца на ангелите, то не е нещо обикновено. Колкото повече го дъвчете, толкова повече дава.

* * *

За физическия свят трябва физическото тяло да бъде добре организирано. За духовния свят трябва да има добре организирано астрално тяло. За умствения - добре организирано умствено тяло. И трите тела са еднакво важни.

* * *

Докато човек живее в разрез с божествените закони и с разумните закони на природата, той всякога ще се натъква на злото. Докато човек се опитва да коригира законите и порядъка на великата природа, злото винаги ще се промъква в неговия живот.

* * *

Ако в организма си човек има повече желязо, отколкото трябва, човек ще е груб и твърд по характер, ако пък е по-малко, отколкото трябва, той ще е малодушен, страхлив. Органическото злато придава благородство на характера и мисълта е устойчива.

* * *

Не яжте яденето на когото и да е. Майката до седемгодишна възраст на детето си сама трябва да му готви. Колкото е важна физическата храна, толкова е важна и духовната, и умствената. Ще се храните с храна, излязла от добри и здрави готвачи.

Мозъкът е на разположение на духа. Чрез него духът действа върху всички удове.

* * *

Лъжата е болезнено състояние. Страхът - също.

* * *

За да пречисти водата от примесените към нея вещества, природата я прекарва през пясъчни пластове; същото трябва да прави човек със своите неестествени мисли и желания, които приема от външния свят, не ги ли филтрира, постепенно ще губи силите и здравето си. За да усилят зрението си, хората трябва да филтрират мислите и желанията си. Като усилва външното си зрение, с него усилва и вътрешното си зрение. Физическото зрение е ограничено, а духовното не е. Духовният човек вижда на грамадно разстояние. За в бъдеще почти всички хора чрез своето вътрешно виждане или чрез вътрешното си радио ще схващат нещата, които стават на хиляди километри от тях и така ще могат да си помагат.

Човек с морален устой живее по-дълго време, отколкото този, който не е морален.

* * *

Физическото тяло е една от обвивките на човека; ду-ховното - втора обвивка; умственото - трета; причинното -четвърта, и т.н. Колкото по-високо издигнат е човек, толкова по-добре са развити неговите тела.

Истинският човек има седем тела. Обикновеният човек има само едно тяло, с което работи на земята. Колкото по-добре са развити телата в човека, толкова по-големи са възможностите му.

* * *

Какъвто е човек по тяло, такъв е и по дух; какъвто е по дух, такъв е и по тяло. Болният, хилавият не може да бъде гениален. Гениалният има особен строеж на тялото си и ако боледува, лесно се справя с болестите си.

* * *

Ако се наложи да спите малко, не се безпокойте, човек не се нуждае от много сън. 4-5 часа са достатъчни. За светията и един час е достатъчен.

* * *

Ревността е нисше, животинско чувство.

* * *

Ония, които са родени сутрин, коренно се различават от тези, които са родени вечер. Всеки човек носи белезите на часа, минутата и секундата на своето раждане.

Болна ли е ръката, цялата психика се изменя. Ръката крие в себе си ред сили и способности.

* * *

Истинското знание се придобива само от слънцето. Има часове, минути и секунди, когато слънцето отправя към всяко живо същество особен род лъчи, които се отразяват благоприятно върху живота му. Може ли човек навреме да възприеме тези лъчи, коренно се преобразява.

* * *

Колкото по-правилни и хармонични са мозъчните енергии, толкова по-големи са възможностите на човека да изпълнява волята Божия.

* * *

Братството по кръв продължава до четири поколения най-много.

* * *

Ние дишаме чрез дробовете и чрез порите си, но има хора, които са постигнали вътрешно дишане - чрез астралното и умственото си тяло. Някои могат да задържат въздуха в дробовете си повече от половин час. Светът ще се оправи чрез дишане.

* * *

Адептите знаят изкуството да влизат и излизат от тялото си, обикалят пространството и така се обновяват.

* * *

В чистотата, любовта и неизменните ви отношения към Бога се крият методите на подмладяването, оживяването и възкресението.

Среброто е най-добрият проводник на енергиите, които идват от луната. Тези енергии чистят организма. Който иска да се очисти от греховете си, да се свърже с луната. Различни са реакциите между среброто (в кръвта) и луната в периодите на нейното пълнене и празнене.

* * *

Хора, които не могат да се лекуват от слънцето, нямат достатъчно количество злато в кръвта си.

* * *

Както човек не може без щитовидна жлеза в организма си, така и светът не може без добри хора. Добрият човек е щитовидната жлеза на света.

* * *

Доброто е в сила да организира неорганизираната материя.

* * *

Болестите не са нищо друго освен нисши същества, които влизат в човека и започват да се размножават за негова сметка. За освобождаване на тези същества, наречени микроби, Христос препоръчва пост и молитва.

* * *

Чумата се лекува чрез пиене на гореща вода - всеки час по една чаша. Чрез водата серумът в кръвта се разредява и микробите постепенно престават да се размножават. През време на болест никаква храна не бива да се употребява. Връзката на човека с Бога представлява силна динамическа мисъл, която се отразява върху микробите като електрически светкавици. Така атакувани от две страни, чрез обстрелване от глад, микробите престават да се размножават и умират. Достатъчна е 24 часа усилена война с микробите на чумата, тези нисши същества, за да ги заставите да излязат вън.

* * *

Грозотата на хората се дължи на греха. И в най-красивите форми има понякога нещо грозно. Слънцето, източник на най-голямата светлина, произвежда чернота, стига няколко месеца да се печете на лъчите му.

* * *

Всяка промяна, която става в ставите на човека, се отразява и върху съзнанието му. Понеже кракът на човека е свързан с добродетелите, а те - с духовния свят, затова човек не бива да чупи и изкълчва краката си, да бъде буден, да не пада. Всяко нарушение на здравословното състояние на един от удовете на човешкия организъм произвежда вътрешна дисхар-мония в него. Органите и удовете са създадени от известни добродетели. Всяко заболяване на някой орган или уд оказва влияние върху онази добродетел, която го е създала.

* * *

Косата трябва да бъде светла - от всеки косъм да излиза светлина. Целият човек трябва да е светещ, защото е образуван от светлина.

* * *

Ако ръката ти е много студена, или много гореща, или много влажна - не се ръкувай.

* * *

Упойките са отрова, затова, ако ще трябва да ви оперират, по-добре е, ако можете да издържате, да не ви упояват.

* * *

Някои стават неврастеници от големи безпокойства. Само неразумният може да се безпокои за обикновени работи.

Разумният вижда и разбира нещата и не се безпокои за дребни работи.

* * *

Ако кръвта не се разпространява правилно по всички центрове на човешкия мозък, някои центрове ще се хранят повече за сметка на други, които ще бъдат в лишения. Ако човек живее повече в нисшите области на мисълта, кръвта храни повече задните центрове на мозъка, семейните чувства, гордостта, щестлавието. За сметка на тези чувства гладуват моралните. Моралните чувства са съставени от клетки, които изискват чиста, префинена храна.

* * *

Изучавайте законите на разумната природа, за да можете когато е необходимо, да увеличавате топлината на сърцето си. Увеличаването на вътрешната топлина не подразбира вдигане на температурата, както при болния. Температурата на болния се дължи на особено горение в организма, предизвикано от натрупване на различни утайки като непотребни вещества. Вътрешната топлина, за която говоря, подразбира правилно и разумно увеличаване на свещения огън в човека. Под влиянието на този огън се развиват правилно човешките дарби и способности.

Със силата на мисълта, стига да знаеш как, можеш да си набавиш, когато си гладен, какъвто хляб искаш.

* * *

Който изпълнява волята Божия, може да укрепи здравето си, да укрепи ума и сърцето си.

* * *

Ако само с присъствието си човек може да лекува болни и да внася радост в човешките души, казваме, че той е служител Божий, служител на новото учение. „По плодовете на живота им ще ги познаете."

Дойде ли човек до 42 градуса температура, умира, защото частиците на тази топлина са толкова едри, че като минават през частиците на материята, от която е направен организмът, те ги разрушават, същото е и ако човек се подложи на действието на електрическия ток от две хиляди волта, ще умре, но ако се подложи на действието на ток от двадесет хиляди волта и нагоре, ще се обнови, ще се пречисти, без да изгори. Молекулите на частиците на тока от 25 хиляди нагоре са крайно малки, минават си свободно през тьканите, масажират ги, обновяват ги, пречистват ги. Има няколко вида топлинна, светлинна и електрическа енергия, които се отразяват различно върху организма. Физическата топлина изгаря, но има друга, тази на малките частички, която съгражда и обновява. Колкото по-високи и многобройни са техните трептения, толкова по-благотворно е действието им върху човешкия организъм. Много хора заболяват от неврастения, вследствие на топлината, която известен род

чувства произвеждат в задната част на главата. Тази топлина се отразява вредно и върху стомашната система, както и върху дробовете. Лекуването на тези хора става чрез превръщане на топлинната енергия в магнетизъм, който повдига жизнената сила на организма. Има лекари магнетизатори, които освобождават човека от вредната за организма топлина. Водата, взета в хомеопатимна доза, играе важна роля в това лекуване. Влезе ли по този начин в мозъка, тя намалява горението и болният оздравява. Но лекарят трябва да бъде разположен, да отправи добри мисли и чувства към болния. Всеки лекар не може да лекува.

* * *

Ако се изложите на слънчевата топлина и светлина не навреме, те могат да ви убият. Един слънчев удар може да умъртви човека.

* * *

Размножаването не става произволно. Точно определено е колко души трябва да се родят и колко да умрат не само за цяла година, но и за всяка минута, и то за целия свят. Изчислено е, че за една година се раждат около 40 милиона и почти толкова умират.

* * *

Колкото по-чиста и здравословна храна употребява човек, толкова по-велико и светло бъдеще си приготвя той. За да се очисти храната от отровите, които идват от земята от една страна и от самите животни - от друга, тя трябва да се пречиства. Никакъв физически и психически начин не е в състояние да пречисти храната освен мислите и чувствата на хората. Най-много отрови се съдържат в месната храна. Неврастенията отчасти на това се дължи. Ще дойде ден, когато и растенията в стремежа си да запазят живота си ще започнат да отделят от себе си отрови, с които ще пакостят на хората. И днес има такива растения, които отделят вещества, вредни за човека. Хората ги употребяват като лекарства.

* * *

Болестите се предизвикват от инертната материя в човека, но зад тази инертна материя се намира разумно същество, добро или лошо, затова някои болести разрушават организма, а някои го обновяват. Зад микробите, причинители на различни болести, се крият разумни същества.

* * *

Правата и чиста мисъл внася елементите на безсмъртието у човека.

* * *

Една от причините за атеросклерозата е алчността. 1/1 като раздаде всичко, което е събрал, болестта ще го напусне. 1/1 затлъстяването се лекува по същия начин.

* * *

Доброто е в сила да преобрази злото и да го организира. Инертната материя, макар и мъртва, може да се преобрази.

* * *

Молитвата е метод, чрез който човек се свързва с природата, както химикът с химическите действия. Вие не можете да се свържете с природата, ако нямате в себе си онзи непреривен молитвен дух. Молитвата представлява светлина и топлина, необходими за свързване на човешката душа с Бога, с разумната природа.

* * *

Всеки носи свидетелството със себе си. Ако тялото на човека не е съградено от фина, чиста материя, той не може да бъде нито способен, нито добродетелен, ако мускулите и костите му не са съградени от най-чиста материя, той не може да има здраво, издръжливо тяло.

* * *

Праведният е винаги хубаво, чисто, спретнато облечен.

* * *

Тялото е свещено нещо и ще го къпеш, обличаш, поддържаш както трябва.

* * *

Може ли да хармонизира силите на своя организъм, човек разполага с магическа тояжка.

* * *

Устните трябва да бъдат аленочервени.

Веждите са особен род антени, чрез които се възприемат мислите.

* * *

Във всеки човек има скрити сили, които могат да го лекуват, стига да се събудят. Те могат да се събудят естествено чрез изпотяване, чрез екскурзии, чрез бани. Също чрез електричество и магнетизъм. Щом трептенията на организма се повдигнат, човек оздравява.

По този начин могат да се лекуват много болести, дори ракът. Чрез големите кризи болният се чисти от вредните влияния.

Докато човек държи в себе си страха и подозрението, дробовете и сърцето му ще се свиват, но ако внесе в сърцето си любовта, а в ума си повече светлина, веднага ще възстанови равновесие между силите на организма.

* * *

Музиката повдига вибрациите на организма, събужда жизнените сили, затова и като болен, и като здрав човек трябва да пее.

* * *

Земята, както и всички същества, диша. Земната кора се повдига и спада на височина 25 см. Един велик и разумен човек регулира дишането на земята и на всички живи същества. Ритмусът в дишането на хората съвпада с ритмуса при дишането на земята. Бурите на слънцето са неговото дишане.

* * *

Някои хора са толкова страхливи, че заболяват от неврастения.

* * *

Ако слънчевите лъчи не проникват в човешкото тяло, човек не може да прояви никаква разумна дейност. Слънчевата светлина и топлина крият в себе си висша разумност, от която съзнанието се развива.

* * *

Сърцето свързва дейността на мозъка и на стомаха. Какво ще стане, ако се отнеме сърцето му?

Сърцето е орган, който възприема и предава божествените чувства. Сърцето е свързано с космоса, откъдето черпи жизнените си сили. Доколкото силите на сърцето се проявяват правилно, дотолкова умът се развива нормално. Когато връзката между дейността на сърцето и космичните енергии се прекрати, животът на човека се прекъсва.

* * *

От божественото начало идват енергиите на живота.

* * *

Мозъкът не може да функционира правилно, ако сто-машната и дихателната системи не са в изправност.

* * *

Мозъкът на гениалния човек е създаден от особена материя, която не съществува на земята.

* * *

Как можа Христос да ходи по морето? Христос познаваше всички закони на природата и се ползваше от тях, когато искаше. Това знаят и гениалните хора. Един гениален човек може да направи тялото си много леко, до един грам, и много тежко, както земята.

* * *

Ако замине възрастен човек за онзи свят, той слиза на земята след 45-50 години, а децата слизат по-скоро, през две-три години.

* * *

Когато човек умира, клетките постепенно се разединяват, разпръскват се в пространството, дето продължават да живеят.

Няма форма на земята - и змията, и тигърът, която да не се подчинява на любовта.

И най-жестоките престъпници, поставени на огъня на любовта, могат да се изправят.

* * *

Характерът на човека се познава по къщата му. Каквато е къщата му, такъв е и той.

* * *

Нечистата почва не може да роди чисти плодове. Избирайте местата си, където ще се заселвате или където ще садите.

* * *

Космите са антени, чрез които човек може да се съобщава не само с хората от далечните краища на земята, но и с другите планети. Чрез космите си човек може да възприема трептенията на Слънцето, на Луната, на Юпитер, на Марс и прочее, да влиза във връзка с тях. Всички косми не възприемат еднакво трептенията, както и очите на човека не възприемат еднакво светлината. Едното око възприема по-добре от другото. Пръстите на ръцете също имат различна възприемателна способност. Цялото тяло на човека е сбор от множество антени. В това отношение той представлява възел, от който излизат антени - възприематели на безброй мисли, чувства и желания.

* * *

Свещено нещо са водите, изворите, реките - отнасяйте се към тях с уважение; почиствайте ги, ако ги видите замърсени; мийте се далеч от тях, а не в тях.

* * *

Най-хубавият обяд е този, който става с любов.

* * *

Човек умира, когато се скъса връзката между душата му и Първата причина, но и тази смърт е частична, не е пълна.

* * *

За да постигнете нещо, научете се на търпение, т.е. научете се поне по две минути да задържате въздуха в дробовете си.

* * *

Колкото по-чувствителен е човек, толкова повече се влияе от чуждите мисли и чувства, но той трябва да знае законите да се огражда и да познава откъде идват влиянията. Хората така са свързани, че не могат да се освободят изобщо от влияния, но поне да се пазят от лошите влияния. Лошите влияния могат да бъдат като морските вълни, които бушуват вън от парахода, без да проникнат вътре.

* * *

Адептите се хранят само с въздух, при това някои от тях приемат въздух само един път през целия си живот. Те се отличават от хората по това, че дълго време дъвчат, обработват храната си (както въздуха, така и водата те дъвчат). Има адепти, които се хранят само със светлина.

* * *

Колкото по-интензивна е светлината, толкова по-дълги са нейните линии. Оттук вадим заключението, че носът на човека се удължава по причина на светлината, която прониква в неговия ум. Ухото се удължава по причина на топлината, големите уши показват добре развити чувства.

* * *

Мозъкът разполага с три билиона и шестстотин милиона клетки.

* * *

Топлината на мозъка трябва да бъде постоянна; няма по-опасно нещо от това да се повишава дейността на мозъка, както и неговото напрежение, но никога неговата топлина. Щом се повиши топлината му, явяват се различни болезнени състояния, разстройство на ума, неврастения, стомах, дробове, жлези. Когато човек мисли право, топлината на мозъка не може да се повишава. Когато в мозъка става известно триене, тогава топлината се повишава, а триенето се получава от несбъднати желания. Колкото повече човек настоява да реализира известно желание, толкова по-голямо триене става между мозъчните частици. Оставете това желание да се реализира, когато му дойде времето.

* * *

Божественият човек слиза на земята само един път през 1500-2000 години като учител. Силата на човека зависи от храната, която той приема като органическа, психическа или умствена. Приемането на физическата храна е аналогично с приемането на умствената храна. Каквато храна приемаш, такъв ще станеш. Наблюдавайте животните, да видите каква разлика има между тревопасните и месоядните.

* * *

Ако живееш по божествен начин, няма да постиш, ако живееш по човешки, ще постиш.

* * *

Търсете красивото, което Бог е вложил в душата на човека, а не погрешките му.

* * *

Има една светлина, от която хората умират. От човешките очи излизат особени светли лъчи, които действат убийствено. Човек с такива очи, като влезе между хората, носи нещастие. Хора, които са възприели светлината на такива очи (лоши), се разболяват. Има обаче очи, които лекуват.

* * *

Един познат ми разправяше следното: „Десет години аз бях сърдит на майка си и на баща си. В това време ми излизаха постоянно циреи. Десет години така - един излезе, скрие се, друг излезе и т.н. Като се помирих с родителите си, циреите изчезнаха". В случая омразата се е събирала в материята на цирея и е излязла навън. Когато ви излиза цирей, ще знаете, че злото излиза чрез него. Всяка лоша мисъл, всяко лошо чувство, всяка лоша постъпка в живота ви се проявява във вид на ревматизъм, цирей или друга болест.

* * *

Науката е област, в която човек може да си почине. Науката е област за придобиване на здраве и сили, за лекуване на човешката душа.

* * *

Всеки адепт си има по един скъпоценен камък и го носи винаги със себе си. Носенето на скъпоценен камък е от голямо значение, не е от суета.

Достатъчно е да погледнете ръката на човека, за да разберете колко време ще живее на земята. Това се определя от линиите на ръката, както и от тяхната дължина, дълбочина и ширина. Колкото по-широк е носът на даден човек, толкова повече той ще живее, в смисъл, ноздрите да са широко отворени. Колкото по-малко приема въздух човек, толкова по-слабо се окислява кръвта, толкова по-сплеснати са ноздрите, толкова по-често боледува човек; отделя се повече въглена киселина, остават повече утайки, кръвта е нечиста, гръдният кош се стеснява и при това положение рано си заминава човек.

* * *

Развалянето и подобряването на времето има връзка с живота на човека. Бурите, циклоните, наводненията, земетресенията имат отношение към вътрешния, органическия живот, както и към мисълта на човека.

* * *

Щом нещо отвътре ти каже да не отиваш на работа, трябва да послушаш своя глас, това е вътрешен закон, на който трябва да се подчиниш.

* * *

Ако пръстите в основата са дебели, трябва да възпитавате стомаха си; ако са възлести, ще възпитавате дихателната система; ако са заострени, ще възпитавате ума си, такива хора послъгват доста, преувеличават и сами си вярват на лъжите.

За да лекувате някого, трябва да внесете в болния елементите, които му липсват. Трябва да дадете нещо от себе си, за да лекувате.

* * *

Богатството на човека е в неговата кръв. Ако кръвта му е венозна и в нея има млечна киселина, той не е богат и мисълта му не е силна.

* * *

Корените на симпатичната нервна система са в стомаха, дето има жлези, наречени стомашен мозък, чиито клони отиват в главния мозък и от там изпращат енергиите си надолу. Имаме плодове на човешкото естество и плодове на животинското естество, на един минал живот, който се преповтаря, и чиито плодове са горчиви. Ако симпатичната нервна система се управляваше от главния мозък, човек би изпаднал в животинско състояние по закона на инстинкта за самозапазване. Спасиха ли живота си онези допотопни животни, които бяха толкова силни? Дори и слонът, който не е голям толкова, колкото бяха тези животни, един ден ще изчезне.

* * *

Да надебелееш, да натрупаш мазнини, това не осмисля живота. Когато човек развие благоутробието си, природата е изпратила червени листове до него, скоро ще дойде съдебният пристав да събира данъците, това са болестите, които ще го сполетят.

Важна е силната, светлата, разумната мисъл, а не дебелият врат.

* * *

От гледището на хигиената бомбето не се препоръчва, също и калпакът на българина. Ще носите такива дрехи и шапки, които да не прилепват плътно и напълно до тялото, да има празно място за обмяна на въздуха.

* * *

Заминаването на човека за другия свят е неумолим закон, закон на великата справедливост, която регулира отношенията между хората. Когато съзнанието на човека се пробуди, той се убеждава, че има друг свят и започва да коригира действията си. Човек трябва да съзнава грешките си, да ги коригира и да се организира. Да събира клетките си около съзнанието си и отново да дойде на земята.

* * *

Днес златото е вън от човека, но трябва да се възприеме от него като органическо злато, като мощна разумна сила, като истинско богатство, което се намира вътре в организма и кръвта.

* * *

Ако детето се зачене при неблагоприятни условия, то не може да живее дълго.

* * *

Новата култура, която идва сега, ще освободи хората от желязото.

Не е все едно дали ще употребяваш жито, царевица, овес, ръж, или други зърнени храни. Ако искаш да бъдеш здрав, да придобиеш мускули, сила, живот, яж жито. Засега най-силната и здравословна храна е житото.

* * *

Хранителността на житото е в люспите му, точно това, което хората изхвърлят. Вътрешност на житото е определена за по-благородни хора, които правилно могат да го използват.

* * *

Ако разгледате житното зърно силно увеличено, ще видите, че в него е скрит зародишът на човека. Който знае законите и условията за развитието на човека, като постави това зърно под и при тези условия, от него ще излезе какъвто човек искате - талантлив, гениален, светия, но знание е нужно за това. Външно погледнато, житните зрънца не се отличават едно от друго, но това не е така.

* * *

Плътта е малък плод от дървото на Духа и трябва да се смалява.

* * *

Динята е смела, може да направи плода си голям, но затова лежи на земята. Не е като другите плодове да виси на клоните.

* * *

Гениите и светиите разбират законите, методите, с които разумната природа оперира; те са равновесието между живота и законите, равнодействащата сила в света. Светията не се поддава на никакви изкушения и заблуждения. Той е изразител на истината и се справя с всички противоречия.

* * *

Живейте така, че да не си разстройвате нервната система, а ако вече е разстроена, ще живеете по нов начин, да я оправите.

* * *

Като минават през земята, слънчевите лъчи се движат с голяма бързина, за да не се опетнят. Всеки слънчев лъч остава на земята само една тристахилядна част от секундата, след което отива в пространството.

* * *

Най-силните храни са сладките, но трябва да знаете как да преработите тази сладчина. Ако организмът не може да я обработи, идва диабетът. След сладките храни идват киселите, те са причина за буйния и сприхав характер, те разяждат материята. Който употребява водни храни, лесно затлъстява. За да дойде в нормалното си състояние, човек трябва първо да яде кисели храни, после сладки и най-после в малко количество водни.

* * *

Благата дума е естествената храна за човека.

* * *

Изобилието е причина за диабета.

* * *

Словото трябва да стане храна на човека.

* * *

Докато човек не намери отношението между живота и хляба, нищо не е намерил. Колкото по-малко ядеш хляб, толкова по-малко живот имаш. Откажете се от хляба и ще видите, че животът ви ще се намали. Без хляб и без живот човешката мисъл не може да се прояви.

* * *

Само разумният може да бъде господар на съдбата си, защото познава законите на живота и природата.

* * *

Каквато е главата, такова ще бъде и тялото; какъвто е умът, такава ще бъде и силата.

* * *

Змията е най-здравото животно. Старите алхимици са вземали мъничко от кръвта на змията и с нея са инжектирали хората, за да продължат живота им.

* * *

Има такива места в природата, на които само да стъпи един болен, моментално ще оздравее; тези места са лековити.

* * *

Консервирането на храната е израждане на човечеството.

* * *

Мнозина използват цветовете в магията и така постигат каквото желаят. Например те си служат с червения цвят, когато искат двама души да се обичат. Това не е кой знае какво изкуство. Достатъчно е да се вземе една десета част от милиграма червена боя и всеки ден да се дава на младите на върха на ножа от нея, но такава любов има лоши последствия. Магията е опасно, страшно изкуство.

* * *

Които са предразположени към затлъстяване и страдат от астма, да изкачват планински върхове, да предизвикат дълбоко дишане.

* * *

Щом се изпотите, веднага се преоблечете; никога не оставяйте потната риза да съхне на гърба ви.

* * *

За да не се простудява, човек трябва да се огражда. Това се постига чрез концентриране на мисълта и чрез молитва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...